HRVOJE HORVAT

GLAVNI TAJNIK ORaH-a PRVI PUT U JAVNOSTI 'Ja sam Mireli Holy ono što je Brkić Karamarku'

'Očito je da Milijan Brkić jako dobro radi svoj posao, a i ja u Tajništvu imam dvanaest službi, no moj princip rada je s otvorenim vratima'

Hrvoje Horvat dobro se sjeća svog prvog posla.

Dok je pohađao Veterinarsku školu u Petrinji, jednom su ga prilikom obukli u bijelu kutu, uvalili mu torbu s cjepivima i rekli: “Kreni, grad je tvoj”. Ne treba niti reći da ga psi zbog toga nisu pretjerano obožavali.

- Srećom, moja je obitelj godinama uzgajala pse, njemačke boksere, pa me zadatak nije preplašio. Otkad pamtim, kuća je bila puna životinja, znam s njima - kaže dok sjedimo u baru Tarpon, u prizemlju Zagrepčanke, tik prije nego što ćemo napraviti kraću pauzu zbog fotografiranja. Pauza se, naravno, oduljila, a on, između ostalog, sjeda i za bubnjeve koji se nalaze na katu lokala i u ruke prima gitaru. Horvat zasigurno, i to ne samo zbog sviranja bubnjeva, nije tipični hrvatski politički tajnik.

Kao tinejdžer je ljeta provodio na baušteli, radeći u očevoj tvrtki koja se bavila uređenjem interijera. Svirao je nekoliko instrumenata u gradskom orkestru, majstor je borilačkih vještina i kad stigne, još uvijek trenira budokai. Usput izučava kinesku medicinu i alternativnu prehranu, a iza sebe ima već 15 godina staža u međunarodnom i privatnom menadžmentu. Doktor je medicine.

Pomirio različitosti

Put ga je na kraju doveo do mjesta novog glavnog tajnika stranke ORaH.

S Mirelom Holy odavno je prijatelj, a sada je, kaže, došlo vrijeme da se aktivno uključi u rad stranke.

- Uvijek za sebe kažem da sam tipični uzorak Hrvata, ne samo zbog imena i prezimena, nego i zato što mi je pola obitelji u prošlosti bilo na strani partizana, a druga polovica na strani domobrana i u njemačkoj vojsci. I jedni i drugi za Hrvatsku. Slušao sam priče i argumente i s jedne i s druge strane, što je dobro. Pomirio sam te različitosti u sebi i oslobodio se tereta prošlosti pa mirno i neopterećeno mogu gledati naprijed - kaže.

Važno mu je bilo da jednom kad uđe u politiku, može podijeliti svoje iskustvo i da to bude isključivo zbog dobrobiti društva, a ne osobnog probitka.

- Mirelu dugo poznajem i smatram da je osoba nevjerojatnog integriteta i veliki radnik. U politici je zato što želi mijenjati stvari i popraviti društvo, a ne zato što mora živjeti od politike. Puno smo pričali kad se ORaH osnivao, ali tada sam njezin poziv morao odbiti zbog svog posla - objašnjava Horvat i dodaje da inače radi kao ravnatelj Savjetodavne službe Javne ustanove za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama.

Dakle, prvo devet sati dnevno radi svoj posao, a sljedećih pet ili šest u OraH-u. Ono što mu od dana preostane, posveti supruzi Nikolini i dvogodišnjem Maku koji je, kaže, neiscrpno vrelo energije pa zna ostati budan i do 23 sata. Vikendom balansira između obitelji i stranke, a tijekom tjedna oko djeteta uskače baka koja je u mirovini.

Horvat je radio u Međunarodnom odboru za pomoć i u jednoj njemačkoj kompaniji, ima četiri godine staža u Gavriloviću i još toliko na projektima Svjetske banke.

Intenzivan tempo

Kaže kako mu danas nije ni na kraj pameti bježati s posla kako bi se bavio strankom.

- Moj princip rada je s otvorenim vratima, pa bih se teško sakrio od djelatnika koji stalno ulaze i izlaze iz mog ureda. Tempo je intenzivan, ali na to sam bio spreman. Kad sam se pridružio ORaH-u, učinio sam to jer stranka propagira ideju održivog razvoja koji za mene ima dubok smisao i ideološki naboj. Smatram da svijet ne može funkcionirati bez sinergije održivoga gospodarstva, zaštite okoliša i ljudskih prava - pojašnjava.

