PROBLEMI U PULI

‘Ako se gradonačelniku ide na izbore, neka onda idu izbori i za vijeće i za gradonačelnika‘

Ostale političke opcije u Puli nisu oduševljene idejom o novim izborima za gradsko vijeće

Filip Zoričić

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić izjavio da je za nove izbore za gradsko vijeće jer aktualna predsjednica gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski iz redova nezavisnih nema njegovo povjerenje, kako ni povjerenje njegove nezavisne liste, ostale političke opcije u Puli nisu oduševljene idejom o novim izborima za gradsko vijeće, tim više što je do kraja mandata ovog saziva samo godina dana. IDS i SDP smatraju da bi se onda prijevremeno trebali održati i izbori za gradonačelničku funkciju.

- Sve odluke moraju ići na tijela stranke, no moj je osobni stav da ako budu izbori za gradsko vijeće, onda neka budu i za gradonačelnika. Nema smisla da se sada to radi godinu dana prije redovnih izbora za gradsko vijeće, smatra SDP-ovka Sanja Radolović čija lista u pulskom gradskom vijeću ima tri člana. IDS koji ima četiri gradska vijećnika od njih 22 kaže isto.

- Prije svega gradsko vijeće ima 22 vijećnika od čega je u gradskom vijeću četiri vijećnika s nezavisne liste Filipa Zoričića. Gradonačelnik je odvojen od gradskog vijeća i ne može tražiti smjenu vijeća. Ako se gradonačelniku ide na izbore, neka onda idu izbori i za vijeće i za gradonačelnika. Nama u IDS-u izbori i da su sutra nisu nikakav problem. Prije mjesec dana imali smo izbore za mjesne odbore gdje smo osvojili većinu mjesta. No, pitamo se čemu sada na prijevremene izbore kada bi cijela procedura se mogla protegnuti skoro pa do redovnih izbora, pita se IDS-ovac Valter Boljunčić. Smatra da bi se gradonačelnikom Zoričić trebao baviti drugim problemima u gradu kao što su Kaštijun ili pak kanalizacija.

image

Gradsko vijeće Pule

Goran Sebelic/Cropix

- Je li sada nužno da gubimo vrijeme u predizbornoj kampanji ili bi trebalo smiriti strasti i vidjeti što možemo napraviti da se problemi riješe. Gradonačelnik je već jednom tražio izbore za novo vijeće. On može dati svoj stav, ali što je s drugima i njegovim saveznicima? Jesu li oni spremni za izglasavanje nepovjerenja predsjednici gradskog vijeća? Sve ove stvari koje se zbivaju učinile su u zadnje tri godine od Pule koja je bila grad uzor grad slučaj. Pitanje je je li ovo u interesu grada ili se radi o populističkom prepucavanju, pita se Boljunčić.

Dušica Radojčić iz platforme Možemo, koja ima također četiri vijećnika, i koja je na početku saziva obnašala funkciju predsjednice gradskog vijeća kaže pak da Zoričićev brod tone na svakom polju.

- Potpuno je rasturio Grad, a mandat mu je obilježen neuspjesima i skandalima. U samo tjedan dana imali smo ostavku još jednog pročelnika zbog afere, optužbu predsjednice gradskog vijeća za krivotvorenje njenog potpisa, ostavku cijelog nadzornog odbora Kaštijuna zbog toga što Zoričić nije donio ni jednu odluku u posljednje dvije godine kojima bi se počeli rješavati nagomilani problemi. Gradonačelnik je potpuno izgubio kontrolu nad Gradom i, umjesto vlastite ostavke zbog nesposobnosti i teških propusta, zaziva nove izbore za gradsko vijeće. Ova situacija nije stvar većine u gradskom vijeću, nego osnovnog funkcioniranje Grada. Gradonačelnik je glavni krivac za kaos u Gradu i on mora podnijeti ostavku, kazala je.

Dodala je da je iz njegove izjave jasno da ne poznaje čak ni proceduru te da se čvrsto drži za fotelju.

- Statutom Grada Pule i poslovnikom gradskog vijeća definiran je način opoziva predsjednice gradskog vijeća. Prijedlog za opoziv može dati najmanje osam vijećnika/ca. U roku od 30 dana, predsjednica mora sazvati sjednicu gradskog vijeća s prijedlogom opoziva na dnevnom redu. Predsjednica se može razriješiti većinom glasova svih vijećnica/ka gradskog vijeća, odnosno njih 12. A to trenutno Zoričić nema, osim ako netko od nezavisnih vijećnika naglo ne promijeni mišljenje. Ako gradsko vijeće razriješi predsjednicu, a na istoj sjednici se ne izabere nova, gradsko vijeće određuje koji od potpredsjednika Gradskog vijeća ima sva prava i dužnosti predsjednika dok se ne izabere novi predsjednik. Pretpostavljam da Zoričić želi na tu funkciju instalirati svog čovjeka - vijećnika Biterija, nova katastrofa za grad. Ako se ne uspije dobiti dovoljno ruku za podršku jednom od dva potpredsjednika, gradsko je vijeće dužno je u roku od 30 dana od donošenja odluke o razrješenju predsjednika izabrati novog predsjednika, istaknula je.

image

Filip Zoričić

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Dodala je da je sadašnja predsjednica gradskog vijeća Nikolovski na tu funkciju dospjela "političkom trgovinom s ciljem pogodovanja privatnom interesu u gradu, preuzimajući svjesno ulogu tzv. žetona".

- Time se politički kompromitirala. Premda više nego opravdan, njen istup u medijima u vezi s krivotvorenjem isprave, što je kazneno djelo, komentirali smo i kao pobunu žetona Zoričićeve koalicije. To je rezultat njegove očigledne nesposobnosti u upravljanju Gradom i izglednom neuspjeha na idućim lokalnim izborima. Svi se sjećamo da je 2022. gradonačelnik jednostrano raskinuo koaliciju i pokrenuo moje razrješenje kao predsjednice Gradskog vijeća. U tome su mu pomogli SDP, HDZ i žetoni Nikolovski i Ferenčić, koje su prebjegle iz dugogodišnje koalicije s IDS-om, te vijećnik Rašula. Zoričićeva je "zasluga" da je tada po prvi puta u povijesti na vlast u Pulu doveo HDZ. To smo tada nazvali antireferendumskom koalicijom koja je i kratkoročno i dugoročno imala za cilj nastavak klijentelističke prakse političkog pogodovanja privatnim interesima, čitaj tvrtkama Trgovački centar Max Stoja d.o.o. i Hotel Valkane d.o.o. Dragana Šolaka i direktora Stevana Muidže, zaključila je Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:01