SAVJETNIK ZAPOVJEDNIKA

HRVAT U VRHU NATO-a 'Znam da ću sjajno raditi taj posao. Pa za mene je garantirala i Kolinda’

Davor Petek, časnički namjesnik Hrvatske vojske iz Karlovca, najviše pozicionirani Hrvat u najmoćnijoj svjetskoj vojnoj organizaciji koji dužnost preuzima 19. lipnja, otkriva kako ga je vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi general Philip M. Breedlov izabrao između kandidata iz 19 zemalja
 Goran Mehkek/CROPIX

Imam li tremu pred odlazak na dužnost prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije NATO-a? Vjerujte, sada je kasno razmišljati o tome - tim riječima dočekao nas je prvi dočasnik Oružanih snaga Hrvatske, časnički namjesnik Davor Petek.

Prvi je Hrvat koji će biti imenovan za najvišeg dočasnika u NATO-u, a do sada su tu dužnost obnašali isključivo Amerikanci. Kada je general Philip M. Breedlov, vrhovni zapovjednik Savezničkih snaga u Europi, poslao prije nekoliko mjeseci pismo u kojem traži da i Hrvatska istakne kandidata za tu odgovornu dužnost, general Drago Lovrić, prvi čovjek Hrvatske vojske, upitao je Peteka: “Davore, možeš li to?”.

“Tada sam ukratko prošao u glavi cijeli svoj vojni put i postavio si pitanje hoću li osramotiti zastavu koju nosim na ramenu. I zaključio, a nemojte misliti da sam umišljen, da mogu to raditi”, kaže Petek koji je izabran između kandidata iz devetnaest zemalja. Dužnost će preuzeti 19. lipnja na službenoj ceremoniji i zamijeniti časničkog namjesnika Richarda T. Smalla.

Spretnost nam je prednost

“Pitate me što bih istakao kao jednu od važnih osobina hrvatskog vojnika, koja je prepoznata i u NATO-u. Svi smo slično školovani, svi posjedujemo gotovo ista vojna znanja, ali prednost je hrvatskog vojnika što je spretan i sklon improvizacijama. Ono što inače nas Hrvate prati, ali kod vojske je to u pozitivnom smislu”, kaže Petek.

“Imam dovoljno iskustva, znam jako puno o NATO-ovim operacijama, a poznajem i mnoge ljude s kojima ću raditi i u koje imam povjerenja. Od jučer do danas stigli su mi deseci mailova dočasnika mnogih zemalja članica vojnog saveza koji su mi poručili ‘tu smo da ti pomognemo’.”

Petek poznaje i dočasnika Smalla kojeg prijatelji zovuTodd, a poznavao je i prije izbora generala Breedlova.

“Ne znam na osnovu čega je general donio odluku o mom imenovanju, a ne znam ni tko su bili moji protukandidati. Nas pet, šest je ušlo u drugi krug, ali ne znam tko je to bio, jer je takav sustav. Pretpostavljam da je moj odabir na početku bio na osnovu životopisa i pisma preporuke koje je uputio i general Lovrić. Na osnovu tog ‘paketa’ koji je otišao generalu mislim da je odlučio pozvati me. Razgovor smo obavili uz ručak i u sat i pol vremena pričali smo o svemu i svačemu, a najmanje o poslu.”

Školovanje u Americi

“Tvoj sam životopis vidio, nemam te oko toga što pitati. Meni je najvažnije vidjeti možemo li nas dvojica komunicirati i zajednički raditi”, rekao je general Breedlov, koji je i sam inzistirao da prvi dočasnik za operacije NATO-a ne bude više samo i isključivo Amerikanac.

“Očito je taj razgovor početkom veljače prošao dobro i general je osobno kontaktirao i našu predsjednicu, gospođu Kolindu Grabar Kitarović, generala Lovrića i mene i potvrdio da sam izabran.”

Čestitke je Davor Petek dobio i od predsjednice Grabar Kitarović, koja je sama još donedavno bila na visokoj dužnosti u NATO-u. “To mi je, naravno, izuzetna čast. A, moram priznati, još uvijek mi sve to nije potpuno ‘sjelo’ i još mi je glava na sto strana. Ali mi je najdraže što ću još jedanput imati priliku dokazati da je hrvatski dočasnik kvalitetan, da se na naše oružane snage može računati i na najvišim dužnostima.”

Petek, rođeni Karlovčanin, kaže da je od malih nogu želio biti vojnik. Sve do rata živio je u Slunju, a upisao se i u vojnu gimnaziju u Zagrebu. Prvi dani agresije na Hrvatsku su ga zatekli na vojnom poligonu Slunj, odakle je pobjegao i napustio školu.

“Nastavio sam školovanje u Zagrebu, a baš u to vrijeme otvorio se natječaj za školovanje u Americi. Prijavio sam se i otišao u Seattle gdje sam završio srednju školu.”

Samo školovanje, kaže, nije bilo teško, a imao je sreće što je došao u malo mjesto i malu školu, gdje su ga ljudi savršeno prihvatili. Priča mi da je škola u odnosu na hrvatske puno lakša, sa šesnaest predmeta koliko je imao ovdje došao je na šest.

Nakon srednje škole Petek se priključio 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, ‘kao klinac s osamnaest godina’.

“Tu kreće za mene splet sretnih okolnosti, kada i kreće moja vojna karijera. U Hrvatsku je došla firma MPRI kako bi nam pomogla u tranziciji iz ratne u buduću vojsku kakvu danas imamo, a djelomično zbog znanja engleskog bio sam polaznik prvog tečaja koji su oni provodili u Jastrebarskom.”

Tamo je Petek došao u kontakt s novim konceptom dočasnika. Poklopilo se da je u posjet došao i general Miličević koji je grupi dočasnika dao zadaću da se razvija dočasnički zbor za 1. brigadu.

“Bilo je tu puno nepoznanica, jer nam je sve bilo novo. Razvijali smo zbor koji danas imamo, a počeo sam kao posve mlad čovjek koji nije imao nikakvo iskustvo. Zahvaljujući starijim dečkima mislim da smo uspjeli napraviti dobar posao. Nitko za to nije tražio ništa posebno, radili smo uz sve naše druge obaveze.”

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:24