RIJEČ UGLEDNIKA

‘Ako želi opstati, morat će donijeti radikalnije mjere’

 Goran Mehkek/CROPIX

Jadranka Kosor sutra će obilježiti prvu godinu na čelu Vlade. Brojni političari, gospodarstvenici, intelektulaci procjenjuju hoće li kao premijerka opstati još godinu dana. Pitali smo ih kako vide političku budućnost Jadranke Kosor do 1. srpnja 2011. godine, ali i kakva će gospodarska situacija biti za godinu dana u Hrvatskoj.

Njezini kolege iz HDZ-a i njihovi koalicijski partneri uvjereni su, naravno, da će J. Kosor na svojoj funkciji ostati i duže od godinu dana do redovnih izbora krajem 2011. Opozicija joj s druge strane poručuje kako bi najvažniji potez koji bi trebala povući trebala biti njezina ostavka i ostavka svih ministara. Gospodarstvenici procjenjuju da situacija u Hrvatskoj neće biti ništa bolja ni za godinu dana, štoviše većina ih smatra kako bi, ako se nastavi ovakav trend, moglo biti i gore.

3 pitanja o Vladi, 24 uglednika odgovara:

1. Hoće li Jadranka Kosor biti premijerka još jednu godinu?

2. Hoće li Jadranka Kosor biti premijerka još jednu godinu?

3. Kakva će biti ekonomska situacija za godinu dana (nezaposlenost, stečajevi, vanjski dug i kamate)?

Goran Šaravanja, ekonomist:

1. Kad je preuzela mandat, ljudi nisu očekivali da će ostati na vlasti godinu dana. Očekujem da će i dalje biti premijerka.

2. Sada je najvažnije da dobije konsenzus za svoj ekonomski program, a za to mora bolje objasniti i argumentirati svoje stavove i poteze.

3. Vjerujem da će za godinu dana biti bolje nego danas jer ćemo biti bliže članstvu u EU, a oslabjet će i kriza u okruženju.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a:

1. Mislim da će Jadranka Kosor i idućih godinu dana biti premijerka jer vjerujem da će Vlada odraditi svoj mandat do kraja budući da za sada nema većih potresa u vladajućoj koaliciji. Prema sadašnjoj situaciji, takvih potresa neće biti do kraja mandata.

2. Ključno je realizirati cijeli Program gospodarskog oporavka, odnosno sve zacrtane mjere. Ne mogu izdvojiti ni jednu mjeru kao najvažniji jer svaka samostalno ne znači ništa - važan je cijeli paket.

3. Situacija za godinu dana bit će približno slična današnjoj. Neće biti gora, ali ni puno bolja. Ljudima ne treba obećavati brz izlazak iz krize.

Matija Brlošić, predsjednik udruge Brazda:

1. Mi seljaci se ne bavimo politikom, no kada je riječ o mandatu Jadranke Kosor, mogu reći da nećemo imati ništa protiv da bude premijerka do kraja mandata, ali pod uvjetom da ispuni obećanja koja nam je dala prošli tjedan.

2. Ključni potez za ukupno gospodarstvo, a posebno za nas poljoprivredne proizvođače, je da se skrati rok naplate jer je neplaćanje postalo najveći problem u državi. Seljaci se s tim teško nose.

3. Budući da je na poljoprivredu udar sa svih strana, očekujem da će doći do daljnjeg povećanja broja nezaposlenih i pada proizvodnje. Nemam viziju da će biti bolje.

Zvonko Biljecki, šef Uprave Geofota:

1. Volio bih da Kosor ostane premijerka do kraja mandata jer u buri ne mijenjate kapetana broda.

2. Pokretanje velikih javnih radova, gradnja cesta, modernizacija željeznica i velika ulaganja u poljoprivredi i turizmu jedino je što nas može izvući iz krize, a ne štednja. U tom smjeru trebaju ići i potezi premijerke u sljedećih godinu dana.

