OPASNOST OD UTJECAJA NA SVJEDOKE

Afera Daimler: Pokreće se istraga, trojici osumnjičenika 30 dana pritvora

Tereti ih se da su protupravno zaradili nešto ukupno nešto manje od milijuna eura, pregovarajući s vodećim ljudima Daimlera
 Mario Pušić/CROPIX

KARLOVAC - Osumnjičenicima za kaznena djela krivotvorenja i pranja novca u aferi Daimler Marku Vukoviću, Ivanu Žabčiću i Tomici Godecu istražni sudac Ivan Perković odredio je 30-dnevni pritvor te pokretanje istrage, nakon što ih je je u četvrtak u jutarnjim satima još jednom ispitao.

Glasnogovornica suda Alenka Laptalo rekla je da je trojac pritvoren zbog opasnosti od utjecanje na svjedoke. Podsjetimo, tereti ih se da su protupravno zaradili nešto ukupno nešto manje od milijuna eura, pregovarajući s vodećim ljudima Daimlera vezano za poslove proizvodnje vatrgoasnih vozila u ozaljskom poduzeću IM Metal, kojemu su bili vlasnici.

Najvažnije pitanje pokretanja istrage je hoće li ona dovesti i do političkih struktura, odnosno navodnog kaznenog djela mita i milijuna koji su navodno dijeljeni i hrvatskim političarima. Odvjetnici okrivljenika do posljednjeg trenutka bili su uvjereni da će njihovi branjenici biti puštani iz 48-satnog zadržavanja, koliko ima je sudac Perković prvotno bio odredio.

- Činjenica je da je obustavljena istraga u vezi afere “Daimler” u Njemačkoj. Dostavili smo pravomoćnu presudu njemačkog suda, gdje se govori da nema koruptivnih elemenata, a posebno bitno je da se ne radi o uskočkom predmetu. Ne radi se o inkriminaciji primanja i davanja mita što je medijski eksponirano nego o zlouporabi položaja i ovlasti i još jednom drugom djelu gdje se radi o relativnoj zastari - rekla je Nada Rauch, odvjetnica Marka Vukovića, a na odluku Zemaljskog suda u Berlinu poziva se i odvjetnik Tomice Godeca Mitko Naumovski koji je dostavio dokumentaciju po kojoj je vidljivo da pravni poslovi koje je Godec sklapao nisu protuzakoniti te da nema govora o fiktivnom pružanju konzultantskih usluga.

Presuda u Hrvatskoj koja žuri u Europsku Uniju mora imati značaj - rekao je. Odvjetnici kažu da se u ovom predmetu nigdje ne spominju političari. - Zapanjuje me stav državnog odvjetnika da sve ove legalne pravne radnje između pravnih subjekata dovodi u vezu s vansudskom nagodbom u Americi između “Daimlera” i “Chryslera” i na kraju istražnog zahtjeva kaže da je sve ovo prije napravljeno protupravno. Da je to tako, onda bi i neki i hrvatski dužnosnici bili obuhvaćeni ovim predmetom a naši klijenti bi se sumnjičili zbog mita. Ovdje je mito isključeno dok se Državno odvjetništvo ipak na kraju poziva na vansudsku nagodbu iz SAD-a koja nema veze s ovim danas postavljenim inkriminacijama smatra Snježana Gašić, druga Vukovićeva odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16