VOŽNJA U DOBA KORONAVIRUSA

HRVATSKA JE PRIMJER ZEMLJAMA ČLANICAMA EU Nesmetano do kartice za pametni tahograf i vozačke dozvole

Dio pametnog tahografa su i tehnologije poput satelitskog pozicioniranja, komunikacije kratkog dometa te povezivanje s drugim aplikacijama

Implementacija digitalne tehnologije, povećanje sigurnosti na cestama, pravedna tržišna utakmica, uspostava jasnih pravila vezanih uz radno vrijeme i odmore mobilnih radnika te dekarbonizacija prioritetne su politike cestovnog prijevoza u Europskoj uniji.

Uredbom (EU) br. 165/2014, koja osim zemalja članica EU obvezuje i zemlje potpisnice Europskog sporazuma o radu posade na vozilima koji obavljaju međunarodni cestovni prijevoz (AETR), uveden je sustav pametnog tahografa. Osnovna funkcija pametnog tahografa, odnosno nove generacije obveznih digitalnih snimača u vozilu jest provedba zakonodavstva EU-a o vremenima vožnje i odmorima vozača. Dio pametnog tahografa su i napredne tehnologije poput satelitskog pozicioniranja, komunikacije kratkog dometa te povezivanje s drugim aplikacijama putem ITS sučelja.

bežični prijenos Pametni tahograf omogućava automatsko bilježenje početka putovanja i ciljne lokacije, a kontrolnim tijelima omogućava daljinski pristup određenim tahografskim podacima i to putem bežičnog prijenosa podataka. U Hrvatskoj se s izdavanjem kartica pametnog tahografa – GEN2 započelo se u travnju 2019. Do 31. prosinca 2019. godine ukupno je izdano više od 14.000 kartica, a pozitivni trendovi u obavljanju gospodarskih djelatnosti vezanih uz kopneni cestovni promet zabilježeni su i početkom 2020. godine, što je vidljivo i iz činjenice da je do sredine ožujka 2020. izdano gotovo 3.200 kartica tahografa. Međutim, sredinom ožujka 2020. došlo je do snažnog širenja virusa Covid-19 diljem EU i svijeta. Pandemija virusa Covid-19 ozbiljno je zaprijetila javnom zdravlju te su ograničena kretanja i druge koordinirane restriktivne mjere bile nužnost kako bi se spasili životi. Međutim, te su mjere ozbiljno usporile gospodarstvo te su uzrokovale kašnjenja isporuke bitnih proizvoda i usluga. Kako bi se kopnene, vodne i zračne usluge prijevoza tereta ključne za funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU-a održale, a njihovo eventualno ugrožavanje svelo na najmanju moguću mjeru, Europska komisija je poduzela niz mjera za što učinkovitiji odgovor na aktualnu krizu javnoga zdravlja.

Iako nacionalna tijela pojedinih zemalja članica EU na razne načine propisuju obvezne mjere sigurnosti za radnike unutar prijevozničke djelatnosti (provedba posebnih higijenskih mjera, provedba mjere samoizolacije i slično), nije se zanemarila obveza poštivanja svih odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Isto uključuje posjedovanje valjane vozačke dozvole i tahografske kartice vozača.

prodajemo znanje Hrvatska je primjer zemlje članice u kojima se, prema podacima međunarodne organizacije CORTE, sve aktivnosti vezane uz izdavanje kartica tahografa te vozačkih dozvola odvija bez poteškoća. MUP RH redovno izdaje vozačke dozvole profesionalnim vozačima, a AKD, ovlašteno tijelo za poslove izdavanja kartica tahografa, izdaje kartice pametnog tahografa za vozače, ovlaštene radionice, poduzeća te kontrolna tijela. U protekla tri tjedna izrađeno je i korisnicima isporučeno gotovo 800 kartica tahografa.

Podsjetimo, Hrvatska je bila prva zemlja članica koja je počela s izdavanjem kartica za pametni tahograf GEN2, a svoje znanje i proizvod AKD je prodao i Nizozemskoj i Mađarskoj.

Naručite svoju kID poslovnu karticu s kvalificiranim certifikatom i digitalizirajte poslovanje

Poslovna AKD-ova kartica (kID) ima kvalificirani elektronički certifikat za elektroničko potpisivanje dokumenata. Samo kvalificirani elektronički potpis ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis na području EU. Poslovna kartica omogućava sigurnu online elektroničku identifikaciju, prijavu na računalo i u bilo koju aplikaciju; elektroničko potpisivanje dokumenata te siguran pristup servisima iz sustava e-Građani, ali (ovisno o ovlaštenjima) i sustavima koje su podigli Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja (e-dozvola), Ministarstvo pravosuđa (e-spis, e-komunikacija), Ministarstvo unutarnjih poslova (eGOP i e-policija)…a izvrstan primjer uporabe iste je i u digitaliziranim procesima Grada Bjelovara.

