NASILAN I NAORUŽAN

Zovu ga ‘Div‘, on je kriminalac kojeg traže sve europske policije i dobio je oznaku - opasan

Tomislava Šoljića u bliskom krugu zovu Div zbog korpulentne građe, a na tjeralici Europola je navedeno da je visok između 191 i 200 centimetara

Tomislav Šoljić na tjeralici Europola uz crvenu markicu za visoki rizik; Očevid na mjestu ubojstva u Kaštel Kambelovcu

 Europol/cropix/

Među 55 najtraženijih kriminalaca iz europske unije, tri su Hrvata. Od njih trojice samo jedan na fotografiji ima crvenu oznaku s natpisom “opasan”. U njegovom osobnom opisu je navedeno:"može biti nasilan i naoružan". Radi se o Tomislavu Šoljiću, 37-godišnjem bjeguncu za kojim policija traga dulje od dvije godine zbog ubojstva Marija Boljata (36) zvanog Pajkić u Kaštel Kambelovcu, piše Slobodna Dalmacija.

U krvavom događaju na kaštelanskoj ulici tada su ranjeni Jozo Čabraja (41) i Jakov Šimić (35) zvani Jale. Ubrzo nakon događaja Šimić je uhićen s još tri osobe zbog sudjelovanja u obračunu te noći i napada na Boljata i Čabraju.

Policija je tragala za još dvije osobe: Tonijem Vitaljićem (42) zvanim Kubura, za kojeg se odmah sumnjalo da je također počinitelj dok je za Tomislavom Šoljićem u toj fazi istrage raspisana potraga zbog sumnje da ima spoznaje o kaznenom djelu.

U međuvremenu se Šoljićev status promijenio te je optužen za ubojstvo i pokušaj ubojstva i za njim su raspisani i sudska tjeralica i europski uhidbeni nalog. U odsutnosti je pravomoćno osuđen zbog ubojstvo Marija Boljata te pokušaj ubojstva Joze Čabraje.

image

Osobni opis Tomislava Šoljića na tjeralici

Europol/

Visoki kazneni sud je u lipnju ove godine potvrdio osuđujuću presudu, ali i smanjio sankciju Županijskog suda u Splitu s 30 godina na jedanaest godina nižu zatvorsku kaznu. Procijenili su kako je njihova kazna od 19 godina zatvora “primjerena ličnosti optuženika, težini i okolnostima počinjenih djela u kojima je optuženi Šoljić pokazao vrlo visoku dozu upornosti i bešćutnosti pucajući najprije u leđa jednoj od žrtava (Jozo Čabraja), a nakon toga pucajući u glavu drugoj žrtvi, koja je nepokretno ležala na podu (Mario Boljat)”.

Tomislava Šoljića u bliskom krugu zovu Div zbog korpulentne građe, a u osobnom opisu na tjeralici Europola je navedeno da je visok između 191 i 200 centimetara. U službenim podacima stoji da je imao prebivalište u Kaštel Štafiliću te zadnju prijavljenu adresu na području Zagreba.

U tjeralici su podaci iz dosjea u kojem ima redom nasilna kaznena djela: nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pokušaj iznude, nasrtanje na policajca automobilom te pokušaj nanošenja teških ozljeda kada je izbo nožem vlasnika kafića u Okrugu Gornjem za što je dobio tri godine u sedam mjeseci zatvora.

image

Tomislav Šoljić je u skupini od 55 najtraženijih pripdnika organiziranog zločina u Europi

Europol/

Sada pokojni Mario Boljat, ubijen u lipnju 2020. godine, bio je ranjen prije više deset godina kraj groblja u Kaštel Štafiliću za što je osuđen Boris Pajić iz Trogira. Tijekom suđenja je Boljat izjavio kako je naručitelj njegovog pokušaja ubojstva upravo Tomislav Šoljić, koji je u to vrijeme bio na odsluženju zatvorske kazne na Bilicama.

