EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI

'HRVATSKA JE FAVORIT, ALI NEĆE POBIJEDITI SRBIJU. MI IMAMO PUNO BOLJU OBRANU' Nogometna legenda Jugoslavije Dragan Džajić

Jedna od najvećih nogometnih legendi Jugoslavije reporteru Nedjeljnog Peri Zlataru otkriva što očekuje od velike utakmice i dosad nepoznate detalje o svom privatnom životu i drami koju je prolazio kada su ga uhapsili zbog malverzacija prilikom transfera

Stručnjaci, novinari i ostali znalci strasno posvećeni nogometu , na pitanje: tko je najbolji igrač iz država koje su činile prošlu Jugoslaviju? - u lavovskoj većini glasovali su za Zagrepčanina s Martinovke Stjepana Bobeka (rođen 3. prosinca 1923.), koji se preklani upokojio u Beogradu. Spomenuti čudesni čarobnjak lopte, o kojem je legendarni Mađar Ferenz Puskas rekao da je najveći majstor protiv kojega je igrao, i kome, kako je višekratno naglasio, ne bijaše premca na svijetu u “rolanju” i u igri “štiklom”. A kad su od Bobeka tražili da se izjasni o najistaknutijem među jugoslavenskim nogometašima, od poraća 1945. i sve do raskola negdašnje federacije, za nj nije bilo ni mrvice dvojbe: To je Dragan Džajić, najblistavija zvijezda beogradske Crvene zvezde.

Džajić je u svojoj karijeri začudno nosio majice tek dvaju klubova. Crvene zvezde, u kojoj je počeo nakon što su ga, kao raskošno nadarena petnaestogodišnjaka 1960. doveli u Beograd iz rodnoga Uba, grada u zapadnoj Srbiji, i iz koje je odletio i do reprezentacije svijeta; i francuskoga prvoligaša Bastije, na otoku Corzici, gdje je i, štono kaže uzrečica, objesio kopačke o klin. Nedvojbeno da je Dragan Džajić mogao odigrati neusporedivo značajnije uloge na međunarodnoj pozornici, ali ga je u tome zaustavila surova igra slučaja.

Opet šef Crvene zvezde

Miljan Miljanić, koji ga je otkrio i iz njega izbrusio planetarno glasovito lijevo krilo, ispriječio se kao nepremostiva zapreka kad je njegov miljenik trebao učiniti najveći životni iskorak. Slavni don Santiago Bernabeu, predsjednik bogatunskoga Real Madrida, u onome razdoblju osmerostrukoga osvajača pokala europskih prvaka, platio bi i zlatnim polugama da dovede Džajića u svoje dvorište, u otmjeni predio Chamartin. No, budući da je Miljanić tada trenirao madridsku momčad, a sve iz bojazni da se ne zakotrlja trač o njemu kako dovodi svoga pitomca, obustavio je tu skupu kupnju. Džajić je, umjesto u kraljevskome Realu, slomljena srca skončao u provincijskoj Bastiji. Treba li reći da je među njima doslovce bila razlika kao od neba do zemlje:

“Ni do dana današnjega ne mogu prežaliti tu neostvarenu želju!” - sjetno je procijedio pedesetosmogodišnji Dragan, odnedavna drugi put ustoličen u predsjedničkoj fotelji Crvene zvezde, koja u dužničkoj krizi proživljava najtegobnije dane u svojoj veličajnoj povijesti. Pogledi milijunske kohorte simpatizera crveno-bijeloga kluba molećivo su prikovane u nenatkriljivoga idola, očekujući od njega da pronađe spasonosni izlaz iz dozlaboga zapletena labirinta.

Džaja, kako ga skraćeno zovu, nije plakao za prolivenim mlijekom. Nakon što se igrački umirovio i vratio se iz Francuske u Beograd, prihvatio se posla sportskoga direktora matičnoga kluba. U dvojcu s glavnim tajnikom, ranijom košarkaškom zvijezdom, slavodobitnikom srebrne kolajne s Olimpijskih igara u Ciudad Mexicu 1968., iskovao je odličnu momčad kojoj se nijedna iz regije nije približila po ostvarenim uspjesima. Osim hrpe naslova državnih prvaka i osvajača kupa , Crvena zvezda se 1993. u finalnome srazu protiv marsejskoga Olimpiquea, u talijanskoj luci Bariju, pod trenerskom palicom Osječanina Ljupka Petrovića, uspela na vrh Himalaje i okitila se trofejom europskoga klupskog pobjednika. A godinu dana potom, u japanskoj prijestolnici Tokiju, ovaj put s Vladicom Popovićem za kormilom, zvezdaši su postali i klupski prvaci svijeta, zgromivši sa 3:0 južnoameričkog suparnika Colo Colo iz Santiago de Chilea, koji je predvodio Hrvat Mladen Jozić.

Pet mjeseci u zatvoru

Nakon raskola zemlje “od Jesenica do Gevgelije”, kad prvenstvene utakmice sada prati šaka jada od gledatelja, tako da ih se gdjekad može lako i brzo izbrojati, i kad su u europskim prednatjecanjima momčadi s ovih prostora mahom topovska hrana (jer ih, s časnim izuzetkom zagrebačkoga Dinama, nema u završnim kolima) Dragan Džajić je postao predsjednik Crvene zvezde da se, pet ljeta potom povuče i zađe u umirovljenički tabor. I upravo kad je razmišljao o ponudi mađarskoga Ferenczvarosa da im dođe za klupskoga direktora, prasnula je bomba koja je odjeknula na sve strane globusa. Zajedno s Vladimirom Cvetkovićem i tajnikom Milošem Marinkovićem, Dragan Džajić je 5. veljače 2008. godine senzacionalno uhićen. Igrokaz prikazivanja moći beogradske policije bio je režirano snimljen za televiziju i u bezbroj navrata prikazan dok ulisičeni trojac izvode iz njihovih kuća i trpaju ih u “marice”. Džajić, Cvetković i Marinković su dugih pet mjeseci čamili u Centralnome zatvoru, nakon čega im je pritvor ukinut. Od tada su čekali i dočekali da 28. travnja 2010. bude podignuta optužnica protiv njih. Okrivili su ih da su prisvajali novac od prodaje nogometaša inozemnim klubovima i posjeli na optuženičku klupu pred Višim sudom u Beogradu 31. siječnja 2011. Tada im je bio privremeno oduzet dio imovine zbog sumnje da je stečena nezakonito. No, ni nakon osamnaest javnih pretresa, kad je bilo saslušano osamnaest svjedoka - a svi su izrijekom zanijekali navode tužitelja da se dio njihova novca, koji su dobili za prijelaz, ulio u džepove okrivljenih - nisu izrečene presude. Džajić je rekao da mu je tužiteljstvo preko njegovih odvjetnika, ponudilo nagodbu po kojoj bi ga, u zamjenu za priznanje krivnje, osudili na dvije godine zatvora i da, k tome, uplati u dobrotvorne fondove dva milijuna eura:

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:46