ZAVRŠENA ISPITIVANJA

ZDRAVKO MAMIĆ: 'NISAM KRIV!' Braća će noć provesti na Oranicama, odvjetnica priznala: 'Ovo nije bezazleno...'

 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

<<<<<< NOVO 20.52 - Zdravko Mamić iznio je svoju obranu na ispitivanju u USKOK-u, te je odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, javila je to novinarima njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Mamić je iz USKOK-a vraćen pritvorskom nadzorniku na Oranice, gdje će provesti noć kao i njegov brat Zoran. Očekuje se da će USKOK protiv obojice zatražiti određivanje istražnog zatvora o čemu će sutra odlučivati Županijski sud.

Odvjetnica Jadranka Sloković; FOTO: Sandra Šimunović / CROPIX

"Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera", kazala je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, ističući da su Uskokove sumnje "rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa koji se odnose na transfere" ali i manipuliranja činjenicama.

"Radi se o tome da je doista neistinito navedeno da su određeni ugovori falksifikat, ugovori su bili takvi kakvi jesu i mislim da ćemo u daljnjem tijeku postupka, pogotovo s vještačenjem, dokazati da ništa od onoga što je navedeno nije točno. Mi ćemo ponuditi koliko god hoćete ugovora da se i u drugim slučajevima postupalo na isti način, odnosno da su se na taj način rješavala određena dugovanja prema igračima", dodala je Sloković.

Kazala je i da za navodno mito poreznom službeniku, za što se tereti Zoran Mamić, "nije bilo nikakvog razloga s obzirom da je riječ o novcu koji potječe iz pozajmice i koji je vraćen. Dakle ne radi se o novcu koji je dohodak. Kredit koji dobijete od banke ili pozajmica nije drugi prihod i ne može se tretirati kao prihod na koji se plaća porez to je potpuna zabuna. Kažem vam, da je sve rezultat nepoznavanja i s druge strane malicioznog tumačenja nekih dokumenata", ponovila je odvjetnica.

Dodala je i da nije riječ o bezazlenom postupku, jer se Mamiće tereti za vrlo visoke iznose, ali da je obrana može dokazati da se ništa nije desila na način kako to tumači Uskok.

Ponovila je da je postupak "tempiran" u vrijeme dok optuženika nije bilo u Zagrebu kako bi ih se pritvorilo zbog opasnosti od bijega, iako su bili u kontaktu s Uskokom i cijelo se vrijeme znalo da se nalaze na "svojim radnim mjestima". "Prvi poziv došao je jučer, ono sve što je rekao ministar (unutarnjih poslova Ranko) Ostojić apsolutno je neistina", ustvrdila je Sloković. Rekla je i kako se nada da Uskok više neće ustrajati na tvrdnjama o bijegu, jer su Mamići u Zagreb krenuli "čim su dobili poziv da se održava ročište" te su na granici bili "gotovo na vrijeme".

O mogućem nuđenju jamčevine na nedjeljnom ročištu pred sucem istrage Sloković je kazala da će tek razmisliti kada vide što će, u vezi istražnog zatvora, ponovno zatražiti Uskok.

------------------------------

<<<<<< NOVO 19.10 - Upravo je u prostorije USKOKA-a doveden i Zdravko Mamić. Ispitivanje počinje za 15-ak minuta...

Nasmiješeni Zdravko Mamić ulazi u zgradu USKOK-a; FOTO: Boris Kovačev / CROPIX

FOTO: Boris Kovačev / CROPIX

------------------------------

<<<<<< NOVO 18.55 - Oko 18.40 završeno je ispitivanje Zorana Mamića koji je potom iz USKOK-a vraćen pritvorskom nadzornika na Oranice. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović nije htio govoriti o tome je li Zoran Mamić iznosio obranu i odgovarao na pitanja nego je napao istražitelje da su po svaku cijenu htjeli izazvati uhićenje braće Mamić u inozemstvu. Napomenuo je kako je Zoran Mamić bio na službenom putu u Sloveniji gdje imao zakazane utakmice s momčadi i da je to svima bilo dobro poznato i da su eventualnim uhićenjem samo htjelo izazvati histeriju.

Također je naglasio da je iznos štete koja je učinjena Dinamu potpuno promašen.

Prema njegovim riječima istražitelji su pogrešno iščitali poslovnu dokumentaciju, jer da su je ozbiljnije i pomnije analizirali do kraja, ne bi promašili 'ceo fudbal'.

Očekuje se skoro dovođenje Zdravka Mamića u USKOK.

------------------------------

>>> NOVO 18.30 - Braću Mamić subotnju večer provest će na ispitivanju kod Uskokovih istražitelja koji će za njih, kako se neslužbeno doznaje, zatražiti istražni zatvor o čemu će na ročištu u nedjelju odlučiti sutkinja istrage Erna Dražančić.

U sjedište Uskoka prvi je oko 17,25 sati doveden mlađi brat Zoran Mamić, Dinamov trener, koji je po tvrdnjama tužiteljstva na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna. U Gajevu će kasnije biti doveden i njegov brat Zdravko, izvršni predsjednik Dinama i prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), osumnjičen da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna.

Dolazeći u Uskok odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović, nije želio davati izjave rekavši tek da očekuje ispitivanje. Nije želio odgovoriti na pitanje hoće li braća Mamić iznositi obranu. "To ćete vidjeti nakon ispitivanja", kazao je Prodanović.

Čedo Prodanović stiže u prostorije USKOK-a; FOTO: Boris Kovačev / CROPIX

Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić. To će se ročište na Županijskom sudu održati u nedjelju.

