SUKOB ROMSKIH KLANOVA

‘Prijetili su da će mom mužu odsjeći šake, a ne bi im bilo prvi put’

Jovanovići su sjekirama izmlatili Baju Anića zvanog Pave, a sukobi traju od lanjske tučnjave u lokalu Ivana
 CROPIX

Mašu sjekirama iz auta, pucaju na nas iz vatrenog oružja, prijete mojem mužu Baji da će mu odsjeći ruke kao što su to učinili Miki Stojanoviću.

Eno moga Baje u zavojima sada, cijelog su ga izubijali, a prav i zdrav je u zatvoru. Naš je mali dobio PTSP od straha, boji se ići u školu i sigurno će pasti razred - priča nam Ljiljana Anić, supruga otočkog Roma Baje Anića zvanog Pave, ispred gospićkog zatvora čekajući dobre vijesti jednog od četvorice poznatih odvjetnika koje su preko noći angažirali ne bi li što prije izvukli glavu obitelji iz devetodnevnog pritvora. Posljednji sukob s neprijateljskim klanom Jovanovića dogodio se prije desetak dana na lokalnom putu kod Otočca. Ljiljana kaže da su joj napali kćer i zeta pa je kći brzo nazvala policiju te nju i Baju.

Razbili vjetrobran

- Mama, mama, ubiše nas! - to mi je rekla. Napali ih cijevima, zetu razbili šoferšajbu. Došli mi na mjesto, napali i nas, prepriječili su nam put kombijem i Golfovima, dvojkom i trojkom. Bajo uleti u njivu. Odmah su otvorili vrata i počeli ga udarati po glavi i tijelu, ja sam počela vikati i zapomagati, a mali se hrvao s Draženom. Kad je Bajo pao, oni pobjegoše - ispričala je u dahu Ljiljana Anić.

Geneza neprijateljstva seže u prošlu godinu kada je u kafiću Ivana došlo do masovne tučnjave pripadnika dvaju klanova. Koliko ovakvi sukobi budu žestoki govori podatak da su pred razjarenim Romima prije tri godine bježali i policajci, trojicu su naganjali ulicama Otočca, a ovi se branili pucnjevima u zrak. Jednoga su ipak dohvatili i ozlijedili.

- Tada su mi u Ivani prebili sina i teško ga ozlijedili pa su dobili kaznene prijave. Zato sada i napadaju, iz osvete, jer bi htjeli da povučemo to. Mi smo vam dobri i pošteni, bavimo se uzgojem ovaca, imamo i nešto blaga, a oni se bave svim i svačim. Ali, da bi došli do svoje stoke, moramo proći do njihove kuće. A oni nas ubiše - ogorčena je Ljiljana tražeći zaštitu policije.

Zadržan u bolnici

Nije zadovoljna što u Otočcu ne reagiraju na svaki njezin poziv, a one u Gospiću pak hvali zbog profesionalnosti. No, ni Anići nisu cvijeće. U policiji su nam potvrdili, ne otkrivajući njihov identitet, da su prekršajno prijavili, osim četvorice Jovanovića, i Ljiljanu i Baju. U tom je sukobu lakše ozlijeđeno pet osoba s obje sukobljene strane. Na Prekršajni sud u Gospiću odmah su dovedeni svi osim Baje, koji je zadržan u bolnici.

Bili 4 godine u zatvoru

Kažu da je izbjegavao prekršajnu odgovornost, pa su ga uhitili, a potom mu je na Prekršajnom sudu određeno zadržavanje. Bajo Anić je, iako njegovi najbliži tvrde da mu je “dosje čist kao suza”, evidentiran kao višestruki počinitelj prekršaja iz domene javnog reda i mira te kaznenih djela imovinskog karaktera, kao i nanošenja teških ozljeda.

No, nikako se ne može mjeriti s brutalnošću koju su Jovanovići pokazali prije šest godina kada su Ličkog Ramba, Mihajla Stojanovića, gotovo zatukli kolcima, a onda mu sjekirom odsjekli obje šake, kako bi mu se osvetili jer je tri mjeseca prije istukao Marka Jovanovića. Liječnici su mu uspjeli prišiti šake i djelomično vratiti funkcije. Četvero Jovanovića dobilo je zbog toga po četiri godine zatvora koje su u međuvremenu odslužili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:47