SVJEDOČENJE ODVJETNICE

‘Deset godina smo čekali liječnika koji će svjedočiti da je kolega pogriješio'

Odvjetnica Lucija Šikovec-Ušaj izborila je pravdu za obitelj čija je beba invalid zbog pogreške na porodu

Spor je trajao iscrpljujućih deset godina, četiri suca su se izmijenila. Tri sutkinje i onda je, srećom, došao sudac muškarac. Zašto to kažem? Prva sutkinja nije skrivala da živi u maloj sredini i da se ne želi zamjeriti bolnici u kojoj će roditi. Druga sutkinja je rekla da je i njoj bilo teško na porođaju, ali da nikoga nije tužila. Treću sutkinju je uklonio sam sud - započela je priču odvjetnica iz Ljubljane Lucija Šikovec-Ušaj. Podsjetimo, njezina klijentica I. J. iz Nove Gorice nepravomoćnom je presudom prije nekoliko dana dobila veliku odštetu zbog nesavjesna postupanja liječnika Roberta Likara pri porodu. U rodilištu u Postojni porod je izveden klasičnim načinom, unatoč uputnici koja je nalagala carski rez. Majci je pukla maternica, a dijete je zadobilo teški invaliditet. Nakon deset godina, Okružni sud u Kopru, pod predsjedanjem suca Mateja Paplera, dodijelio je odštetu obitelji u vrijednosti od 400 prosječnih neto plaća, što je oko pola milijuna eura. Zbog zateznih kamata, iznos se popeo na 845 tisuća eura, što je najveća odšteta u Sloveniji zbog greške liječnika.

Beba bez kisika

- Osobna ginekologinja klijentice navela je da je glavica bebe velika u odnosu na zdjelicu majke. No, liječnik je insistirao na prirodnom porodu. Nije išlo ni vakuumom. Dvije babice su nalegle na rodilju, treća je doslovce s obližnje police skočila na trbuh. Od udarca je pukla maternica. Tek onda liječnik je obavio carski. Beba je, međutim, 20 minuta bila bez dovoljno kisika i posljedice su stravične. Prvorođeni sin vam može hodati i normalno se igrati? Dobro. Jer, ovaj drugi neće moći, to je sve što su rekli majci - opisuje odvjetnica L. Šikovec-Ušaj. Obitelj se morala suočiti s činjenicom da dijete nikada neće hodati, samostalno sjediti, jesti, govoriti. I da će doživotno biti vezano za invalidska kolica, s teškim epileptičnim napadima.

- Digli su tužbu. Procesi traju predugo jer je teško dobiti vještake. Slovenija je mala zemlja, nitko ne želi svjedočiti protiv kolega. Sud je odredio tri vještaka: neurologa, ginekologa i pedijatra. I mi smo morali dobaviti jednoga. Angažirali smo ginekologa; sud ga nije priznao. Onda sam tražila da dođu vještačiti specijalisti ginekologije i porodništva iz Hrvatske. Elaborirala sam da smo nekad živjeli u istoj državi, da su pohađali iste fakultete i specijalizacije i da je riječ o priznatim stručnjacima kojima ni jezična barijera nije problem. Sud je i to odbio - opisuje odvjetnica sudsku bitku.

Konačno su uspjeli dobiti doajena slovenskog porodništva, dr. Marka Lavriča, profesora na Medicinskom fakultetu u Ljubljani koji je u svojoj karijeri obavio više od 15 tisuća poroda. Za slovensko Delo dr. Lavrič je rekao da mu savjest nalaže da vještači. Obitelji se, dakako, život preokrenuo.

Sami plaćaju terapije

- Majka je ekonomistica, morala je dati otkaz da se brine o nepokretnom djetetu. Svaka dva sata diže se po noći da okrene sina i tako deset godina. Otac je profesor tjelesnog odgoja, pali su samo na njegovu plaću, jedva preživljavaju. Sami plaćaju terapeute, izjeda ih tko će brinuti o sinu kada oni umru - kaže odvjetnica.