Uz certifikate, kartica može sadržavati i dodatni beskontaktni čip, kojeg poslodavci mogu koristiti za evidencije radnog vremena, parking rampe, otvaranje vrata, kontrolu printanja i slično. Poslovna kartica može sadržavati i elektronički pečat. Ovu vjerodajnicu koriste svi članovi Hrvatske liječničke komore, Hrvatske odvjetničke komore (e-spis), Hrvatske komore inženjera građevine (e-dozvola), Hrvatske komore inženjera elektrotehnike (e-dozvola), Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije (e-dozvola), Hrvatske komore arhitekata (e-dozvola), službenici MUP RH, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, inspektori i svi djelatnici Državnog inspektorata, djelatnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, svi ravnatelji škola (CARNet), djelatnici Centra za vozila Hrvatske, te mnoge tvrtke, a uskoro će ovu karticu imati više od 170 000 poljoprivrednika.

Poslovna kartica omogućava:

- sigurnu online elektroničku identifikaciju zaposlenika

- prijavu na računalo i u bilo koju aplikaciju

- elektroničko potpisivanje dokumenata

- pristup svim uslugama (50) iz sustava e-Građani

Više o poslovnoj kartici možete pročitati na: www.id.hr

SOTAH - Sustav za središnju obradu tahografskih podataka

Radi obrade i analitike cijelog niza podataka koje bilježe sve vrste tahografa, u Hrvatskoj je napravljen Sustav za središnju obradu tahografskih podataka (SOTAH). Uz mnoštvo drugih naprednih alata SOTAH će pomoći u upravljanju i osmišljavanju buduće strategije razvoja sustava prometa.

U svijetu u kojem je zavladalo socijalno distanciranje i izrazi poput karantene i samoizolacije, važno je reći kako će SOTAH poslodavcima omogućiti jednostavniju pohranu i evidentiranje obavljenih poslova po naručiteljima, a poduzećima koji zapošljavaju vozače, omogućit će jednostavniju pohranu tahografskih podataka i pravodobnu informaciju o svakom prijenosu.

Sustav SOTAH prikuplja podatke koji su podložni analizama te čine osnovu za pravodobnu reakciju inspekcijskih tijela na terenu. Do kraja godine dionici će sustavu pristupati bez naknade a kako bi se sektoru prometa pomoglo u ovim restriktivnim vremenima.

Aktivirajte e-osobnu iskaznicu i podnesite online zahtjev za vozačku dozvolu i putovnicu

Jeste li se zapitali čemu služi čip na osobnoj iskaznici? Čip sadrži identifikacijski certifikat koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama. Na čipu je i kvalificirani potpisni certifikat koji služi za izradu elektroničkog potpisa koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis. S elektroničkom osobnom iskaznicom možete elektronički potpisati online zahtjev za vozačku dozvolu, putovnicu, e-otočnu iskaznicu ili prijaviti novorođenče.

Također koristeći eOI možete i sigurno koristiti više od 50 usluga iz sustava e-Građani kao što su e-usluge za socijalnu skrb, naručiti se za liječničke preglede, otvoriti e-Obrt, ishoditi e-dozvole za građenje i druge usluge dostupne preko portala eGrađani. Hrvatska elektronička osobna iskaznica ima sve funkcionalnosti za korištenje u elektroničkom poslovanju na nacionalnom i Europskom nivou.

Ako niste aktivirali vašu elektroničku osobu iskaznicu to možete učiniti na jednostavan način. Nakon preuzimanja eOI i sigurnosne omotnice s PIN-om, s internet adrese www.eid.hr preuzmite besplatni softverski paket (eID Middleware) instalirajte ga na svoje računalo te slijedite video upute za aktivaciju iskaznice.

Za aktivaciju eOI potrebno je:

- eOI

- PIN (koji ste dobili u sigurnosnoj omotnici pri preuzimanju eOI u MUP-u)

- OIB

- računalo

- čitač pametnih kartica (ako ga Vaše računalo već nema)

Po otočnu iskaznicu bez šaltera

Od prošlog tjedna omogućeno je elektroničko podnošenje zahtjeva za otočnu iskaznicu.

Sustav za evidenciju otočnih prava već 5 godina radi tako da se ne obilaze šalteri. 100 000 otočana samo jednom u 5 godina podnose zahtjev za otočnu iskaznicu kako bi ostvarili svoja prava na povlašteni prijevoz, a sustav automatski provjerava statuse prava po svim nadležnim registrima (MUP, CARNet, SRCE, HZMO). Otočna iskaznica je isprava temeljem koje korisnici ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz za osobe i vozila na državnim trajektnim linijama s obvezom javne usluge.

