JOSIP PEČARIĆ

AKADEMIK KOJI ZAGOVARA 'ZA DOM SPREMNI' Vrstan matematičar s doktoratom iz Beograda i amaterski povjesničar ridikuloznih stavova

Pečarić je u 'najtvrđem krilu HAZU' koje je tražilo i puštanje Glavaša iz zatvora
 Duje Klaric / CROPIX

S obzirom na to da sam vam ja uputio pismo koje je do sada potpisalo više od 3500 ljudi, nisam očekivao da ću za vaš odgovor doznati preko medija, uvrijeđeno je jučer poručio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović akademik Josip Pečarić, jedan od pokretača inicijative da se pozdrav “Za dom spremni” vrati kao službeni pozdrav Oružanih snaga RH. Ta inicijativa, koju je Ured predsjednice u startu odbacio kao neozbiljnu, neprihvatljivu i na razini provokacije, ponovno je pozornost javnosti usmjerila na akademika Josipa Pečarića, redovitog profesora na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Josip Pečarić rođen je 1948. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1972. godine, a magistrirao 1976. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Na istom je fakultetu 1982. godine stekao doktorsku titulu s disertacijom iz matematike pod naslovom “Jensenove i povezane nejednakosti”. Nakon uspona Slobodana Miloševića, Pečarić se s obitelji preselio iz Beograda u Zagreb.

Odlazak iz Beograda

- Iako sam imao više radova od svojih protukandidata, nisam mogao dobiti docentsku poziciju. Stoga sam se 1987. godine preselio u Zagreb gdje sam odmah postao izvanredni te vrlo skoro redoviti profesor - ispričao je prije nekoliko godina Pečarić u razgovoru za Banach Journal of Mathematical Analysis. U tom se razgovoru osvrnuo i na svoju suradnju s pokojnim srpskim matematičarem prof. Dragoslavom Mitrinovićem, s kojim je napisao niz radova i knjiga.

- Mi smo često opisivani u referentnim časopisima kao ‘dva velika imena u teoriji nejednakosti’. Kad sam odlazio u Zagreb, rekao mi je: ‘Trebaš ići, tebi će tamo biti bolje’. U svom posljednjem pismu 13. kolovoza 1994. godine napisao je da je ‘naša suradnja bila izvanredna’ - priznao je Pečarić, koji je zacijelo najproduktivniji hrvatski matematičar jer je dosad objavio više od 800 znanstvenih radova.

Za svoj znanstveni rad nagrađen je Državnom nagradom za znanost 1997. godine te Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića 1999. godine. Od 2000. godine redoviti je član HAZU.

Upućeni tvrde kako Pečarić spada u “najtvrđe krilo HAZU”, među akademike koji su pozivali na bojkot predavanja bivšeg predsjednika Mesića u Akademiji ili pokretali peticije za puštanje Branimira Glavaša iz zatvora kad je štrajkao glađu.

Zapeo u vremeplovu

Iako vrstan matematičar, Josip Pečarić u javnosti je više poznat kao amaterski povjesničar i publicist, ponekad kontroverznih, a ponekad ridikuloznih stavova. Tako je 2006. godine, prilikom neizbora svjetski priznatog Miroslava Radmana za redovitog člana HAZU što je naišlo na kritike gotovo svih hrvatskih medija, zaključio da “među tzv. ljevičarima u Akademiji sigurno ima onih koji još sanjaju JAZU”.

Tada je objavio i knjigu “Kako su rušili HAZU?”, jednu od dvadesetak čiji se raspon tema kreće od koncentracijskog logora u Jasenovcu do Haaškog suda. - Ne šutim zato što je Hrvatska i dalje izložena agresiji - izjavio je Josip Pečarić u jednom intervjuu 2012. godine, očito zapeo u vremeplovu 1990-ih.

KAPTOL ŠUTI O POSTUPKU SVOJIH BISKUPA POZAIĆA I KOŠIĆA Maštruko: Iz HBK neće reagirati, Košić i Pozaić duhovni su inicijatori

Inicijativu za uvođenje pozdrava “Za dom spremni” u službenu upotrebu u Hrvatskoj vojsci potpisalo je više (ne samo četvorica) svećenika Katoličke crkve, a među njima čak i dvojica biskupa - sisački biskup Vlado Košić te pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. Kako su od dvadeset aktivnih biskupa HBK dvojica potpisala ovu skandaloznu inicijativu, glasnogovorniku HBK Zvonimiru Anciću uputili smo pitanje hoće li se HBK očitovati o postupku dvojice svojih članova. HBK nam je, jednako kao i još ponekoj redakciji koja je postavila isto pitanje, odgovorio - šutnjom. Pokušali smo doznati što o Pozaićevu potezu misle u Zagrebačkoj nadbiskupiji kojoj je na čelu kardinal Josip Bozanić, ali u tiskovnom uredu te nadbiskupije nitko nije odgovarao na višekratne telefonske pozive.

Muk iz Crkve

Može li se muk čelnih institucija Katoličke crkve, čiji se predstavnici u drugim prigodama nimalo ne libe političkih izjava i komentara, tumačiti kao slaganje s postupcima dvojice visokopozicioniranih klerika, od kojih je jedan, Vlado Košić, i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i odnose s drugim vjerskim zajednicama - zasad je nejasno. Sveučilišni profesor sociologije religije, dugogodišnji diplomat koji je bio veleposlanik i pri Sv. Stolici, Ivica Maštruko, uvjeren je da se HBK uopće neće očitovati o potpisu dvojice biskupa pod ovu inicijativu. “Istupi biskupa o bilo kojem pitanju osim onih koji se izravno tiču kanonskih zakona, dakle pitanja Crkve i vjere, potpuno su slobodni i samostalni. Hrvatska biskupska konferencija”, objašnjava Maštruko, “nije tijelo koje je biskupima nadređeno na način da nad njima obavlja nadzor.

‘Rast nacionalizma’

Potpis pod peticiju je pitanje osobne odgovornosti dvojice biskupa i ne očekujem da će HBK na to na bilo koji način reagirati”. Maštruko drži da bi njihov potez mogao komentirati vatikanski nuncij u Hrvatskoj, ali i za to su, tvrdi, vrlo mali izgledi, a u slučaju pomoćnog biskupa zagrebačog Pozaića mogao bi se oglasiti zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Maštruko, međutim, ističe da je prilično siguran da su upravo spomenuti biskupi Vlado Košić i Valentin Pozaić duhovni inicijatori peticije o povratku pozdrava “Za dom spremni” u službenu upotrebu. On smatra da nije riječ o izoliranoj i usamljenoj inicijativi, već o događaju koji je odraz općeg rasta nacionalizma u Hrvatskoj. (Slavica Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:16