IZAZIVAČI 2012.

David Maljković: Otkrio sam se tek kad sam otišao

Poslijediplomski studij na Rijksakademie u Amsterdamu, gdje je dobio stipendiju, David Maljković ističe kao prijelomnu točku u karijeri.

- Mogao sam misliti o umjetnosti, a da u isto vrijeme ne razmišljam kako preživjeti. To je bio moj prvi kontakt sa svijetom i moj prvi dulji boravak u inozemstvu. Iskustvo je bilo dragocjeno jer se tamo uz ozbiljnu selekciju nalaze umjetnici iz cijelog svijeta. Oni donose različita iskustva, koja zatim intenzivno razmjenjuju.

Imao je samostalnu izložbu u Whitechapelu u Londonu, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía u Madridu, u Kunstvereinu u Hamburgu, P.S. 1 u New Yorku. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama londonskog Tatea, pariškog Pompidoua, njujorške MoMA-e, dobitnik je ugledne španjolske nagrade, Diputació de Castelló.

Sad živi u Zagrebu i u svojem se radu najčešće bavi razdobljem socijalizma i moderne umjetnosti.

U Zagrebu je tako nedavno imao i izložbu, svojevrsnu posvetu umjetniku koji je stvarao temelje moderne umjetnosti, Vjenceslavu Richteru.

- 16 mm film koji sam pokazao u zbirci Richter ‘Slike sa svojom vlastitom sjenom’ sniman je u nekadašnjem životnom i radnom prostoru umjetnika, u samoj zbirci - kaže Maljković.

Za izložbu koja je obišla nekoliko europskih lokacija, “Recalling Frames”, snimljene je fotografije razvijao ručno, u posebno izrađenom laboratoriju u vlastitom ateljeu.

David Maljković diplomirani je slikar, klasičnim slikarstvom sve se manje bavi, no ionako je od toga je li posrijedi video ili slika mnogo važnija ideja. I rad na sebi. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:28