Do sada su otočani svoje iskaznice mogli zatražiti isključivo osobno u poštanskim uredima, a od prošlog tjedna to mogu učiniti i elektroničkim putem. Elektronička usluga podnošenja zahtjeva dostupna je poveznici https://www.otocna-iskaznica.hr te na službenoj stranici Agencije za obalni linijski pomorski promet. Usluzi se može pristupiti i izravno preko portala e-Građani odabirom usluge iz kategorije Promet i vozila. Otočna iskaznica i pozadinski sustav zaista je jedan od najboljih primjera sustava „bez papira“.

Postupak podnošenja online zahtjeva za otočnu iskaznicu

Prije popunjavanja online zahtjeva za Otočnu iskaznicu korisnik mora izvršiti uplatu u Državni proračun za izdavanje otočne iskaznice (65,00 kn za izdavanje otočne iskaznice za osobu i 80,00 kn za iskaznicu za vozilo) te imati skeniranu fotografiju za osobni dokument (dimenzija 35 mm x 45 mm). Izrađena Otočna iskaznica korisnicima će biti dostavljena u poštanski ured koji odaberu prilikom podnošenja zahtjeva u roku od 20 dana od dana odobrenja zahtjeva.

Za tehničku podršku ili prijavu problema korisnici se mogu obratiti na kontakt telefon 0800 0440 (Radno vrijeme kontakt centra: Pon-Pet od 08:00-16:00) ili na e-mail adresu za prijavu problema: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Prvi korak u digitalizaciji poljoprivrede - elektronička poljoprivredna iskaznica

Svaki poljoprivrednik u Hrvatskoj može zatražiti svoju elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) - službeni dokument Ministarstva poljoprivrede koji uvodi poljoprivrednike u digitalno poslovanje.

Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijenit će sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za promet i rukovanje sredstvima za zaštitu bilja. ePI sadrži poslovni identifikacijski i kvalificirani potpisni certifikat te time postaje temelj za kreiranje i korištenije elektroničkih usluga u poljoprivredi.

Prva pogodnost koju iskaznica donosi za poljoprivrednike je mogućnost podnošenja elektronički potpisanog online zahtjeva za potporu, što će rasteretiti administrativni sustav te osigurati automatsko preuzimanje zahtjeva poljoprivrednika, čime će se ubrzati obrada podataka i kontrolne aktivnosti koje prethode isplati potpora. Ovo je prvi korak u digitalizaciji usluga u poljoprivredi.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s AKD-om, usporedno s uvođenjem ePI, radi na uspostavi novih sustava. Registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Prethodno navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela. Poljoprivrednici mogu koristiti ePI i na sustavu e-Građani gdje će s vjerodajnicom najviše razine koristiti više od 50 usluga.

ePotpisno rješenje

Građani, tvrtke i institucije koriste niz servisa u kojima se nakon sigurne autentikacije na sustav omogućuje i digitalno potpisivanje dokumentacije u istima. Niz je primjera u kojima se usluge ePotpisa koriste već duže vrijeme.

Ministarstvo unutarnjih poslova građanima je omogućilo servis elektroničkog podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole (uz mogućnost dostave na kućnu adresu), a što se u ovim vremenima pokazalo iznimno korisnom uslugom kao i usluga e-zahtjeva za izdavanje putovnice (također uz mogućnost dostave na kućnu adresu). Isto ministarstvo objavilo je i uslugu e-Prometne policije koja se koristi unutar vlastitog ministarstva.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je uslugu e-Dozvola a koja je trenutno među najatraktivnijom; Ministarstvo uprave ima zanimljivu uslugu prijave novorođenčeta koristeći online uslugu e-Novorođenče; REGOS - Središnji registar osiguranika je pustio u rad sustav ePrijava u obvezno mirovinsko društvo i kategoriju obveznog mirovinskog fonda, Grad Bjelovar je digitalizirao svoje procese i koristi uslugu - eUprava Bjelovar, a Ministarstvo pravosuđa je nositelj usluga e-Sudski registar i e-Komunikacija.

Sam postupak integracije usluge ePotpis u postojeće elektroničke aplikacije je iznimno jednostavan, a upravo jednostavnost korištenja bila je temelj za brzo prihvaćanje i širenje usluge među korisnicima. Ova usluge je primjer kako digitalizacija poslovanja može biti jednostavna za krajnje korisnike, a upravo jednostavnost korištenja omogućava brzu digitalizaciju postojećih poslovnih procesa.

Država je, kao što se iz pobrojanih primjera vidi, bila i jest najveći poticatelj digitalizacije. Situacija s COVID-19 epidemijom pridonijela je povećanju svijesti u javnosti o potrebi za digitalizacijom poslovnih procesa i mogućnostima korištenja dostupnih online servisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 12:13