Raniji prijedlog za pritvaranje Uskok je povukao nakon obavijesti o uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da istražni zatvor traže i zbog opasnosti od bijega. Mamići su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu". Ponovno su se predomislili u subotu kada su doznali da ih Uskok želi pritvoriti zbog bijega.

Nakon uhićenja na granici odvedeni su oko 16 sati u policijsku prostoriju na zagrebačkim Oranicama, gdje je uz sjedište policijskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i jedinica za zadržavanje, u kojoj će i prenoćiti prije nedjeljnog odlaska na Županijski sud.

------------------------------

>>> NOVO 17.40 - Zoran Mamić prvi je na redu za ispitivanje u USKOK-u. Sportski direktor i trener Modrih policijskim automobilom je prebačen u Gajevu.

------------------------------

16:16 Braća Mamić su u Zagrebu. Stigli su u prostorije PNUSKOK-a, javlja Dnevnik.hr .

15:25 Damiru Vrbanoviću sud je odredio jednomjesečni istražni zatvor kako ne bi utjecao na 15-ak svjedoka koje je protiv njega predložio Uskok.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković novinarima je kazao da je sudac istrage prihvatio zahtjev Tužiteljstva i Vrbanoviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Dodao je, da je u ovoj fazi istrage Uskok u odnosu na Vrbanovića predložio ispitivanje 15-ak svjedoka.

------------------------------

14:40 Odvjetnik Damira Vrbanovića Darko Maržić kazao je kako je na ročištu upozorio na niz argumenata zbog kojih Vrbanović ne bi trebao biti pritvoren, no detaljnije nije želio govoriti prije objave sudske odluke.

Nakon što braću Mamić ispitaju Uskokovi istražitelji Tužiteljstvo će odlučiti hoće li ponovno tražiti njihovo pritvaranje o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić novinarima je kazao kako je sud obaviješten da su braća Mamić uhićeni na granici s Mađarskom, nakon što je Uskok i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.

------------------------------

13:58 Nakon što je stigla obavijest da su braća Mamić uhićena na mađarsko-hrvatskoj granici (GP Goričan), Uskok je privremeno povukao već podneseni prijedlog Županijskom sudu da se i njima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenih djela. Tako će braća Mamić najprije biti odvedena u PN USKOK na Oranicama, nakon čega će vjerojatno već tijekom današnjeg dana biti i formalno ispitani u prostorijama Uskoka u Gajevoj ulici.

Nakon toga, Uskok će, kako se očekuje, podnijeti sudu novi prijedlog o eventualnom traženju istražnog zatvora, ovisno o razvoju situacije i novim okolnostima.

Također, sud će u 15 sati objaviti odluku je li Damiru Vrbanoviću odredio istražni zatvor ili ne.

------------------------------

13:36 Braća Mamić sve su do jutros boravila u Moravskim Toplicama u Sloveniji, a na put prema Hrvatskoj krenuli su neopaženo. U jednom su trenutku automobilima prošli iz podzemne garaže pri čemu su uspjeli izbjeći brojne novinarske ekipe pozicionirane ispred tamošnjeg hotela Livada.

Više o cijeloj operaciji, koju se pretpostavlja da ju je režirao Krešimir Antolić, bivši kriminalist MUP-a koji je trenutno na funkciji direktora za sigurnost u Dinamu, pročitajte u izvještaju našeg novinara u Moravskim Toplicama.

OTKRIVAMO KAKO SU MAMIĆI NAPUSTILI SLOVENIJU Neprimjetno izjurili kroz sporedni izlaz hotela, ni igračima nisu rekli: 'Što se događa?'

------------------------------

12:50 Zdravko i Zoran Mamić privedeni su na hrvatskoj granici, objavljeno je na web stranici Dinama.

U kratkom se priopćenju navodi da su u trenutku privođenja s njima bili njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Cijelo priopćenje, u kojem obrazlažu i zašto su se vratili danas u Hrvatsku, premda su još jučer spominjali nedjelju kao dan povratka, pročitajte OVDJE .

------------------------------

12:32 Osim za izvršnog direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, Uskok je u subotu zatražio istražni zatvor i za braću Zdravka i Zorana Mamića.

Vrbanović je oko 11 sati doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da mu se, zajedno s Mamićima, odredi istražni zatvor.

Njegovo pritvaranje tužiteljstvo traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića traže zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.

Iako su obaviješteni o istražnom ročištu, na sudu nisu došli odvjetnici braće Mamić. Prihvati li sud Uskokov prijedlog, za Zdravkom i Zoranom Mamićem će se raspisati europski uhidbeni nalog, a moguća je i interpolova tjeralica.

U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državni proračun.

------------------------------

11:19 Na zagrebačkom Županijskom sudu u tijeku je ročište na kojem se odlučuje o određivanju istražnog zatvora za izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića. Istražni je zatvor zatražio Uskok.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Uskok predložio i određivanje istražnog zatvora braći Zdravku i Zoranu Mamiću.

------------------------------

Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović prenoćio je u policijskom pritvoru nakon što je u petak navečer ispitan u Uskoku koji ga zajedno s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom sumnjiči da je sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna.

Vrbanović će u subotu u 11 sati biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučiti o Uskokovu zahtjevu da mu se odredi istražni zatvor, gdje se od petka nalazi i poreznik Pernar.

Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić kazao je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti.

U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci ustvrdio da je cijeli slučaj "običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme", napisao je Vrbanović.

Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno s braćom Mamić Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za "nepripadnu korist" od 38.1 milijuna kuna.

Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente koji su Mamićma navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.

Braća Mamić u petak predvečer objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:34