NEDA UKRADEN O LIBIJSKOM VOĐI

Gadafi me očarao šarmom snažnog muškarca i darovao mi je kutiju zlatnog nakita

Pjevala je drugu Titu, proglašavana je nacionalnom ikonom 80-ih godina, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prozvao ju je svojom omiljenom pjevačicom , a trenutačno najaktualniji svjetski državnik, libijski pukovnik Moamar Gadafi ugostio ju je prije nekoliko godina u svojem pustinjskom šatoru kao veliku balkansku zvijezdu te joj čak na rastanku, na opće iznenađenje, poklonio komplet neprocjenjivog zlatnog nakita. Neda Ukraden (61) sve je to uspijevala, tvrdi, zahvaljujući svojim pjesmama.

- Što god se danas događalo u Libiji, ne mogu komentirati, ali kad sam ja upoznala pukovnika Gadafija prije četiri godine, očarao me svojim neposrednim pristupom i šarmom samouvjerena muškarca. Uopće nije narcisoidan, iskreno se smije, a taj naš susret doživjela kao vrlo ugodan i neslužben - opisuje Neda svoje dojmove o velikom arapskom vođi.

Libiju je posjetila kao članica gospodarsko-umjetničke delegacije Srbije i Crne Gore, a nakon protokolarnog upoznavanja u njegovom rezidencijalnom šatoru, otpjevala mu je “na suho” svoj veliki hit “Zora je” i to na traženje samog Gadafija, budući da je jedan od njegovih ministara baš na tu pjesmu, dok je studirao u Zagrebu osamdesetih godina, zaprosio svoju tadašnju djevojku Jadranku. Sve je to Gadafi znao i prije negoli je Nedi dopušteno da mu se približi pa ju je on, kako ističe, tim informacijama vrlo zbunio.

Šok na rastanku

- Iako u tom trenutku nisam znala što mu točno odgovoriti, vrlo sam se brzo snašla i rekla kako nije problem da mu i sama otpjevam tu pjesmu, što baš i nije bilo po protokolu, ali kad sam zapjevala, iskreno se nasmiješio, počeo mi pljeskati, a nakon njega počeli su pljeskati i svi njegovi ljudi. Nisam mogla vjerovati koliko je upoznat sa situacijom u zemljama bivše Jugoslavije. Rekao mi je da jako cijeni naše ljude, kako je još uvijek očaran Titom te da želi surađivati s našim tvrtkama. Bilo mu je žao što na primanju nije bila i njegova druga supruga, Mostarka Sofija Farkaš, koja me se također sjećala jer je živjela u Hercegovini do udaje i odlaska u Libiju - sjeća se Neda.

Na rastanku se potpuno šokirala kad je kao poklon iz ruku pukovnika dobila raskošnu kutiju s ručno izrađenim zlatnim nakitom, ogrlicom i naušnicama, a ona je njemu poklonila svoj DVD sa spotovima i glazbeni CD.

- Libija je na mene ostavila dojam bogate zemlje, i činilo mi se da se tamo mnogo bolje živi nego prije 25 godina, kad sam prvi put došla i pjevala za naše gastarbajtere. Mislila sam da je dugogodišnji embargo ostavio posljedice, ali prema raskoši viđenoj u Tripoliju, činilo mi se da im više nego dobro ide. Libijci su bili sretni što imaju takvog vođu kakav je Gadafi, a na ulicama nisam vidjela besposlene ljude, prosjake i sirotinju. Gadafi mi se u tom trenutku zaista činio kao veliki državnik, ali i filozof - izjavila je Neda Ukraden nakon povratka iz Libije.

No, kad se vratila kući, neugodno su je iznenadili tračevi da je ona zapravo Gadafijeva ljubavnica, pa da je upravo zbog toga dobila priliku pjevati mu i dobitie skupocjene darove. Na te tračeve od samo odmahiuje rukom.

Prisjetila se Neda i Josipa Broza Tita, koji je također u izravnoj komunikaciji bio vrlo srdačan, ali njegov protokol je, tvrdi, bio mnogo stroži i službeniji nego Gadafijev.

- Kad su me iz Titova protokola prvi put zvali da pjevam na obljetnici AVNOJ-a, sva sam se tresla od straha jer sam tada tek završavala studij, nisam imala dovoljno iskustva, a bila sam i jedna od demonstrantica na prosvjedu u Sarajevu 1968. godine, kad smo svi studenti Filozofskog fakulteta protestirali protiv korupcije. No, mene nitko iz protokola ili raznih službi o tome nikada ništa nije ispitivao. Željeli su samo da otpjevam svoju pjesmu “Drugarice, posadimo cvijeće” koja je Titu bila posebno draga i zato sam za njega i vodstvo Partije često nastupala - prisjeća se Neda.

Sretna i zaposlena

Dok se pjevači njezine generacije bave pisanjem memoara, tek povremeno nastupaju i većinom brinu o unučadi, Neda Ukraden se ne predaje .

Svojim energičnim stavovima i zaraznim optimizmom privlači pozornost gdje god se pojavi, a od prošlogodišnjeg hita “Na pola puta”, kojim je zasjela na prva mjesta svih nacionalnih top-ljestvica, od Makedonije do Slovenije, osvojila je opet i mlađu publiku koja dupkom puni dvorane njezinih koncerata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:01