NACIJA INTERNET PIRATA

99 posto svega što skidamo je krađa. Četvrti smo u Europi po piratstvu

Niste nevidljivi. Samo je pitanje koliko ste zanimljivi policiji. Najveće kazne dobivaju oni koji skidaju ilegalni sadržaj s interneta, kopiraju ga i prodaju
 Cropix

ZAGREB - Francuz James Climent ovih se dana prilično iznenadio kada je slavni režiser Jean-Luc Godard stao u njegovu obranu nakon što je optužen za piratstvo zbog ilegalnog skidanja na tisuće pjesama. Godard je, osim podrške Climentu, uplatio i tisuću eura kako bi mogao pokriti troškove odvjetnika, a ukoliko ga sud proglasi krivim, platit će 20 tisuća eura kazne.

Mogu vas prijaviti

Francuski zakon o autorskim pravima jedan je od najstrožih u Europi, čija je glavna karakteristika praćenje prometa na pojedinim računima, čime se lako može utvrditi neuobičajeno velik promet, što u većini slučajeva znači veliku količinu skidanja datoteka. Hrvatska nema tako strogi zakon, ali zato postoji Zakon o autorskim pravima kojim je regulirano što je ilegalan sadržajem, a što ne. Naime, nije sve što se skine s interneta ilegalno, a kako objašnjava Marina Ferić Jančić iz ZAMP-a, sadržaj koji se skida s legalnih izvora nije upitan.

- Sve što korisnici skinu s legalnih izvora je dozvoljeno. To ipak na neki način znači da ste vjerojatno to što se skinuli na neki način platili, a i vlasnici legalnih web stranica vode računa da sadržaj koji imaju nije piratski. Sve ostalo što skinete s interneta smatra se ilegalnim i piratskim materijalom, kaže Marina Ferić Jančić.

Iako korisnici koji skidaju glazbu i filmove za osobne potrebe nisu prvi na listi nadležnih institucija, i oni mogu biti kazneno gonjeni, jer ako vas netko prijavi, nećete moći izbjeći kaznenu prijavu.

To je, naime, najčešći način na koji policija i glazbene udruge dobiju prijave protiv pojedinaca, a oni koji se piratstvom bave na veliko budu uhvaćeni prije ili kasnije. Prema hrvatskim zakonima, najveće kazne za piratstvo dobivaju oni koji ilegalno skidaju sadržaj s interneta, kopiraju ga i prodaju.

Milijun torenta

Prošle su godine protiv 173 osobe u Hrvatskoj podnesene kaznene prijave zbog piratstva, a blokirano je skoro nevjerojatnih milijun piratskih torenta, s kojih se moglo skinuti na milijune albuma.

Prvo upozorenja

- Podaci za Hrvatsku su poražavajući. U odnosu na legalan sadržaj, udio digitalnog piratstva je 99 posto, što je jedna od najviših stopa u Europi. Najveći saveznik nam je činjenica što ljudi misle da su nevidljivi i da ih se ne može uhvatiti. Međutim, problem je koliko policija može i ima mogućnosti odraditi drugi dio posla, dakle, procesuirati te osobe. Mi imamo pravo tražiti da se nekome uskrate internetske usluge, ali prije te mjere upozoravamo ljude da uklone ilegalne linkove , navodi Igor Palić iz Hrvatske diskografske udruge.

U udruzi su 2009. srušili 24 internetske stranice, 560 blogova i 31 forum sa piratskim sadržajem, a u policiji se nalazi 500 tisuća piratskih CD-ova i DVD-ova koji će biti uništeni.

Međutim, problem piratstva još je kompleksniji, jer Hrvatska ima samo dva internetska servisa s legalnim sadržajem, a to su Cedeterija i fonoteka T-Coma. U međuvremenu će, prema službenoj statistici, svaki četvrti Hrvat i dalje filmove i albume skidati s ilegalnih torenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:20