ODLAZAK LEGENDE

'ADIO ŽELJKO, POGLAVICO SVIH DALJINA...' Veličanstven ispraćaj Željka Malnara na Mirogoju

 Goran Mehkek/CROPIX

Uz počasni stroj snažnih motora, malo stihova vječnog ljubavnika Cohena (...you lose your grip, and then you slip into the Masterpiece), puno ganutih ljudi i članova obitelji, na zagrebačkom krematoriju je u novu avanturu ispraćen istraživač, novinar, filozof i naš prijatelj Željko Malnar.

Usnuo je prije četiri dana, nakon teške bolesti pluća, u sedamdesetoj godini pustolovina. Malnar je bio puno toga u životu i sve je to učinio kao ispravan čovjek: s punim srcem, iskreno i do samoga kraja.

Na ispraćaju, gdje se okupilo više od tisuću duša, govorili su Malnarovi prijatelji, suradnici i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je još ranije najavio da će jedna ulica na Peščenici uskoro nositi Željkovo ime.

Glumac Dejan Aćimović podsjetio je na Malnarov tekst iz Globusa, napisan i objavljen 9. srpnja 2012. U tišini aule krematorija odzvanjalo je antologijsko Malnarovo proročanstvo ispisano teškom tiskarskom tintom točno godinu dana prije njegove smrti: “Dobro jutro, starosti”.

Zoran Petrušić, zamjenik glavnog urednika Globusa, prvi bi dobio, čitao i uređivao njegove tekstove. Punih dvadeset godina Malnar i Petrušić u dušu su ulazili jedan drugom.

Nije to uvijek bilo lako, rekao je Petrušić, ali je bila slatka muka i velika čast. “Ponosni smo svi u Globusu, Jutarnjem listu i u cijeloj našoj izdavačkoj kući Europapress Holding što smo živjeli s njim dvadeset godina”.

Romano Bolković, šef OTV-a, televizije koja je emitirala “Noćnu moru”, također se kratkim govorom oprostio od autora najboljeg proizvoda koji je ta medijska kuća ikada napravila.

Eto, u toplini i žaru tisuća upaljenih baklji u vječna lovišta odjahao je Peščenički Poglavica, Putnik Bez Puta, Jahač Vremena, Propovjednik Daljina, Prijatelj Vjetra... Otišao je Željko Malnar.

(Bivši urednik Globusa Igor Alborghetti)

"Bio si baština ovoga grada koja će uvijek ostati s nama. Bio si originalan i svoj i to nije lako nigdje, a posebno ne u ovoj sredini", oprostio se od Malnara i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

-------------------------

Podsjetimo, Željko Malnar, svjetski pustolov, pravi novinar, filozof, bajker, zajebant i doživotni vladar Republike Pešćenice preminuo je u utorak u Zagrebu.

BIO JE GOSPODAR SAMOĆE KOJI JE IZMISLIO BOLJI SVIJET OD OVOG Jergović piše o Željku Malnaru

Željko Malnar hrvatski pustolov, svjetski putnik, putopisac, autor dokumentarnih filmova, TV-voditelj anti-showa, anti-političar. Poznato je ime u Hrvatskoj i diljem svijeta.

'DUBOKO JE UDAHNUO, KAO DA SE SPREMA ZARONITI U NEPOZNATO' Globus o Malnaru

Njegov osebujni stil, ljubav prema putovanju, suosjećanje s običnim ljudima i specifičan smisao za humor prožimaju sve njegove tekstove. Kolumnu 'Preko Hada u grad bogatih,' u kojoj prenosi neka svoja razmišljanja o životu i smrti, prenosimo u cijelosti, a arhivu njegovih kolumna možete pronaći ovdje, na stranicama Globusa.

U PRVU JE EKSPEDICIJU JE KRENUO VEĆ S 20 GODINA Biografija putopisaca, novinara i pustolova Željka Malnara

Malnar je studirao medicinu i eksperimentalnu zoologiju, a u prvu ekspediciju krenuo je već s 20 godina - u jedinu prašumu Europe, Perućicu.

Nakon toga odlazi u Indiju, gdje je studirao novinarstvo za nerazvijene zemlje na Indian Institute of Mass Communication. Poslije diplome ostaje u Indiji još punih 10 godina.

Malnar se bavio istraživačkim radom, nakon studija u Indiji vodio je ekspedicije po cijeloj Aziji, a za to vrijeme radio je i kao suradnik Radio-televizije Zagreb.

'U GOSTIMA KOD ASADA U DAMASKU' Posljednji Malnarov tekst za Globus

U Indiji je radio i za strane producente, te za vladu države Rajastan. Godine 1977. vodi ekspediciju za zagrebačku televiziju pod nazivom "Put na istok", koja doživljava veliki uspjeh. Od 1982. postaje zapovjednik profesionalnih ekspedicija, te radi za američku instituciju Institute of Ecotechnic sa sjedištem u Londonu.

'RADIJE BIH UMRO U ČEŽNJI NEGO DA ŽIVIM U TUZI...' Za Malnarom ostaju brojne misli, osvrti i drugačiji pogled na život

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodi jednu od najvećih ekspedicija svijeta pod nazivom "Around the tropic world" i autor je dokumentarne serije sa te ekspedicije pod radnim naslovom "Journey to other worlds". Sudjeluje i na speleološkim ekspedicijama koje postižu svjetske rezultate prihvaćene u znanstvenom svijetu (otkriće najduže čovječje ribice).

VIDEO Pogledajte najbolje televizijske uratke Željka Malnara

Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka...

1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Galerija fotografija Željka Malnara iz arhive GLOBUSA:

Galerija fotografija Željka Malnara iz arhive CROPIX-a:

Željko Malnar o političarima:

Jedan od brojnih dokumentarnih filmova Željka Malnara:

Željko Malnar u Jarasu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:15