Osoblje bolnice na sudu se nije puno oglasilo. Rekli su da je slučaj splet nesretnih okolnosti. Sudac Papler, međutim, nije bio toga mišljenja. U presudi je izdiktirao: “Dijete je pretrpjelo teške ozljede i ovisno je o drugima, a njegovo socijalno, radno i intelektualno djelovanje kao čovjeka bit će ravno nuli. U životu mu je oduzeto gotovo sve, osim svijesti, što njegovu patnju čini još većom”, izrekao je sudac. Dobiveni novac obitelj će utrošiti u razvoj djeteta. Napravit će kuću, tako da budu u prizemlju (sada su na katu u zgradi), plaćat će terapije i kupiti bolja invalidska kolica. Osiguravajuća kuća Triglav uložila je prigovor na presudu navodeći da je slučaj trebao otići u zastaru, ali je sud odbacio prigovor.

Slično i u Hrvatskoj

- To nalijeganje na trbuh rodilje valjda postoji još samo u afričkim zemljama i Sloveniji. Građani su ljuti jer protiv bolnica nemaju puno šanse. Bolnica je osigurala rodilju na 50 tisuća eura i toliko će Osiguranje Triglav isplatiti klijentici. Ostatak će namaknuti bolnica - rekla je L. Šikovec-Ušaj.

Slična je situacija i u Hrvatskoj, kažu u Udruzi RODA. Ne postoje istraživanja koja bi pokazala vezu između bolesti djeteta s načinom na koji je žena rodila, niti je lako naći vještake.

- U nedavnom istraživanju puno naših žena otkriva da su im primalje nalijegale na trbuh. Strašno. Nalijeganje je tzv. Kristellerov zahvat koji se koristi iznimno rijetko i nježno kada dijete izlazi na zadak - rekla je Danijela Drandić, voditeljica programa za reproduktivna prava u RODI. Ona naglašava da razumije patnju slovenske obitelji, međutim, smatra da tužbe protiv bolnica i ogromne odštete nisu rješenje.

Odštete rodiljama u Hrvatskoj

1. Slučaj malog Dominica Pitre, Merkur, 2007.

Dr. Predrag Đurić i dr. Ivo Balenović kažnjeni su za propuste pri porodu Jasmine Križančić Pitre u bolnici Merkur. Njezin sin Dominic rođen je nepokretan i s više od 50 teških dijagnoza. Privatni ginekolog Đurić osuđen je bezuvjetno na godinu i pol zatvora i ima zabranu rada u struci od pet godina, a drugookrivljeni dr. Balenović uvjetno s tri mjeseca zatvora. Obitelj Pitra traži odštetu od 3,727.000 kuna i 2013. sklapa djelomičnu nagodbu s državom. Isplaćeno im je milijun kuna akontacije.

2. Slučaj Anđe Crnogorac, Split, 2003.

Anđa Crnogorac umrla je zbog iskrvarenja uzrokovanog razdorom maternice, a njezino dijete zbog nedostatka kisika. Ginekologa Cicka Rebića iz rodilišta u Imotskom optužnicom iz 2005. tereti se da je prouzročio smrt više osoba. Sud je trajao osam godina, a 2012. je donesena pravomoćna presuda kojom se nalaže da se isplati gotovo tri milijuna kuna odštete.

3. Slučaj Dragice Ivankić, Sveti Duh, 2002.

Rodilju Ivankić zaprimio je liječnik Mislav Luka Domljan koji nije napravio preglede za hitan carski rez, a to nije odredio ni nadređeni Fadil Hassan. Na kraju je pozvan Renato Bauman koji je porodio mrtvu bebu. Baumana se tereti da nije obavio pretrage iako je sve upućivalo na rupturu maternice zbog koje je rodilja iskrvarila. Liječnici su 2012. nepravomoćno oslobođeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 04:36