OBILJEŽIO 2015.

DONALD TRUMP Oholi narcis i galamdžija kuca na vrata Bijele kuće

 AFP

Iako zvuči krajnje iznenađujuće, Donald Trump, milijarder-hvalisavac i cinični oportunist poremećen od egoizma, bio je jedna od glavnih zvijezda američke politike u godini koja prolazi. U onoj koja dolazi treba se ipak nadati da neće pobijediti i ušetati se u Bijelu kuću kao četrdeset i peti predsjednik.

Sam Trump nije misterija, ali je krajnja misterija kako je čovjek takve ljudske i političke arhitekture mogao dobiti toliku podršku da izbije kao najizgledniji favorit republikanaca u izvjesnom duelu s Hillary Clinton. Većina od onoga što je Trump govorio, od potrebe protjerivanja jedanaest milijuna imigranata, pogotovo onih iz Meksika jer su silovatelji koji donose kriminal i drogu do toga da je koncept globalnog zatopljenja kreiran od Kine kako bi ugrozio američku ekonomiju, zaslužuje prije svega da se izgovorenim pozabave psihijatri i psiholozi. David Berg, klinički profesor psihijatrije s Yalea tvrdi da je za mnoge birače Trump brana prema sigurnosnim prijetnjama koje osjećaju, od ISIL-a, Rusije, Kine, Wall Streeta i imigracije. “U potrazi smo za nekim tko će nam pomoći u borbi protiv onoga što mi percipiramo kao unutarnje i vanjske prijetnje.”

Američki san

U toj poplavi oholosti, narcizma, ekstravagantnosti i galame, što je Trumpov zaštitni znak, ostaje možda i najbitnije pitanje ‘hoće li Trump konačno prijeći crtu’. To bi eliti iz Republikanske stranke, koja ga baš i ne želi, bilo dovoljno izbaciti ga iz utakmice, ali ostaje još jedna velika dilema, gdje je uopće ta ‘crta’. Ako već nije pređena Trumpovim zahtjevom da se svim muslimanima zabrani dolazak u Ameriku ‘jer je mrze’.

“Čvrsta sam i stabilna osoba. Ja sam čovjek od postignuća koji uvijek pobjeđuje. Moram pokucati ‘u drvo’, ali pobjeđujem, to je ono što ja radim”, samo je jedan iz niza hvalospjeva koje je Trump ispjevao sam sebi u kičastom uredu Trump Towera u New Yorku. Ovaj poslovni čovjek njemačko-škotskog podrijetla rođen je 1946. godine u Queensu, a bogatstvo mu se procjenjuje na 4,5 milijardi dolara. Glavni posao bile su mu nekretnine, a u antipatičnom reality showu The Apprentice (Pripravnik) pokazao je kako po njegovom ukusu izgleda američki uspjeh. Njegov otac Fred ugradio mu je osjećaj za biznis, a od sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeo je s unosnim poslovima na Manhattanu. Nije potrebno naglašavati da nije sve išlo glatko i legalno, da su naglavačke iz derutnih kuća letjeli stanari kako bi Trump izgradio raskošne nebodere. Da bi niknuo Trump Tower sravnjen je sa zemlje Bonwit Teller, s vrijednim Art Deco reljefima. Ali, zaboga, tko se toga više sjeća.

Živimo u čudnom svijetu, pa ništa nije neobično. Najmanje činjenica da Donald Trump, čovjek koji bi želio postati američki predsjednik, ne razlikuje muslimane i teroriste. Daleko je važnije kakav će dojam ostaviti, što birači možda jedino na kraju honoriraju. Pa Amerikanci su odbacili dosadnog momka Al Gorea koji ih je bombardirao egzaktnim brojkama i podacima i izabrali pristupačnog i ljubaznog Georgea W. Busha, s kojim bi rado popili pivo. To što se kasnije pretvorio u ratnog vođu druga je stvar. Taj republikanski mainstream, uostalom, vuče se od Busha preko Sarah Palin sve do Trumpa.

Ima nekoliko godina kako sam u New Yorku, na jednom dobrotvornom skupu vidio Trumpa. Djelovao je, mora se priznati, prije svega uglađeno, nimalo bahato. Pružajući mu ruku rekao sam da sam iz Hrvatske, a Trump je uz smijeh odgovorio “blizu ste moje supruge”. Slovenke Melanije, s kojom se vjenčao nakon dva prethodna braka s Ivanom Trump i Marlom Maples. “Znate, on može biti i vrlo pristojan, često mi nije jasno koje je njegovo pravo lice”, rekao mi je novinar jedne ugledne redakcije na čiji sam poziv i bio na skupu. A prije nekoliko dana BBC-u je izvjesna Mary Faulk, koja je prisustvovala Trumpovom skupu u Virginiji, kazala “on nije političar, on je samo čovjek koji je došao gore, gradio svoj put i mislim da je ono što nama treba. Naša je zemlja u nevolji i moramo nešto učiniti”.

Moses malone politike

Kod njega dobijete ono u što vjerujete, napisao je New York Times, uz opreznu prognozu da takav čovjek ipak neće postati predsjednik. Valjda. A na pitanje “znate li kada će Amerika ponovno postati sjajna”, senator, republikanac Lindsey Graham je odgovorio “kada će se Trumpu reći da će ići u pakao”.

Američki mediji uspoređuju Trumpa i s košarkaškom zvijezdom Mosesom Maloneom koji se uvijek hvalio i najavljivao pobjede kojima će pomesti protivnike. Trump je Moses Malone politike, drzak u prijetnjama da će Sirijce poslati natrag, deportirati izbjeglice, izgraditi veliki zid prema Meksiku. Njegovi pristaše ga vole, bez obzira vjeruju li da će učiniti sve ono što govori. Taj ‘veliki, prekrasni zid’, koji su neki Europljani već podigli, možda se i ne sviđa svima, ali već sama ideja zida je za mnoge, kako komentiraju mediji, snažna predanost u zaštiti američkih interesa. Pa ako se i ne izgradi, ostaje ono vječno ‘make America great again’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:34