ŠOK U KOPRIVNICI

Zlatu sumnjiče da je angažirala Sinišu da ubije muža, a danas tvrdi: ‘Za sve je kriva moja majka!‘

Svjedoci kažu da im je Zlata T. prijetila riječima: Budete li to pričali okolo, pogotovo kad popijete u društvu, proći ćete kao i moj bivši

Iskaz policiji: Suprug je bio agresivan. Jedan dan majci sam najiskrenije rekla da mi je teško, na što mi je ona odgovorila: ‘Ne brini, ja ću te zaštititi‘, rekla je Zlata T.

 Ante Cizmic/Cropix

Dok Zlata T. (56) odbrojava pritvorske dane u ćeliji varaždinskog zatvora, u kojem je završila prije nekoliko dana zajedno sa suokrivljenim prijateljem Sinišom S. (53), kojeg je, prema sumnjama istražitelja, angažirala da joj ubije bivšeg supruga davne 1998. godine, njezino uhićenje je i dalje glavna tema u cijelom koprivničkom kraju.

Iako se u tužiteljstvu, baš kao i Siniša S., branila šutnjom, kako neslužbeno doznajemo, pred policijom je krivnju svalila na vlastitu, sad već pokojnu majku.

- Znate, puno sam razgovarala u ono vrijeme sa svojom mamom. I vidjela je koliko mi je teško. Bila sam u braku, suprug je bio izrazito agresivan prema meni, a loše se ophodio i prema djeci. Iskreno, osjećala sam se sve to vrijeme ugroženo. Tako da sam jedan dan majci najiskrenije rekla da mi je teško, a na što mi je ona odgovorila: ‘Ne brini, ja ću te zaštititi‘. I tog kobnog dana, kasno popodne, otišla sam na posao u Podravku u noćnu smjenu - ispričala je osumnjičena, među ostalim, policijskom istražitelju dajući mu time do znanja da je u vrijeme pucnjave 15. svibnja u 3.20 sati ujutro, kad joj je suprug ranjen na makadamskom putu u koprivničkom Rečkom Polju, bila na poslu i da ima alibi.

Svi se pitaju kako je nakon čak 25 godina od događaja, zbog kojeg je policija unatoč desecima obavljenih obavijesnih razgovora, i dalje tapkala u mraku, "njihova Zlata došla pod prismotru policije".

Upućene prijetnje

Neslužbeno doznajemo, čaša se prelila kod nekolicine Zlatinih bližnjih i poznanika koji će biti ispitani tijekom istrage koju je pokrenulo varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo protiv nje i poznanika Siniše S. Prema informacijama kojima raspolažemo, četiri osobe, od kojih su neke rodbinski povezane, a među te četiri dvije su u inkriminiranom periodu i živjele s majkom osumnjičene pod istim krovom i čule navodne razgovore Zlate i njezine majke te da nešto smjeraju. Navodno su čuli i njihovu komunikaciju i nakon samog kaznenog djela, no nitko od tih svjedoka nije, međutim, neposredni očevidac te pucnjave. Nego su, doznajemo, svjedoci po čuvenju koji su se, neslužbeno doznajemo, prepali Zlate T. kad im je, ustvrdili su policiji, zaprijetila da o "svemu s njezinim mužem moraju šutjeti".

- Budete li to pričali okolo, pogotovo kad popijete u društvu, proći ćete kao i moj bivši - rečenica je koju im je, navodno, prema tvrdnjama svjedoka, govorila proteklog perioda Zlata T. Svi ti svjedoci redom, ujedno, su opisali sva saznanja o pokušaju ubojstva zbog kojih su kriminalisti vrlo brzo pokucali na vrata osumnjičenima. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja predani su pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za pokušaj teškog ubojstva iz koristoljublja, a sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila im je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja djela, točnije zbog upozorenja koje je pojedincima izrekla ako progovore.

Ranjavanje sačmom

Riječ je o događaju od 15. svibnja od prije 25 godina u 3.20 sati ujutro, dok se, tada 36-godišnji muškarac, vozio biciklom po makadamskom putu u koprivničkom Rečkom Polju. Iz lovačke puške, tada nepoznata osoba, zadala mu je više strijelnih rana sačmom po rukama, nogama i leđima. Ozljede su, srećom, na kraju okarakterizirane kao lakše, a danas se taj 60-godišnjak s nevjericom suočio sa sumnjama tužiteljstva i policije. Naime, Sinišu S. tereti se za pokušaj teškog ubojstva, a Zlatu T. da je poticala da joj prijatelj ubije supruga, i to, navodno, za nekoliko stotina ondašnjih njemačkih maraka.

Susjeda: Oni uopće nisu bili imućni pa da bi se pobili oko imovine

Tužiteljstvo sumnja da se Zlata T. u tom periodu, na osnovi obavljenih razgovora sa svjedocima, htjela domoći suprugove imovine i da ga je zato odlučila lišiti života.

- Ostali smo zatečeni Zlatinim uhićenjem i razlogom privođenja. Stvarno mi nije jasno o kakvom je koristoljublju mogla biti riječ jer oni nisu bili imućni pa da bi se oko imovine trebalo pobiti. Pričekajmo što će pokazati istraga. Šokirani smo - rekla je jedna Zlatina susjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:39