MIJENJAJU SE PRAVILA

Ako isti učitelji više puta budu proglašeni najboljima, ostaju bez 10.000 kuna: Dobit će samo - plaketu

Imaju pravo prijave, ali ako budu predloženi za nagradu jer su prikupili najviše bodova, umjesto novca bit će im uručena - plaketa?!

Radovan Fuchs

 Damir Krajač/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nastavio je praksu svoje prethodnice Blaženke Divjak pa jednom godišnje 500-tinjak najboljih učitelja i nastavnika dobiva novčanu nagradu od 10 tisuća kuna bruto. Nakon tri godine dodjele nagrada po istim kriterijima Ministarstvo se odlučilo za promjenu pravila - isti učitelji i nastavnici ne mogu više godina zaredom biti nagrađeni novčanom nagradom. Konkretno, tri godine. Pritom imaju pravo prijave, ali ako budu ponovo predloženi za nagradu jer su prikupili najviše bodova, umjesto novca bit će im uručena - plaketa?!

Izvrsnost

Takav je prijedlog uvršten u novi Pravilnik o nagrađivanju izazvao niz negativnih reakcija u javnoj raspravi otvorenoj do 9. lipnja.

- Potpuna degradacija i demotivacija za najbolje u sustavu, a ideja o dodjeli plaketa krajnje je neprimjerena i uvredljiva. Bolje ju povucite - apeliraju prosvjetni djelatnici.

- Skupiti svu dokumentaciju za plaketu, oprostite, ali to je degradirajuće i ljudima koji su usmjereni na smislenu produktivnost - čisto gubljenje vremena - jedna je u nizu primjedbi, a potpisuje ju Željka Winkler, profesorica zaprešićke Srednje škole Ban Josip Jelačić, ujedno jedna od dobitnica nagrade 2020.

- Ako se osoba trudi, radi, napreduje, daje maksimum, treba joj onemogućiti nagradu? Koja poruka se time šalje vrijednim ljudima? Zaista ne vidim smisao izmjena, osim da se odgojno-obrazovne djelatnike odvrati od prijave - poručuju nastavnici. Pritom tvrde kako je riječ o diskriminaciji učiteljske struke. Jer, tko je uspješan osvaja nagrade na svakom natjecanju , a najbolji učitelji bi trebali pauzirati u svojoj izvrsnosti.

Nadopunjavanje

No, otkud ideja o preskakivanju najboljih i uručenju plaketa? U Ministarstvu tvrde da je prijedlog o nagrađivanju najboljih svake tri godine došao upravo od učitelja i nastavnika - od onih koji su se prijašnjih godina bunili jer "nagradu dobivaju svake godine isti".

- Smisao javne rasprave je da se što više ljudi u nju uključi, kako bi konačan pravilnik bio što kvalitetniji - poručuju iz Ministarstva. Dodaju kako je druga ključna promjena koju su zamislili da kandidat pri prijavi mora dostaviti potvrdu učiteljskog, odnosno nastavničkog vijeća, koju ono donosi tajnim glasanjem.

Sudeći po komentarima sudionika javne rasprave, ni taj prijedlog ne pada na plodno tlo, a iz Ministarstva na sve odgovaraju: - To su sada prijedlozi koji se u skladu s pristiglim komentarima mogu mijenjati i/li dopunjavati…

S obzirom na to da je novi pravilnik pušten u e-Savjetovanja mjesec dana prije raspisivanja javnog poziva za najbolje odgojno-obrazovne djelatnike, Ministarstvu se zamjera i "tajming". Nejasno je hoće li ove godine vrijediti novi pravilnik? To još ne znaju ni u Ministarstvu.

Javni poziv najkasnije sredinom lipnja

Hoće li se novi pravilnik primjenjivati ove godine ili odgoditi za iduću, ovisit će o tome hoće li svi komentari na javnoj raspravi biti obrađeni, što uvelike ovisi o njihovu broju - odgovaraju iz MZO. Potvrđuju da će javni poziv za nagrađivanje najuspješnijih sigurno biti raspisan najkasnije sredinom lipnja, uz iznose i broj nagrada na lanjskoj razini.

Sudeći po stavovima struke, stara verzija pravilnika bolja je od nove, pa nadležnima šalju jasnu poruku: "Opravdanje da su stalno isti nagrađeni je za malu djecu. Pravilnikom se gleda jedna nastavna godina, svi kreću od nule i imaju jednaku priliku. Što bi bilo da ja kažem učeniku:

'Gledaj, prošle godine si prošao s 5, ne možeš sad i ove, makar si najbolji u razredu?' Ima li takvih slučajeva u sportskim nagradama? Želimo li da nam najbolji nastave raditi ili…?". (Mirela Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:31