IZBORI U SDP-U

‘Neće biti masovnih odlazaka, dvije će se struje brzo pomiriti’

 Neja Markičević/EPH

Nakon 2. travnja, čim se zbroje glasovi i objave rezultati predsjedničkih izbora u SDP-u, prvo što će morati napraviti predsjednik, bez obzira na to dobije li još jedan mandat Zoran Milanović ili će se članstvo odlučiti za promjenu i na čelo stranke izabrati Zlatka Komadinu, jest mirenje stranke.

Ističe to Mladen Pejnović, jedan od SDP-ovaca s najduljim stažem i ravnatelj DUUDI-ja u mandatu prošle Vlade. Premda je stranka podijeljena, a kampanja za predsjedničke izbore dodatno produbila jaz između glavnih struja u SDP-u, Pejnović vjeruje da ipak neće doći do raskola.

- Članovi su disciplinirani i neće se staviti ispred stranke. Onih koji će smatrati da su osobno jako uvrijeđeni, otići će. Neće biti izbacivanja nego će neki ljudi sami otići - procjenjuje Pejnović. Vjeruje da će prevladati stav kod članstva da oni nisu u SDP-u zbog ovog ili onog lidera. Problema će, smatra, imati oni članovi koji su u kampanji nabacivali provokacije i informacije koje nisu bile na nivou, oni koji su vodili bitke na Facebooku i udarali ispod pojasa. - To je upamćeno i mnogi će ih pitati za izgovorene riječi - ustvrdio je Pejnović.

Budući smjer stranke

Svi u SDP-u, od konkurenata koji se natječu na izborima, preko “običnih” članova do simpatizera, slažu se da u stranci nema svjetonazorskih razlika. No, ovisno o tome tko će odnijeti pobjedu na predsjedničkim izborima (a to će utjecati i na izbor kadrova koji će se 16. travnja birati u Predsjedništvo i Glavni odbor), definirat će se i budući smjer stranke. Jedan od prvih upitnika je odnos s koalicijskim partnerima.

Iz Komadinina tabora upozoravaju da zbog Zorana Milanovića IDS nije bio u koaliciji za parlamentarne izbore, da je s novim vodstvom Laburista i u toj stranci promijenjen pogled na savez sa SDP-om, a izbori u HNS-u također najavljuju skretanje prema drugoj strani. Na lokalnim izborima u Matuljima to se već vidi jer je HNS koalirao s HDZ-om, dok je SDP koji tamo vodi Komadina u koaliciji s IDS-om i PGS-om. Strana koja je sklona Zoranu Milanoviću na to ne gleda na isti način, barem ne katastrofično. Oni za slučaj Milanovićeve pobjede najavljuju nove razgovore i bolju suradnju s HSS-om, posebno nakon što je u toj stranci za predsjednika izabran Krešo Beljak.

Opravdati povjerenje

Pobjednik na izborima u SDP-u morat će se vrlo brzo dokazati na lokalnim izborima te opravdati povjerenje članstva. SDP-u je Zagreb najveći izazov. Postane li Komadina novi predsjednik SDP-a, jasno je da će SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba biti Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke organizacije. Dobije li Zoran Milanović izbore u SDP-u, što se Zagreba tiče sve je moguće, od toga da Bernardić bude kandidat za gradonačelnika, do toga da SDP podrži nekoga neovisnog ili “izmisli” trećeg SDP-ova kandidata.

Mladen Pejnović drži da SDP za lokalne izbore u Zagrebu mora imati svoga kandidata jer će inače upasti u istu zamku u koju je HDZ upao s Tihomirom Oreškovićem kao premijerom.

RAD U OPORBI

KOMADINA: Dok je u oporbi, SDP će pripremiti zakone, strategije i čekati izbore i preuzimanje vlasti

MILANOVIĆ: Pojačat će angažman u Saboru, ukazivati na sadržaj koji HDZ nema te na svjetonazorske razlike

KOALICIJSKI PARTNERI

KOMADINA: Obnovit će uništeni koalicijski potencijal. S ozbirom da je, što ističu pristaše, osoba koja okuplja, to bi mu, nada se, trebalo uspjeti

MILANOVIĆ: Po njegovu mišljenju otvorila se prilika za širenje koalicije, pridruživanjem HSS-a, posebno nakon dolaska Kreše Beljaka na čelo stranke

ODNOS S MOSTOM

KOMADINA: Da je Komadina s njima pregovarao, poštovala bi se njihova hijerarhija i ne bi bilo individualnih akcija poput sastanka u stanu Ante Kotromanovića.

MILANOVIĆ: Čak ni milanovićevci ne smatraju da su s Mostom bili mogući novi dogovori i kombinacije

LOKALNI IZBORI

KOMADINA: S Komadinom na čelu SDP-a Davor Bernardić je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Koalicije su poželjne, ali ne mogu dovoditi u pitanje Bernardićevu kandidaturu

MILANOVIĆ: Još nema rješenje za lokalne izbore u Zagrebu i sve je moguće, čak i to da Bernardić bude kandidat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50