Ukratko, u ORaH-u je jer misli da stranka nudi stvarnu i održivu društvenu promjenu.

Pitam ga što misli o svojim kolegama na istim funkcijama u drugim strankama. Od Milijana Brkića, tajnika HDZ-a i bivšeg specijalca, djelatnika POA-e i zamjenika ravnatelja policije, prilično se razlikuje.

Smije se.

- Milijana ne poznajem dobro, kao ni Igora Dragovana (tajnik SDP-a, op. a.), ali moram reći da cijenim ljude koji svoj posao obavljaju dobro. A Milijan Brkić svoj posao, to je očito, obavlja jako dobro. To respektiram - kaže.

Marica za sve

- Dobro, ali što tajnik ustvari radi - pitam.

- Glavni tajnik stranke je Marica za sve. Mi u Tajništvu imamo 12 službi koje se bave članstvom stranke, tehničkim i logističkim pitanjima, financijama, promocijom... Bavim se apsolutno svim pitanjima vezanim uz stranku, od pitanja članova do organiziranja gradskih organizacija, ali u tome, naravno, nisam sam - opisuje Horvat i zaključuje da je tajnik menadžer stranke koji služi kao potpora političkom djelovanju.

Konkretno - puno razgovora, puno pitanja, previše e-mailova koje rješava ponekad i do dva ujutro, puno upravljanja i nešto manje čiste politike.

- Mirela je očito dobra prijateljica, ali kakva je šefica?

- Ona zna što hoće i dosljedna je u provedbi ideja koje zastupa. Voli biti uključena u sve, a mislim da to nije lako. Za njeno dobro bilo bi bolje da je manje uključena u svaki detalj rada stranke. Odgovara na sve mailove i javlja se na svaki poziv. To se ponekad i zlorabi jer je ljudi zatrpavaju manje bitnim stvarima. Ali, ona je takva, odgovara svima. Kad treba, i stroga je, ali nikako tiranin ili nedemokratska, čak naprotiv - napominje.

Motivacijsko pismo

ORaH ima oko tri tisuće članova, što je, zanimljivo, manje nego kad su naglo rasli. Neki od članova su izbrisani.

- Jako nam je bitno da naši članovi budu aktivni. Ako se netko oglušuje na više poziva, ne plaća članarinu, ne sudjeluje u radu i nije napisao motivacijsko pismo, koje je obaveza kod pristupanja, prebacujemo ga u status tzv. simpatizera. Model ćemo ovih dana malo korigirati pa ćemo, umjesto prebacivanja u simpatizere, vjerojatno imati mogućnost pasivnog ili neaktivnog člana. Još raspravljamo.

ORaH su neki zbog toga kritizirali da su prerigidni, ali njima je cilj bio da pokušaju stremiti društvu pravila jednakih za sve i zbog toga su krenuli od sebe.

- Ne želimo odbacivati članstvo, samo smo htjeli pokazati da ćemo uvijek biti dosljedni. I ja sam pisao motivacijsko pismo koje se razmatralo u vodstvu.

Dodaje da je svrha pisama da oni sami vide zašto im neka osoba želi pristupiti, koji je to njihov razlog, je li to borba za javno dobro i jesu li dosljedni u njoj.

- ORaH nudi viziju bolje Hrvatske koja se više ne vrti u beskonačnim petljama prošlosti koje odvlače pažnju od važnih tema. Najbitnije mi je stvarati nove vrijednosti. Ja vjerujem u kretnju, stalno kretanje prema znanju, prema pozitivnoj promjeni sebe i društva.

U međuvremenu je stranka prošla turbulencije u podršci građana. Nakon naglog rasta, koji je Mirela Holy nazivala razdobljem medenog mjeseca, potpora je u anketama pala, a razočarali su i rezultati na nedavnim prijevremenim lokalnim izborima. Spočitavalo im se da nisu trebali podržati Ivu Josipovića kao predsjedničkog kandidata. Horvat kaže da se cijelo vrijeme u javnosti nameću teme koje suštinski nisu važne. Osim pitanja podrške bivšem predsjedniku, tu je i stalno ispitivanje s kim će u koaliciju te je puno energije utrošeno da Mirela Holy po stoti put odgovori na pitanje ide li u koaliciju s Milanovićem ili ne. Sve to, ali i pojava opcija poput Živog zida, utjecalo je na promjene u raspoloženju birača.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:23