Povratak Denisa Mohenskog

Advent se vraća na velika vrata, a s njim i posrnuli adventski kralj: ‘Samo pomažem prijatelju‘

Tvrtka Demo Rebus u vrijeme Milana Bandića raspolagala je najvećim brojem kućica. Lani je Mohenski uhićen zbog poslovanja na Adventu

Advent i Denis Mohenski

 Cropix//Privatni Album

Nudim posao ‘rad na Adventu‘ u Zagrebu od 23. 11. do 7. 1. ove godine - napisao je u jednoj od grupa Tražim - nudim posao na društvenim mrežama Denis Mohenski, nekadašnji kralj Adventa. Njegova tvrtka je, podsjetimo, u vrijeme pokojnog Milana Bandića raspolagala najvećim brojem kućica, no u međuvremenu je otišla u stečaj, nakon što su prošlo ljeto Mohenski i ostali uhićeni upravo zbog poslovanja na Adventu. Ove godine Mohenski kaže da samo pomaže prijatelju iz Istre kako bi našao radnike za rad na njegovoj kućici.

- Čim su vidjeli poruku, ljudi su mi se počeli javljati, ali nisam osobno unajmio kućicu, već samo pomažem prijatelju. Trenutačno sam na oporavku jer sam imao jednu operaciju pa mu mogu pomoći oko ovakvih stvari. Trebat će četiri radnika - govori Mohenski, koji je, kaže, sve svoje tvrtke ugasio, a lokal je dao u najam te je ljeto proveo na moru vodeći lokale za jednog ugostitelja.

Puno posla

- Nije lako raditi na Adventu, koji nije jednostavno ni organizirati. Užasno je to puno posla, a svi vas gledaju. Vidimo, međutim, da su najvažnije lokacije uzele iste agencije kao i ranijih godina, dakle nije se puno toga promijenilo. Stvar je u tome da to ne mogu svi isproducirati - kaže Mohenski.

Optužnica u njegovu slučaju, naime, još nije podignuta.

Posljednji naziv tvrtke Demo Rebus d.o.o., preko koje je Mohenski poslovao na Adventu, bio je Mirza Rebus d.o.o., ali je otišla u stečaj te je u travnju ove godine izbrisana iz sudskog registra. Ta je tvrtka, podsjetimo, 2019. godine za 50 lokacija, kako se tada pisalo, Gradu platila oko 300 tisuća kuna, a kućice je davala u podnajam po cijenama od 35 tisuća kuna bez PDV-a, pa sve do 80-ak tisuća kuna, također bez PDV-a.

- U Hrvatskoj je najgore biti uspješan - izjavio je za Jutarnji list u zimu 2019. godine ugostitelj Denis Mohenski, u medijima kolokvijalno etiketiran kao "kralj Adventa", koji se to ljeto našao među uhićenima u velikoj USKOK-ovoj akciji.Tada na pitanje o tome jesu li ga kontaktirali istražitelji, koji su navodno bili krenuli u izvide, nije želio odgovoriti.

- O tome ne bih. Ali, ovo što mi rade mediji nije korektno. Ugostitelj sam više od 20 godina, svi moji radnici uvijek na vrijeme dobiju plaću, plaćam poreze... Ne znam što sam skrivio? U Gradu su mi rekli da sam jedini predao zahtjev za tu lokaciju, ne vidim u čemu je moj krimen - govorio je tada Mohenski dok smo sjedili na prvom katu njegova lokala, za koji se pisalo da je ondje pokojni gradonačelnik Bandić zalazio na kartanje.

image

denis mohenski

/Privatni Album

Vila u Novigradu

- Gradonačelnik Bandić ovdje ne zalazi, a kamoli da tu kartamo. Ali dolaze drugi ljudi, tako sam, među ostalim, u lokalu upoznao njegova bivšeg vozača Zdravka Krajinu, no nije me on uputio u taj posao - rekao nam je tada Mohenski.

- U vrijeme krize u Hrvatskoj počeo sam razmišljati kako osigurati još neke prihode pa sam radio u cateringu, ali to nam se nije pokazalo isplativo. Potom sam prve godine unajmio jednu kućicu na Adventskom štiklecu. Bilo je to 2016. (taj događaj je organizirala tvrtka Tvornica događanja iz optužnice protiv Roberta Ljutića, op.a.). Ne sjećam se ni od koga sam tada unajmio kućicu, ni po kojoj cijeni - rekao je Mohenski.

Novinari 24 sata su 2019. godine otkrili da je Mohenski u istarskom Novigradu sagradio atraktivnu vilu s bazenom koju iznajmljuje.

- Nisam je do kraja ni isplatio, sad mi je čovjek koji ju je gradio, kad je vidio sve to u medijima, poslao opomenu. Dužan sam još 400-tinjak tisuća kuna, a cijela je vila stajala oko 300.000 eura. Zašto nisu napisali da na stanu koji sam kupio imam zabilježbu o kreditu u švicarcima? Vilu smo sagradili ušteđevinom - zaključio je Mohenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:54