KOMEMORACIJA

‘Akademik Berislav Topić bio je znanstvenik, učitelj, erudit i primjer svom naraštaju‘

Njegova bibliografija sadržava više od 400 različitih naslova s najvišim dometom struke i praktične primjene

Akademik Berislav Topić

 https://napredak.hr/

U povodu smrti redovitog člana Akademije znanosti i umjetnosti BiH, akademika Berislava Topića, uglednog člana Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu, članovi HKD Napredak Zagreb održali su 16. listopada 2023. u prostoru Tribina grada Zagreb na Kaptolu, komemorativni skup.

Spomenimo da su na komemoraciji govorili njegovi kolege članovi HKD Napredak, ugledni javni djelatnici i prijatelji: akademik Žarko Primorac, akademik Tomislav Dubravac, prof.dr. Ivan Alajbeg, prodekan Stomatološkog fakulteta i aktualni predsjednik HKD Napredak Zagreb doc.dr.sc. dr. med.Zlatko Vlajčić. Skup je vodio glumac Vinko Kraljević, uz ispraćajnu izvedbu prigodnih pjesama u izvedbi tenora Ivana Jelića. Prisjetili su se svojih uspomena i iskustava s akademikom Topićem, njegova profesionalnog i životnog traga, i onog što se o njemu stalno ponavljalo u njihovu okruženju: bio je znanstvenik, učitelj, erudit i primjer svom naraštaju. Ili ono da je bio čovjek vrlina, magnet privlačenja i povjerenja mladih, primjer i moralna svjetiljka. Čovjek koji je postavljao standarde, i sam bio standard.

Akademik Berislav Topić rođen je 4. rujna 1931. godine u Širokom Brijegu. Diplomirao je na stomatološkom odsjeku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. specijalist za bolesti usta i zuba, doktorirao1973. Radio kao stomatolog u bolnici Sestre milosrdnice Zagreb, poslije u Medicinskom centru Labin, VMA Beograd, Vojnoj bolnici Sarajevo i Zdravstvenoj stanici Široki Brijeg. Na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bio je asistent, potom docent, teizvanredni i redoviti professor. U vremenu od 1994. do 2000. redovitim je profesorom na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njegova bibliografija sadržava više od 400 različitih naslova s najvišim dometom struke i praktične primjene. Među njima su znanstveni i stručni radovi, udžbenici, monografije, kongresni referati, predavanja, recenzije, mentorske uloge u diplomama, magisterijima i disertacijama. Bio je glavnoi tajnik Društva liječnika BiH, ravnatelj Klinike Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te zastupnik Zdravstveno-socijalnog vijeća Skupštine SRBiH za općine Široki Brijeg, Posušje i Grude, član Balkanske medicinske unije, British Society of Periodontology, Europskog znanstvenog društva za karijes (ORCA), Commision Oral Health, Research and Epidemiology FDI (CORE), European Association for Oral Medicine (EAOM). Uz brojne dužnosti bio je zamjenik predsjednika Poslovodnog odbora UMC-a Sarajevo, prorektor za nastavu i znanost Univerziteta u Sarajevu, predsjednik Organizacijskog komiteta Sveučilište-danas u Dubrovniku, predsjednik Udruženja stomatologa Jugoslavije. Bio je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, predsjednik obnovljene Glavne podružnice HKD Napredak u Zagrebu od 1997. do 2004., dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak u Sarajevu te član Upravnog odbora Fonda za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog HKD Napredak – Sarajevo. Bibliografski institut USA 1996. godine uvrstio ga u adresar Distinguish leadership. Godine 1999. organizirao je podružnicu HKD Napredak u New Yorku. Bio je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo te predsjednik Odbora za etiku i deontologiju Hrvatske stomatološke komore Zagreb, kao i jedan od dvaju glavnih urednika časopisa ANUBiH Acta Medica Academica (od 2005. do 2015). Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, među kojima su nagrada „Veselin Masleša“ i 27. srpanj.

I jedna zajednička refleksija sviju govornika na ovom skupu njihovih reakcija na smrt akademika Berislava Topića, sažima se u ocjeni da je čovjek stalno na nekoj razdjelnici između svoje vlastite i zajedničke stvarnosti. Jedan je njezin dio poznat, a to je prošlost, a drugi je neizvjestan, a to je budućnost. A jedna, ona treća stvarnost koju imenujemo vječnost, o kojoj možemo najmanje govoriti, ostavlja nam nešto naše zajamčeno a to je sjećanje. Ono je upravo snažno izgovoreno na ovom memo-skupu: sjećanje na prijatelja, učitelja, neumornog darivatelja dobra i sretnih trenutaka – akademika Berislava Topića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:50