OSUĐEN ANDRO VLAHUŠIĆ

AFERA ŠIPAN Krivi su: Dubrovački gradonačelnik dobio godinu dana zatvora uvjetno, Vićan 10 mjeseci

 Jadran Babić / CROPIX

SPLIT - Andro Vlahušić proglašen je krivim i dobio je jednu godinu zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Pero Vićan dobio je uvjetno 10 mjeseci zatvora, uz rok kušnje tri godine. Presuda je to na na Županijskom sudu u Splitu gdje se sudilo dubrovačkom gradonačelniku Vlahušiću i nezavisnom gradskom zastupniku Peri Vićanu zbog "afere Šipan", javlja Slobodna Dalmacija.

U srpnju 2011. godine Vlahušić je optužen da je kao gradonačelnik Dubrovnika, tijekom travnja 2010. godine, na traženje Pere Vićana, direktora trgovačkog društva "Dubrovačko primorje", koje se nalazilo u financijskim teškoćama, protivno Statutu grada Dubrovnika, odobrio pozajmicu od 2.000.000 kuna.

Vlahušić se teretio za zlouporabu položaja i ovlasti, a Vićan za poticanje. Prema USKOK-u, gradonačelnik Dubrovnika je, bez znanja i odobrenja Gradskog vijeća, samostalno odlučio u ime Grada Dubrovnika kupiti zgradu na otoku Šipanu koju je Vićan ponudio Gradu po pravu prvokupa za iznos od pet milijuna kuna.

Obzirom da gradonačelnik samostalno može odlučivati o iznosima do milijun kuna, dio novca namaknuo se iz DPDS-a. Pero Vićan je, prema optužnici, u dogovoru s Vlahušićem lažno prikazao tadašnjem predsjedniku DPDS-a, koje je s gradom u poslovnom odnosu, da je Grad donio odluku o kupnji čestice njegove općinske zgrade tzv. Dubravke na otoku Šipanu za pet milijuna kuna. Za kupnju Dubravke Vićan je od predsjednika DPDS-a da se njegovoj trvtki od gradskog novca kao predujam za dogovorenu kupoprodajnu cijenu isplati milijun kuna.

Nakon toga je Malo vijeće, kao upravljačko tijelo DPDS-a odobrilo isplatu. Drugi milijun nikada nije uplaćen Vićanovoj tvrtki, kojoj je na taj način, navodi USKOK, Vlahušić omogućio dobivanje pozajmice od milijun kuna iz gradske blagajne na nezakonit način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:05