3. Do kraja godine doći će do stabilizacije pada zaposlenosti, a trebao bi se stabilizirati bankarski i kreditni sustav. Na proljeće se može očekivati rast gospodarstva.

Branko Grčić, SDP:

1. Teško je procijeniti hoće li Kosor i sljedeće godine biti premijerka, tj. hoće li ova Vlada završiti svoj mandat. To prije svega ovisi o članovima vladajuće koalicije.

2. Hrvatskoj treba hitan i cjelovit rebalans proračuna da bi se vidjelo kako ide naplata prihoda i koje su promjene na rashodovnoj strani. Ključno je pitanje kako Vlada misli očuvati javne financije sa svim obvezama koje ima. Rebalans će dati smjerice za financije do kraja ove i za iduću godinu. Pronaći 170 milijuna kuna za referendum je samo kap u moru u odnosu na milijarde manjka.

3. Glavni problem idućih godinu dana bit će to što Vladin Program gospodarskog oporavka neće dovesti do porasta osobne potrošnje ni investicija. Stoga mislim da smo do kraja ove godine osuđeni na pad, a da nas sljedeće godine čeka stagnacija.

Marijan Filipović, šef Uprave Finvesta Corpa:

1. Želim premijerki Jadranki Kosor da izdrži i ostane premijerka i u 2011.

2. Najvažnije što treba učiniti je da više komunicira s gospodarstvenicima, uvažava naše stavove te brže provede mjere koje su već najavljene. Potrebno je brzo reagirati.

3. Teško je predvidjeti što će biti za godinu dana. Broj nezaposlenih, stečajavi i kamate ponajprije ovise, opet, o mjerama koje, ako se provedu, mogu potaknuti gospodarski oporavak. Ali mora se brže djelovati i vidjeti što su drugi učinili da pokrenu svoje gospodarstvo.

Milorad Pupovac, SDSS:

1. Ova koalicija će po svoj prilici odraditi mandat do idućih parlamentarnih izbora. Premijerka je uspjela prebroditi krizu bivšeg premijera, slovensko-hrvatske sporove i započela je borbu protiv korupcije i gospodarske reforme, a sada se suočava sa socijalnim nezadovoljstvom, i to će, uz završetak pregovora s EU, biti najozbiljniji izazov.

2. Ključno će biti kako će se nositi s političko-socijalnom krizom. Najvažniji njezini potezi trebali bi biti završetak pregovora s EU i reforme uz socijalnu osjetljivost. Ako u tome uspije, Kosor će uspješno okončati svoj mandat, a ako ne, završit će ga burno.

3. U idućih godinu dana Hrvatska se mora pripremiti za politiku nove snage i nove vidike koja će probuditi nadu kod građana i zemlju osloboditi lošeg naslijeđa te je pripremiti za članstvo u EU.

Vjekoslav Majetić, Dok-ing:

1. Osobno bih premijerki dao drugi mandat i nadam se da će preživjeti jer je napravila znatno više nego itko drugi.

2. Najvažnije je pronaći način za financiranje proizvodnje, a najveći je problem što nema kredita da bi se proizvodnja potaknula.

3. Nastavi li se ovako, za godinu dana nezaposlenost će biti još veća, kai i vanjski dug i kamate. Uspiju li pokrenuti proizvodnju, imamo šanse.

Branko Roglić, predsjednik Uprave Orbica

1. Mislim da će Kosor ostati premijerka cijelu iduću godinu jer je krenula u dobrom pravcu i ima snažnu podršku međunarodne zajednice i Europske Unije. Stekla je simpatije i kod susjeda, a kako je krenula u dobrom pravcu s reformama, bilo bi pošteno da ih ona i završi.

2. Najvažniji potez je restrukturiranje države, s čim nikako da se krene. Potrebno je restrukuturirati javna poduzeća i u njima zaposliti profesionalni menadžment kako bi prestalo izvlačenje novca iz njih. Potrebno je krenuti i u borbu protiv sive ekonomije i organiziranog kriminala te privatizirati sve što se privatizirati može.