Šoljić za to nije nikada formalno prijavljen. I u policiji i u državnom odvjetništvu su se prisjetili upravo te Boljatove izjave, nakon što je skončao na cesti premlaćen od više osoba i ustrijeljen s dva metka, a Tomislav Šoljić netragom nestao.

Za vrijeme dok je u statusu bjegunca Tomislavu Šoljiću je, osim optužnicom zbog dva krvna delikta, kaznena evidencija podebljana i kaznenim djelima iz druge sfere: gospodarski kriminalitet i utaja poreza. Krajem prošle godine, kada je USKOK krenuo u uhićenja diljem Hrvatske u aferi “Složna braća”, pokazalo se kako među 42 osumnjičena postoji splitsko-kaštelanski ogranak koji je predvodio upravo Tomislav Šoljić.

On je prijavljen u ekipi koja je, prema USKOK-u, od početka 2019. do 28. listopada 2021. godine u Zagrebu, Sesvetama, Splitu i Kaštelima utajila ukupno 51 milijun kuna poreza i carinskih davanja. Jedni drugima su fakturirali račune za nepostojeće usluge i trgovinu raznom robom, najčešće građevinskim materijalom, na temelju kojih su tražili povrat PDV-a.

image

Popis kaznenih djela za koja je tražen uz upozorenje da može biti: ‘opasan, nasilan i naoružan‘

Europol/

Splitsko-kaštelanskoj ekipi je krovna tvrtka bila DAMIDA d.o.o.,društvo za trgovinu proizvodnju, u kojoj je odgovorna osoba i direktor Mirko Vukadin iz Podstrane. Tomislav Šoljić je makinacije vršio preko tvrtke “Šoljić usluge d.o.o.”, sa sjedištem u Zagrebu, osnovane 2018. godine kada je u registru bio upisan kao osnivač i odgovorna osoba da bi od rujna 2019. godine bio naveden kao direktor.

USKOK ga sumnjiči da je iz svoje tvrtke “Šoljić usluge d.o.o” ispostavio DAMIDA-i nevjerodostojne račune u iznosu od 16,3 milijuna kuna s iskazanih 4 milijuna kuna PDV-a. Kako je u bijegu otprije, Tomislav Šoljić se nije izjasnio o krivnji i nije nikada iznio obranu u tom postupku.

Osim kao počinitelj kaznenih djela, Šoljić je policiji poznat i kao žrtva. Ranjen je u pucnjavi u narodnjačkom klubu 2009. godine u Kaštel Lukšiću. Tada je vlasnik kluba upucao Šoljića u koljeno te ranio još dvojicu koja su bila s njim.

Sada je na popisu 55 bjegunaca za kojima je Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca uz potporu Europola pokrenula još jednu kampanju. Među bjeguncima u Europskoj uniji je naglasak na pripadnike organiziranih kriminalnih skupina.

image

Tomislav Šoljić na tjeralici Europola uz markicu s riječju ‘opasan‘ na engleskom jeziku

Europol/

Kako je Tomislav Šoljić upravo za slučaj utaje poreza naznačen kao član organizirane zločinačke udruge, to ga je uz njegova prethodna nasilna nedjela svrstalo u skupinu najtraženijih kriminalaca. Ali i među njima ima onih koji su, prema službenim procjenama, “gori od najgorih”, a to su oni koji su dodatno markirani kao “opasni” i za koje je u opisu navedeno posebno upozorenje o oprezu.

Druga dvojica hrvatskih državljana su: Manuel Vulić (36) za kojim se traga zbog neovlaštene proizvodnja i prometa drogama, teškog ubojstva i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari i Kristijan Čačić (27) za kojim se traga zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Njih dvojica nemaju crvenu oznaku kao posebno opasni.

Najtraženije europske bjegunce možere pogledati na ENFAST-ovom i Europolovom popisu na poveznici:

EUROPE‘S MOST WANTED FUGITIVES

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:29