TJEDAN U 10 PITANJA

Draganja: Kada bi plivali goli, neki od plivača bi razbijali pločice

Croatia's Duje Draganja reacts after winning the 100m Individual Medley final at the European Short Course Swimming Championships in Istanbul, Sunday, Dec. 13, 2009. (AP Photo/Darko Bandic)
 AP

Duje, čestitam na dva srebra i zlatu. Za nas slabe plivače, pojasnite koliko zaveslaja ili okreta razlikuje srebro od zlata?

- Hvala na čestitkama. Ljudi rijetko kad znaju koliko je u biti jedna desetinka sekunde, a kamoli jedna stotinka. Zato bi im savjetovao da uzmu štopericu u ruku pa palcom pokušaju izmjeriti vrijeme oko jedne desetinke. Vjerujte, malo će ih uspjeti. Često se i na snimkama ne može razlučiti tko je došao prvi a tko treći pa se moramo osloniti na elektroniku.

Kolika je vaša zbirka medalja s EP, SP i OI?

- Ne brojim ih, ali mislim da je blizu broja 20.

Koja vam je medalja najdraža?

- Ja na svoje medalje gledam kao na djecu i jako mi je teško odvojiti neku i reći koja mi je draža. U svaku su utkani sati i sati rada i svaka nosi neki poseban osjećaj koji je bio prisutan u trenutku kad sam pogledao na semafor i shvatio što sam napravio.

Kakve uvjete imaju američki i ruski plivači, za razliku od naših?

- Infrastrukturno neusporedivo bolje, a i veća su to tržišta tako da su im i primanja značajno bolja od naših.

Puno je priče o kostimima. Bi li ovi isti plivači plivali bolje da su samo u kupaćim gaćicama?

- Sumnjam. Ovi novi kostimi su u biti malo tanja ronilačka odijela koja vaše tijelo stisnu pa samim time postignete bolju dinamiku u vodi i tonus, a isto tako vaše tijelo se podigne na površinu tako da su u prednosti oni plivači koji imaju lošiju tehniku, ali su zato jači i mogu više podignuti frekvenciju.

A kada biste plivali goli? Muškarcima bi nešto smetalo, ali ženama bi bilo lakše?

- Istina. Bilo bi grdo jer bi neki i pločice razbili.

Zašto ste digli glas protiv Plivačkog saveza. Što je problematično?

- Problem je vrlo jednostavan. Moj klub i ja smatramo da Savez nije transparentan niti profesionalan u svome radu. Sve što želim jest da se prema nama odnose onako kako mi to i zaslužujemo svojim rezultatima. Ovako ispada da smo mi tu radi njih, a ne oni radi nas.

Tko vas to gazi i guši u vašem bazenu. Tajnici koji imaju tajnike koji imaju svoje tajnice ili...?

- Upravo tako, iako to nije ništa novo za hrvatsko društvo. Svi bi imali posao na kojem se ništa ne radi. Najbolje je sisati iz državne sise.

Već ste imali problema. Što vam je trebalo ono s Katarom?

- U to sam vrijeme imao također puno medalja, uključujući i medalju s Olimpijade a bio sam u nezavidnoj situaciji jer sam i dalje morao ovisiti o financijskoj pomoći roditelja. Gdje god sam zakucao, vrata su bila zaključana. E, sad možda sam ja kucao na kriva vrata, ali vjerujte mi da nije lako s 20 godina se naći u takvoj situaciji kada imate iza sebe rezultate a isto tako ponude pljušte sa svih strana. Iako ne znam zašto me se toliko prozivalo jer je to nešto sasvim normalno u sportu u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Jer dok se mene napadalo, mi smo uzimali strance u raznim sportovima.

Hoćete li danas navijati za Gordana Kožulja u finalu “Plesa sa zvijezdama”?

- Ne gledam taj show, ali Gordanu želim svu sreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:42