BORIS DEŽULOVIĆ

‘1512 tjedana od začeća na Hodu za život ponosno stupa ratni zločinac osuđen zbog ubojstva djece‘

Kordić je pravomoćno osuđen zbog ubojstva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih trideset dvije žene i jedanaestoro djece

Dario Kordić i Boris Dežulović

 CROPIX

Boris Dežulović, koji je početkom svibnja primio HND-ovu nagradu za najboljeg novinara, najnovijom objavom na svom Facebook profilu izazvao je, po običaju, žustre reakcije.

Dežulović se, naime, osvrnuo na Hod za život, povorku održanu protekle subote u Zagrebu u kojoj je sudjelovao i Dario Kordić, osuđen za ratne zločine u Ahmićima gdje su ubijena i djeca.

Kordić je pritom 'šetao za život' i pozivao nadležne u Hrvatskoj da ne dozvole pobačaj Mireli Čavajdi, trudnici čija beba ima tumor na mozgu.

'- 7 tjedana od začeća zijeva

- 8 tjedana od začeća štuca

- 9 tjedana od začeća sisa palac

- 12 tjedana od začeća smije se

- 38 tjedana od začeća rodi se

- 51 tjedan od začeća zaplače u kolijevci kad pripadnici HVO-a s krunicama na uniformama banu u kuću i rafalima iz automatskog oružja poubijaju majku, oca, šestogodišnju sestru i osmogodišnjeg brata, poliju ih benzinom i zapale, pa ga vojnici čuju kako plače i vrate se da ubiju i zapale i njega i kolijevku i cijelu kuću

- 1512 tjedana od začeća na zagrebačkom Hodu za život nerođene djece ponosno stupa Dario Kordić, ratni zločinac pravomoćno osuđen zbog ubojstva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih trideset dvije žene i jedanaestoro djece, a među njima osmogodišnjeg Elvisa, šestogodišnje Šuhrete i njihovog brata Seje Ahmića, bebe stare tri mjeseca i dva dana', napisao je Dežulović u najnovijoj objavi koju su prvi prenijeli bosanski mediji, pa podsjetili na ratni put Daria Kordića.

Podsjetimo, u travnju 1993. u napadu na selo Ahmiće i druga mjesta u okolini Viteza HVO je prvo granatirao, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće ubijajući i ranjavajući muslimanske civile, i paleći kuće, štale i stoku. Nakon napada, HVO je zatočio mnogo civila, koji su tjerani da kopaju rovove na liniji fronta. Najmanje 103 muslimanska civila ubijena su u Ahmićima ili okolo Ahmića. Od toga 33 su bile žene i djeca. Uništeno je svih 176 muslimanskih kuća u Ahmićima kao i dvije džamije.

Sud je Kordića osudio na 25 godina zatvora jer je planirao, poticao i naredio zločine koji su se dogodili 16. travnja 1993. u Ahmićima te selima Šantići, Pirići i Nadioci.

Kordić je optužen i osuđen za zločin protiv čovječnosti, teške povrede Ženevske konvencije te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nakon izlaska iz zatvora Kordić je diplomirao teologiju i posvetio se vjeri, no nikada se nije javno pokajao za zločine zbog kojih je i osuđen, piše Klix.ba.

Radio Sarajevo podsjeća kako je u travnju 2020., uoči 27. godišnjice zločina u kojem su pripadnici specijalne jedinice Joker ubili 116 mještana Ahmića, obavljen ukop obitelji Ahmić Nasera (33), njegove supruge Zehrudine Ahmić (28), i njihove djece Elvisa (8), Šuhrete (6) i Seje (tri mjeseca).

O zločinu je u Haagu svjedočio Naserov otac, Sakib Ahmić.

'Ustaše kad su ušle, ugledaše Nasera i sasjekoše ga rafalom iz automatske puške. Drugi je odmah po fotelji izlio benzin iz neke flaše, zapalio ga, onda je desno isto prozujao metak, a u međuvremenu paljba prema Naseru, mojoj snahi i Elvisu, koji je bio na kauču', svjedočio je Sakib Ahmić koji je uspio preživjeti ranjavanje i paljenje benzinom.

Tada je prepričao i detalj kako su zločinci na samom izlasku čuli krik tromjesečne bebe, vratili se, i ubili je.

Skoro tri desetljeća nakon nezapamćenog zločina, osuđenik za ovo nedjelo – hoda 'za život djece'… - piše Radio Sarajevo.

Ispod Dežulovićevog posta nanizalo se u času mnoštvo komentara.

'Koliko saučešća zbog žrtava, koliko prezira prema zločincu, koliko sprdnje sa licemjernošću...a da je riječ 'opipljivu' rekao čovjek...!

Ovako može samo Dežulović!

Hvala ti za sjećanje na Ahmiće.

Hvala komentatorima za suosjećanje i za osude', bio je samo jedan od brojnih zaključaka o Dežžulovićevoj objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:07