OPTUŽNICA ZA ZLOČIN

Zvao policiju jer mu je izbodena žena, policajac ga brutalno pretukao: ‘Nisu to mogli zataškati‘

Protiv policajca koji je pretukao migranta iz Afganistana te njegovog kolege koji je tome svjedočio DORH je podigao optužnice
Ilustracija
 Robert Fajt/Cropix

Protiv policajca koji je pretukao ilegalnog migranta iz Afganistana te njegovog kolege koji je tome svjedočio, ali ga nije prijavio, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnice, 35-godišnjeg M.M.-a terete za nanošenje tjelesne ozljede, a L.S.-a zbog neprijavljivanja kaznenog djela.

U jutros objavljenom priopćenju u tužiteljstvu navode da se okrivljenom "35-godišnjaku optužnicom stavlja na teret da je 11. lipnja 2020. od 19.50 sati do 20.40 sati, kao policijski službenik tijekom obavljanja svoje službe i to prijevoza oštećenog državljanina Afganistana službenim policijskim vozilom od Cetingrada do Policijske postaje u Slunju, u cilju da ga tjelesno ozlijedi, udario ga više puta zatvorenom šakom u predjelu glave i ruku te nogama po tijelu i nanio mu tjelesne ozljede", a njegovog kolegu da u to vrijeme "iako svjestan da je prvookrivljenik prethodno tijekom službe tjelesno ozlijedio oštećenika, nije prijavio takvo prvookrivljenikovo postupanje kojim čini kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti".

Iza ovog mučnog događaja kriju se strašni detalji, otkrio ih je i objavio Jutarnji list neposredno nakon što je u javnost iscurila informacija o incidentu, nakon kojega su oba policajca bila suspendirana.

Migrant iz Afganistana (34) kojega je pretukao policajac zapravo je tražio njegovu pomoć, jer je ranije pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku napadnut od jedne razbojničke skupine migranata. Tom prilikom njegova supruga je ubodena nožem te su oboje opljačkani.

Iza liječničke, odnosno policijske formulacije njegovih lakših ozljeda krio se brutalno pretučeni i iscipelareni muškarac, prepun modrica i hematoma po cijelom tijelu i potpuno zatvorenim okom od oteklina. “Zahvaljujući” baš tim okolnostima slučaj nije mogao biti zataškan, doznajemo to od svojih policijskih izvora.

Kasnije će se utvrditi da je nesretna žena iz Afganistana nožem ubodena s druge strane granice, na području BiH, ali to ona i njezin suprug nisu znali kada su kobne večeri pozvali u pomoć hrvatsku policiju, njezina rana je bila plitka i ozljede nisu bile teške naravi, pa je uspjela ući u Hrvatsku i ispričati što se dogodilo.

S obzirom na njezino zdravstveno stanje, dvojica policajaca Postaje granične policije Cetingrad, M.M. iz Josipdola te L.S. iz Ogulina, dobili su zadatak da njezinog supruga kao svjedoka prevezu na mjesto događaja kako bi im tamo opisao kako se sve odigralo. Iz nekog razloga, policajac M.M. se okomio na migranta te ga je brutalno pretukao, izudarao ga je šakama po licu i nogama po tijelu.

Izvor iz policije nam potvrđuje da udaranja migranata nisu rijetka pojava, te da ih policija tuče pazeći da se eventualne modrice mogu pravdati zapinjanjem o vrata, spoticanjem i drugim slučajnostima, no da je Afganistanac bio toliko izubijan da se njegove ozljede drukčije nisu mogle "izvući", pa je stoga dvojac i prijevljen u Slunju, kamo su dovezli migranta na daljnju obradu. No, umjesto u policijskim prostorijema, obradili su ga liječnici u Općoj bolnici Karlovac.

Afganistanac isprva nije htio ništa govoriti o slučaju, no onda je u policiji ispričao tko ga je tukao, upiravši prstom u M.M.-a. Zanimljivo, za drugog policajca, onoga koji je kazneno prijavljen zbog nepostupanja, rekao je da je bio iznimno korektan, iako je on u policiji u Slunju podržao verziju svojeg nasilnog kolege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:37