TAMO GDJE JE ŽIVOT STAO

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE IZ SREDIŠTA NUKLEARNE KATASTROFE Fukushima i nakon pet godina izgleda zastrašujuće...

 Foto: Arkadiusz Podniesinski/REX Shutterstock/ Guliver

Osjećaj je teško opisati, najblaže rečeno je čudan. Tišina, neobična praznina okružuje ozračeni teritorij koji je postao pustoš nakon nesreće u reaktorima Dai-ichi i Dai-ni koji su se rastopili u ožujku 2011. godine. Gradovi koji su najudaljeniji od epicentra već su se počeli ponovno naseljavati, ali i u njima se snažno osjeća da je život prije gotovo pet godina stao. Ništa više nije kao što je nekad bilo.

KLIKNITE NA FOTOGALERIJU!

Vlasti pozivaju stanovnike da se vrate u svoje domove i povratak se polako odvija, ali nitko od povratnika nema onaj osjećaj sreće povratka na svoje, jer njihovi domovi više im ne pružaju sigurnost koju bi trebali. Napušteni automobili stoje parkirani i ne miču se. Njihovi su vlasnici mrtvi ili su se odselili u neki drugi kraj zemlje. Svaki put kada povratnici pokraj njih prođu, prolaze pokraj podsjetnika na smrt, podsjetnika na tragediju koja im je zauvijek promijenila život.

Nešto više od 80.000 ljudi je evakuirano iz opasnog područja. Jedno je sigurno, neće se svi vratiti. Samo oni koji nemaju izbora. A oni se vraćaju s velikim teretom neizvjesnosti ne znajući što im budućnost na tako riskantnom području donosi. Radijacije se ne boje samo oni najstariji. Jedino oni u njoj ne vide opasnost. Znaju da im je život ionako pri kraju i jedino što žele jest umrijeti tamo gdje su i odrasli.

U novom svijetu, gdje su ih privremeno bili raselili, nisu se uspjeli snaći. To nije bila njihova gruda. - Boli ih jedino što znaju da, kada se jednom vrate, više nikada neće vidjeti svoje unuke i ostalu rodbinu. Svjesni su da ih nikada nitko neće doći posjetiti jer bi i jedan posjet mogao biti koban za njihovo zdravlje. Doći će tu umrijeti i umrijet će sami - kažu fotoreporterima lokalni stanovnici.

Povratak u područja oko Fukushime je počeo, ali čini se da se pravi život tamo još jako dugo neće vratiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 16:27