UBOJSTVO U ZADRU

ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU Odvjetnica ubojice: 'Za sve su krive državne institucije'

Zadar, 241214.Istraznom sucu zupanijskog suda u Zadru jutros je priveden Zlatko Svircic koji je jucer tesko ranio supruga bivse zene i njihovo 10-mjesecno dijete.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2013

ZADAR bog izrazito lošeg zdravstvenog stanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) zatražilo je provođenje psihijatrijskog vještačenja 55-godišnjeg Zlatka Svirčića kao potrebnu i neophodnu istražnu radnju. Upravo zbog procjene zdravstvenog stanja, zbog kojeg više nije mogao biti u istražnom zatvoru u Zadru, Svirčić je samo sedam dana nakon što je počinio nezamislivi zločin na predjelu Bili brig gdje je na kućnom pragu mecima izrešetao 49-godišnjeg Marina Orlovića i njegovog desetomjesečnog sina, prebačen u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode, a samo dan prije na Jedinici intenzivnog liječenja zadarske Opće bolnice od posljedica ranjavanja preminuo je 49-godišnji Marino Orlović.

- Zbog zdravstvenih tegoba o kojima ne mogu govoriti, Uprava zatvora je procijenila da je bolje da 55-godišnji Svirčić bude u zatvorskoj bolnici i ja sam to prihvatio - kazao je sudac istrage Boris Babić koji mu je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti počinjenja, piše Zadarski.hr .

Tijekom određivanja pritvora i ispitivanja u zadarskom tužiteljstvu, Svirčić je cijelo vrijeme gledao u pod, a o tome što se dogodilo u trenutku kada je odlučio počiniti zločin nije mogao govoriti.

- Ovdje je doista riječ o tragičnom događaju i kao odvjetnica osumnjičenika izražavam sućut oštećenoj obitelji. Međutim, klima koja se u javnosti stvara u odnosu na moga branjenika a da nisu poznate sve okolnosti koje su prethodile ovom nesretnom događaju je nepotrebna. Naime, događaj je, nažalost, produkt dugogodišnje neefikasnosti institucija i neriješenih osobnih odnosa između osumnjičenika i njegove bivše supruge.

Posebno smatram potrebnim istaknuti da se moj branjenik svojim apelima obraćao za pomoć gotovo svim relevantnim državnim institucijama, ali sluha nije bilo. Sa druge strane riječ je o osobi narušenog psihičkog i fozičkog zdravlja, te će biti nužno provesti njegovo psihijatrijsko vještačenje - kazala je Svirčićeva odvjetnica Tanja Budimir dodajući kako će 55-godišnjak svoju obranu svakako iznijeti kada za to bude sposoban.

Nezapamćena tragedija u najnaseljenijem zadarskom kvartu odigrala se 23.prosinca oko 11 sati kada je Svirčić zbog ranijih razmirica sa bivšom suprugom s pištoljem došao ispred kuće u Kijevskoj ulici gdje je sa Orlovićem, 18-godišnjom Svirčićevom kćerkom, desetomjesečnim sinom i trogodišnjom kćerkom, živjela.

Nakon kraće svađe Svirčić je u dvorištu kuće ispalio četiri hica u Orlovića, a jedan u dijete nakon čega se sam predao policiji. Malokalibarskim metkom Orlović je prostrijeljen u prsa i u glavu, a dijete je također propucano kroz glavu s prednje strane. Iako je i njegovo stanje u početku bilo opasno po život, desetomjesečni dječak se u Klaićevoj bolnici u Zagrebu gdje je operiran uspješno oporavlja.

Zadranin je podlegao teškim ozlijedama u nedjelju, 28.prosinca šest dana nakon ranjavanja ispred kuće na Bilom brigu gdje je pomahnitali Svirčić pucao u njega i njegovog desetomjesečnog sina kojeg je držao u rukama. Njegovo je stanje cijelo vrijeme bilo kritično, piše Zadarski.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:24