OPERIRALA GODINAMA

ŽRTVAMA UKRALA POLA MILIJUNA Otkrili: Prevarantica je umirovljena časnica HV-a iz Splita

 Nikola Vilić / CROPIX

Nakon što je u lipnju ove godine nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, zbog prijevare četiri susjeda od kojih je, obećavajući im razne usluge, uzela gotovo 60.000 kuna koje nikad nije vratila, Sandra Š. iz Splita, umirovljena časnica HV-a, ponovno se našla u “glavnoj ulozi” najnovije prevarantske afere u kojoj je osumnjičena za iznudu i četiri prijevare preko kojih se domogla pozamašne svote od najmanje 450.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija .

Iznude iz predgrađa

Prema policijskim podacima u kojima, inače, nije bilo naveden njezin identitet, 43-godišnjakinja koja je svojedobno završila Visoku časničku školu u Zagrebu i koja trenutačno živi u predgrađu glavnoga grada, već je u veljači 2012. pravomoćno je bila osuđena zbog prijevare na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Najnovija prijava krenula je nakon što je žena sa zagrebačkog područja prijavila policiji da joj je Sandra Š. u razdoblju od 1. do 11. studenoga prijetila preko mobitela.

Kako je utvrdila policija, prevarantica je Zagrepčanki govorila da je prati, da će članovima njezine obitelji i široj javnosti iznijeti okolnosti iz njezina intimnog života ako joj ne plati 28.000 kuna. Dio te svote žena je i uplatila na račune nekoliko osoba koja joj je Sandra i rekla.

Nakon što su pokrenuli istragu, inspektori iz čak pet policijskih uprava – Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Zagrebačke, Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske – utvrdili su i da je Sandra Š. tijekom 2012. i 2013. kontaktirala s muškarcem sa splitskog područja koji je do nje došao preko posrednika. Ona mu se predstavila lažnim, muškim imenom, te mu je obećala zaposlenje u jednoj renomiranoj međunarodnoj tvrtki preko svojih poznanstava koje u stvarnosti nije ni imala.

Kao naknadu za zaposlenje tražila je neutvrđeni novčani iznos, a on joj je u više navrata predao ukupno 10.800 kuna. Kad je otkrio da od posla nema ništa i da ga je nasamarila, vratila mu je 5000 kuna.

Tijekom 2012. upoznala je obitelj sa splitskog područja kojoj se lažno predstavila kao društveno utjecajna osoba te je jednom članu te obitelji obećala pomoći u realizaciji njegovih mirovinskih prava, kao i zaposlenja člana njegove obitelji u renomiranoj, međunarodnoj tvrtki.

U toj je prijevari, prema policijskoj prijavi, došla do najviše novca jer joj je član te obitelji tijekom posljednje tri godine, na ime raznih pristojbi, troškova povjerenstava i komunikacije, osobno i preko posrednika, bonova za mobitele i na razne račune koje mu je dala osumnjičena, dao oko 320.000 kuna.

U trećem slučaju, krajem 2013. preko mobitela je kontaktirala s muškarcem s područja Otočca kojemu se predstavila kao ugledna liječnica. Ponudila mu je pomoći u ostvarivanju invalidskih prava, te joj je on na ime raznih troškova iz postupka rješavanja invalidnine i troškova invalidske komisije od studenoga 2013. do svibnja ove godine preko bankovnih transakcija isplatio najmanje 60.000 kuna.

Sve za novac

I na kraju, tijekom kolovoza 2014., Sandra Š. je telefonom stupila u kontakt s osobom s područja Zagreba kojoj se također predstavila lažnim imenom ustvrdivši da je ugledna liječnica.

Pokušala je s njim sklopiti poslovni odnos koji nije realiziran, ali je ostala u kontaktu s oštećenim, te mu je, nakon što je on stekao povjerenje u nju, ponudila pomoć u rješavanju komunalnih problema, kao i pomoć u zaposlenju njegovih poznanika. No, naravno, tražila je naknadu, pa joj je on u više navrata isplatio ukupno oko 40.000 kuna.

Oštećeni, javite se!

Budući da u splitskoj policiji sumnjaju da spomenute osobe nisu jedine koje je Sandra Š. prevarila, pozivaju sve koji su na sličan način oštećeni da prijave slučaj najbližoj policijskoj postaji ili kontaktiraju policiju na broj 192.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:27