IZBORI 2011. >> POČELO GLASOVANJE U DIJASPORI

FOTO DIP opomenuo HSP zbog tri slučaja kršenja izborne šutnje u Bosni i Hercegovini

Sarajevo , 031211.Parlamentarni izbori 2011.Glasovanje dijaspore i Hrvata sa prebivalistem u Bosni i Hercegovini u Hrvatskim Paralamentarnim izborima.Na slici: glasovanjeFoto: Dado Ruvic / CROPIX
 Dado Ruvic / CROPIX

NOVO >>> 22:15 Državno izborno povjerenstvo primilo je dojave o tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu, te jedno koje se odnosu na 7. izbornu jedinicu.





Sva tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu odnose na aktivnosti HSP-a u Bosni i Hercegovini, zbog čega je DIP opomenuo tu stranku.





Riječ je o dijeljenju promidžbenog materijala HSP-a u dvorištu Osnovne škole "Isak Samokovlija" u Sarajevu - gdje se nalazi biračko mjesto za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, zatim o slanju 'sms' poruka promidžbenog sadržaja građanima na području grada Sarajeva, te o umetanju letka u novine "Oslobođenje" i "Dnevni avaz" od 3. prosinca.





DIP je također primio predstavku koalicije stranaka Bloka umirovljenici zajedno - Primorsko-goranskog saveza i Hrvatske radničke stranke u vezi s distribucijom letaka na području 7. izborne jedinice, u kojima se na neprimjeren način difamira njihov kandidat na izborima navodom "lažni je umirovljenik".

20:23 Prvoga dana izbora za Hrvatski sabor na području koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru glasovalo je tek 3,4 posto od upisanih 108.000 hrvatskih državljana s pravom glasa. Pravo glasa ima oko 264 tisuće hrvatskih državljana koji žive u BiH, a tijekom dana glasovalo je tek nešto više od 5,600.

To je tek 2,13 posto od ukupnog broja registriranih birača.

Na biralištima u Srbiji odziv birača također je na četiri biračka mjesta u Beogradu bio vrlo slab.

17:32 Glasovanje na izborima za Hrvatski sabor u Bosni i Hercegovini protječe bez teškoća, ali odziv birača do kasno popodne bio je vrlo malen.

U četiri konzularna područja u Bosni i Hercegovini - Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjaluci, na trideset glasačkih mjesta do 16 sati izašlo je malo više od 4 600 hrvatskih građana s pravom glasa u BiH, podaci su hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu. To je 1,74% od ukupnog broja registriranih birača u BiH, rekla je Marijana Mikulić, koordinatorica za provedbu izbora u BiH, a prenosi HRT.

16:45 GONG je do 14 sati zaprimio 15-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova zemlje, te iz inozemstva. Navodi kako su izbornu šutnju podjednako kršile i veće i manje stranke.

GONG-u je dojavljeno lijepljenje plakata, dijeljenje letaka, pa čak i ispred jednog biračkog mjesta u inozemstvu, pojavljivanje letaka pojedinih političkih stranaka u poštanskim sandučićima, SMS poruke i Facebook aktivnosti s uputama o glasovanju, te telefonsko agitiranje putem govornog automata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku.

Dojavljeno je i, kako tvrde iz GONG-a, “agitiranje predstavnika Katoličke crkve tijekom mise u gradu na istoku Hrvatske”.

13:13 - U četiri konzularna područja u Bosni i Hercegovini, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, na trideset glasačkih mjesta jutros do 10 sati izašlo je 1200 hrvatskih građana s pravom glasa u BiH, priopćili su iz hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu, a javlja HRT.

Odaziv birača u Mostaru na ovim je parlamentarnim izborima u prva tri sata od kada su otvorena biralačka mjesta iznimno mali. Tako je do 10 sati od 108.398 birača glasovalo njih samo 784, što je 0.72 posto ukupnog broja.

Zabilježeni su problemi, izvijestio je Generalni konzulat u Mostaru, jer se veći broj birača nije prethodno registrirao. Najveći broj birača koji se nije pronašao na popisu su građani koji nisu imali prijavljno prebivalište u Mostaru, tako da nisu mogli pristupiti biralištu.

---------------

Hrvatski građani na birališta će moći izaći ove nedjelje, ali birališta u inozemstvu su već otvorena od subote ujutro.

Glasovanje izvan granica Hrvatske u diplomatskim misijama i konzularnim uredima traje 3. i 4. prosinca od 7 sati ujutro pa sve do 19 sati.

Prvi će svoje glasove dati birači na Novom Zelandu , zbog vremenske razlike, a posljednji će glasovati oni glasači koji se zateknu 4. prosinca u Los Angelesu .

Hrvatski državljani će u Srbiji moći glasovati na šest biračkih mjesta. Dva se nalaze u konzularnom uredu u Beogradu, a dva su na Dedinju. Dva birališta se nalaze u Subotici. U Srbiji pravo glasovanja ima 30 tisuća hrvatskih građana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u toj zemlji.

U BiH je otvoreno trideset glasačkih mjesta, u gradovima koja su sjedišta hrvatskih konzularnih predstavništava. U Mostaru se tako može glasovati na jedanaest biračkih mjesta, u Banja Luci na dva, kao i u Tuzli. Pravo glasa imao oko 264 tisuće hrvatskih državljana u BiH.

U Njemačkoj se može izaći na 19 biračkih mjesta, u Australiji na njih 6 dok ih u SAD-u ima četiri. Ostale države imaju od jednog do tri biračka mjesta.

Ukupno 411758 birača bez prebivališta u Hrvatskoj mogu birati tri zastupnika. Taj broj zastupnika je fiksiran promjenama Ustava prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 20:28