BBB+

Agencija Fitch podigla rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu; Marić: ‘To je fenomenalna vijest‘

Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i finacijske poslove

Ilustracija

 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Agencija Fitch podigla je u srijedu, u najnovijoj izvanrednoj ocjeni, investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, na ‘BBB+‘, uz stabilne izglede, nakon završetka postupka prijema RH u eurozonu.

Naime, redovita revizija rejtinga od strane Fitcha predviđena je za 28. studenoga, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje, ocijenili su da je riječ o situaciji sa značajnim materijalnim promjenama i slijedom toga odlučili izvanredno povećati rejting.

Novo povećanje kreditnog rejtinga od strane Fitcha izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i finacijske poslove od 12. srpnja o prijemu Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine.

Fitch smatra da je "usvajanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za financije kompanija i kućanstava". Dodatno, ta rejting agencija naglašava da je Hrvatska ispunila sve kriterije konvergencije (kriterije iz Maastrichta) i reforme iz ERM II u najkraćem mogućem roku.

Trenutno po Fitchu sedam članica EU ima niži rejting od hrvatskog, i to Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Mađarska, Bugarska, Rumunjska.

Još početkom svibnja Fitch je istaknuo da je Hrvatska u ‘čekaonici za euro‘ ispunila sve kriterije strukturnih reformi i da ispunjava većinu kriterija konvergentnosti, uz izuzetak stabilnosti cijena, s obzirom na jačanje inflacije.

Obrazlažući podignuti rejting, u toj rejting agenciji istaknuli su "stabilan i miran prijenos vlasti, etablirana prava (građana) na sudjelovanje u političkom procesu, umjerene institucionalne kapacitete, poštivanje načela pravne države i umjerenu razinu korupcije".

Napominju ujedno da bi ga mogli sniziti bude li dug opće države kontinuirao rastao u srednjoročnoj perspektivi, primjerice zbog izrazitijeg i duljeg razdoblja pojačane državne potrošnje.

Poticaj za sniženje rejtinga moglo bi biti i pogoršanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili strukturni šokovi, koji bi rezultirali trendom slabijeg rasta.

Rejting bi pak mogao biti podignut bude li se dug opće države iskazan udjelom u BDP-u kontinuirano smanjivao prema razinama bližima medijanu u skupini, primjerice kontinuiranom konsolidacijom proračuna.

Pozitivnim bi smatrali i poboljšane izglede gospodarskog rasta u srednjoročnoj perspektivi, primjerice zahvaljujući provedbi strukturnih reformi ili ulaganjima koja bi predvodio EU budući da bi to poduprlo približavanje Hrvatske zemljama s višim rejtingom u kategoriji BDP-a po stanovniku.

Agencija je izmijenila rejting Hrvatske u izvanrednom izvješću, pozivajući se na "značajnu promjenu kreditne sposobnosti izdavača zbog koje po našoj procjeni ne bilo primjereno čekati datum redovnog izvješća" u studenome.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na Twitteru objavio da je novo povećanje kreditnog rejtinga izravna posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi.

"U najnovijoj ocjeni agencije Fitch investicijski rejting Hrvatske podignut je za još jednu stepenicu, na BBB+, sa stabilnim izgledima za rast! Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj doosi veću sigurnost u krizi"", stoji u poruci premijera Plenkovića na Twitteru.

Marić: Povećanje rejtinga prva opipljiva korist od ulaska u eurozonu

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da je sada, nakon Fitchovog izvanrednog povećanja, kreditni rejting Hrvatske kod te agencije najviši ikada.

„To je fenomenalna vijest, to su prve opipljive koristi od ulaska u eurozonu. To je treća stepenica investicijske zone i najviša ikada za Hrvatsku što se tiče Fitcha”, kazao je Marić, nakon nastupa na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatska kao dio eurozone“.

Istaknuo je da trenutno po Fitchu sedam članica EU ima niži rejting od hrvatskog.

Marić je, kaže, posljednjih tjedana razgovarao s analitičarima kreditnih agencija i svi se, ističe, slažu da je Hrvatska napravila sjajan napredak proteklih godina.

„Rezultati su prepoznati - i financijski i makrofiskalni i općenito. Jasna je i njihova poruka: nemojte stati na tome”, kaže Marić, koji je prošloga tjedna podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra financija.

Ovih posljednjih dana na ministarskom mjestu učinit će, kaže, sve što treba za urednu primopredaju poslova novom ministru Marku Primorcu.

Smatra da će se Primorac dobro snaći na mjestu ministra i da je adekvatan izbor za to mjesto, s obzirom na njegov dosadašnji rad, ali i današnje reakcije na sjednici saborskog Odbora za financije na kojemu se raspravljalo o povjerenju novom ministru financija.

„Surađivali smo na nekim projektima, on je miran i staložen čovjek, koji ima znanja”, zaključio je Marić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:29