3. Očekujem da će u idućih godinu dana rasti broj nezaposlenih i da će kriza kod nas trajati još pet godina, pri čemu ćemo dno dotaknuti iduće godine u ovo vrijeme.

Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu:

1. Mislim da će Kosor i za godinu dana biti premijerka. Proces pregovora o ulasku u EU treba odraditi na što stabilniji način, a izbori bi to poremetili.

2. Mislim da primjeri iz svijeta, ali i našeg okruženja pokazuju da u krizi treba imati hrabrosti i pametno ulagati u visokoobrazovni i znanstveno-istraživački sektor. Primjerice, naši susjedi Slovenija i Srbija sada imaju vrlo ambicioznu politiku na tom području.

3. Ja uvijek vjerujem da će biti bolje. No, ponovno ističem nužnost promišljanja razvoja Hrvatske na dulji rok, da ne ovisimo svake godine o tome kakva će biti turistička sezona.

Silvano Hrelja, HSU:

1. Moja je procjena da će aktualna Vlada izdržati najviše do ožujka iduće godine jer je trend silazan, a vladajući nemaju rješenja za oživljavanje gospodarstva. Mislim da će u ožujku 2011. raspisati izbore koji neće biti prijevremeni jer su u izbornoj godini.

2. Jadranka Kosor ima cijelu lepezu poteza koje mora povući ako želi ostati do kraja: reorganizacija lokalne samouprave, ali i državne uprave... No, najvažnije bi joj bilo da nađe novog ministra gospodarstva koji zna gdje treba uložiti.

3. Za godinu dana u Hrvatskoj će biti puno lošije nego sada. Povećat će se broj nezaposlenih i bit će mnogo više onih koji žive sve teže. Kosor zamjeram nesenzibilnost za socijalna pitanja jer neprimjerenim poreznim sustavom onima s najvećom plaćom povećava neto plaću iz iste bruto osnovice.

Vladimir Ferdelji, šef Uprave Elektrokontakta:

1. Teško mi je odgovoriti na pitanje hoće li Jadranka Kosor ostati premijerka u idućih godinu dana. Mislim da hoće, ne mislim da bi moglo doći do izvanrednih izbora par mjeseci prije redovnih.

2. Njezin najvažniji potez mora biti radikalna promjena ekonomske politike. Pod tim mislim da se hrvatsko gospodarstvo mora od usluga okrenuti proizvodnji. Donesene mjere samo olakšavaju servisiranje javnih financija. Kosor mora kroz ekonomsku politiku potaknuti okretanje k proizvodnji, bez zadrške i bez fige u džepu.

3. U idućih godinu dana doći će do produbljavanja svih ključnih problema. Očekujem daljni rast nezaposlenosti, posebice u industriji, kao i propadanje tvrtki, ali mislim da će stope pada biti manje nego prošle godine. Daleko smo mi još od oporavka gospodarstva.

Darko Milinović, potpredsjednik Vlade:

1. Premijerka Kosor će ostati na funkciji ne samo godinu dana već i dulje - do kraja mandata ove Vlade. Premijerka i Vlada zbog svojih odlučnih poteza zaslužuju povjerenje. Rijetki su premijeri koji tako uspješno svladavaju prepreke u vrijeme krize kako to čini Kosor.

2. Mislim da je najvažnije da premijerka ostane dosljedna i uporna u svemu što radi, od provođenja gospodarskog programa do borbe protiv korupcije.

3. Kao vječiti optimist siguran sam da će u Hrvatskoj biti bolje za godinu dana. Već krajem godine mogli bismo osjetiti prve nagovještaje izlaska iz krize i povećanje standarda. No, kao što ulazak u EU moramo dočekati spremni, tako moramo spremno dočekati i izlazak iz krize, odnosno drukčije gospodarsko uređenje države.

Đuro Njavro, dekan ZŠEMA-a:

1. Jadranka Kosor će ostati jer do sada nije napravila ni jednu veću pogrešku. Hrvatska je još na nogama, bez obzira na sve probleme.

2. Najvažnije joj je sada početi provoditi Program gospodarskog oporavka, ne treba više davati nova obećanja.

3. Da bi nam za godinu dana bilo bolje nego danas, trebamo početi više raditi i izvoziti. Nadam se da kod Vlade i socijalnih partnera ima dovoljno svijesti koliko je situacija ozbiljna i da im je jasno kako se moramo pomaknuti ne želimo li da 2011. bude godina propuštenih šansi.

Vlatko Silobrčić, akademik:

1. Mislim da će Kosor i za godinu dana biti premijerka iako bih želio da ne bude.

2. Najvažnije je promijeniti način vladanja. Vlada mora imati skupinu ljudi koji će promišljati dugoročni razvoj, a ne se samo baviti dnevnom politikom i vatrogasnim mjerama. No, važan je izbor takvih ljudi jer naši intelektualci često svoja mišljenja prilagođavaju potrebama Vlade.

3. Ako se sadašnji način vladanja ne promijeni, mislim da će iduće godine svi pokazatelji biti još lošiji.

Nenad Porges, bivši ministar, menadžer:

1. Ostanak Jadranke Kosor na vlasti ovisi najviše o njezinoj želji. Mislim da će ostati.

2. Mjere gospodarskog oporavka krenule su od pogrešne točke - dizanja prihoda. Treba najprije reducirati rashode, prije svega upravu. Što će nam toliko jedinica lokalne uprave i mastodontska ministarstva koja gutaju novac? Da to sreže, pokazala bi da je spremna žrtvovati kratkoročne političke interese za dugoročnu dobrobit.

3. Ne bude li imala hrabrosti povući nepopularne poteze, za godinu dana bit će nam bitno gore nego sada.

Miro Kučić, šef udruženja ribarstva HGK:

1. Uvjeren sam da će Kosor biti premijerka i da će izdržati do kraja mandata.

2. Ključni problem, koji je davno trebala riješiti, jest nelikvidnost, rak-rana cijelog gospodarstva. Treba imati hrabrosti suočiti se s tim problemem, ali mi se čini da za to nemaju snage ni premijerka ni njezin ministar financija Ivan Šuker. Mislim da se potezima i mjerama treba okrenuti onima koji proizvode i izvoze.

3. Osobno smatram da nismo dotakli dno krize, da ćemo to doživjeti do kraja godine, pa u tom smislu očekujem i rast broja nezaposlenih i nastavak svih drugih negativnih trendova.

Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a:

1. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ostat će na toj dužnosti do kraja, do redovitih parlamentarnih izbora, a onda idemo na pobjedu za još jedan mandat.

2. Apsolutni prioritet u idućih godinu dana mora biti gospodarski oporavak zemlje, zapošljavanje i smanjenje broja nezaposlenih.

3. U idućih godinu dana morat će se donijeti puno teških mjera, rezovi će biti bolni, ali nužni da Hrvatska dugoročno izađe iz teške situacije. Za godinu dana ćemo svakako imati potpisan sporazum o pristupanju EU, što je jako važno.

Slavko Linić, SDP:

1. S obzirom na to da je za vladajuću koaliciju i loš rad - dobar rad, vjerujem da će premijerka do kraja ostati na čelu Vlade. Imaju sigurnu većinu u Saboru, a međusobno ih drži želja za vlašću.

2. U idućih godinu dana trebala bi potpuno promijeniti fiskalnu politiku, rasteretiti građane i gospodarstvo, a više opteretiti bogate i one koji žive od imovine.

3. Ne mislim da će u idućih godinu dana biti gospodarskog rasta. Čak neće biti ni stagnacije, nego daljnji pad. Broj nezaposlenih bit će između 360 i 380 tisuća, smanjit će se broj zaposlenih. Bit će rekordna nelikvidnost, ne samo prema državi, nego i između poslovnih subjekata, što će izazvati stravičnu nesigurnost za radnike i građane.

Damir Kajin, IDS:

1. U HDZ-u su stvari postavili tako da završe pregovore s EU do kraja godine kako bi u travnju 2011. spojili parlamentarne izbore s referendumom za EU, jer se nadaju da će tako HDZ više dobiti. Nema dvojbe da HDZ ima stabilnu parlamentarnu većinu, ali bahatost i gospodarski krah na kraju će zapečatiti sudbinu i HDZ-a i partnera.

2. Ključno je da Jadranka Kosor ode s trona u idućih godinu dana. Tako bi se vratila nada hrvatskim građanima.

3. Hrvatska će sigurno još kopniti do polovice 2011., kada ćemo dodirnuti dno; tek ćemo se nakon toga polako početi vraćati u normalu, za što će nam biti potrebne 3-4 godine. Ova vlast ne može ništa napraviti, a narod ju je već prekrižio.

Ozren Matijašević, HUS:

1. Odgovorom na pitanje hoće li Jadranka Kosor biti premijerka do kraja mandata ulazim u sferu politikantstva. Nije važno tko je na čelu Vlade, već kako taj provodi reforme i upravlja zemljom. S obzirom na socijalni trenutak, ja se zalažem za vladu nacionalnog jedinstva, kakvu smo imali u vrijeme Domovinskog rata.

2. Ključni potez u gospodarstvu je da se odmah prestane pogodovati uvoznim lobijima, te da se krene u porezne reforme, koje podrazumijevaju oporezivanja ekstraprofita i uvođenje poreza na kapitalnu dobit. Na taj bi se način smanjila porezna presija na gospodarstvo i cijena rada.

3. Ako ne bude takvih konkretnih poteza, bojim se da će socijalna slika u Hrvatskoj biti još teža nego sad.

Željko Zadro, šef Uprave šežerane Viro:

1. Mislim da će Jadranka Kosor ostati premijerka do kraja mandata jer mi se čini da se nikome ne žuri preuzeti vlasti i odgovornost u ovako složenoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji.

2. Po pitanje daljnjih koraka smatram da ne postoji jedan potez, nego skup poteza u ekonomiji ako se želi krenuti u oporavak. Samo u nogometu i tenisu postoje potezi, a u ekonomiji mjere moraju biti kompletne.

3. Mislim da nismo dotakli dno i da će trendovi i dalje biti negativni. Na žalost, pesimist sam i mislim da moramo doći do dna kako bi se osvijestili, promijenili naše ponašanje i okrenuli negativne trendove.

Danijel Srb, predsjednik HSP-a

1. Jadranka Kosor će s mandatom ući u iduću godinu, a za poslije nije sigurna. Mnogi će njezini koalicijski partneri u predizbornoj godini željeti osnažiti svoje pozicije, ići će sa sve snažnijim zahtjevima pa su izvjesni prijevremeni izbori.

2. Ključni potezi premijerke trebali bi biti pokretanje državne administracije te nekoliko velikih gospodarskih projekata koji bi pokrenuli novi razvojni ciklus.

3 .Za godinu dana u Hrvatskoj neće biti bolje. Situacija će se pogoršavati, padat će BDP, neće biti novih poslova i investicija. I dalje ćemo se iscrpljivati u raspravama umjesto u pokretanju konkretnih aktivnosti.

Davor Štern, konzultant:

1. Kosor će ostati odluči liprovesti efikasnije mjere koje će oživiti gospodarstvo. Sve drugo je besmisleno.

2. Trebala bi pokrenuti val investicija, prije svega velike državne i energetske projekte. Uspije li sindikatima referendum i ne promijeni li se ZOR, bit će nam i znatno teže jer će stati priljev bilo kakvih investicija.

3. Zahtjevi oporbe i sindikata pokazuju da ne vide dugoročne posljedice toga što rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:22