POČELA JE ISTRAGA

ZBOG OVE JE DVORANE SISAK UDUŽNIČKOM ROPSTVU Samo odvozotpada s mjesta gdje sad sve propadai izrada projekata stoje 100 milijuna

Samo odvoz otpada s mjesta gdje sada propada gradilište i izrada projekata stoje 100 milijuna
 Cropix

Zahtjev Županijskog državnog odvjetništva za pokretanje istrage protiv Dinka Pintarića (55), bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska, ponovno je skrenuo pozornost Siščana na megalomanski projekt gradnje sportske dvorane koja je grad dovela gotovo do bankrota i dužničkog ropstva, a sada bivšeg gradonačelnika pod istragu.

Trebaju još 100 milijuna

Gradski vlastodršci počeli su gradnju dvorane 2008., gotovo u isto vrijeme kad su se gradile i dvorane u Zagrebu, Zadru, Poreču, Varaždinu, Splitu i Osijeku. Sisačka dvorana nije dovršena, projekt splitskog Spaladiuma je propao, a ostale dvorane vezane uz rukometno prvenstvo dovršene su i u funkciji. Sisak je u avanturu ušao želeći uzeti dio kolača iz dolazećeg europskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. Kako Sanaderova Vlada, ali ni rukometni moćnici nisu Sisak vidjeli kao jednog od domaćina, Sisak je za razliku od drugih gradova u kojima je Vlada financirala ili sufinancirala gradnju morao dvoranu izgraditi sâm. Osmislio je jedinstveni način financiranja, gradnju dvorane na leasing te sklopio takav ugovor s tada sveprisutnom Hypo bankom. Banka je oformila posebnu tvrtku za sisačku dvoranu, Epsilon građenje, s kojom je potpisan ugovor, a Epsilon građenje izabralo je izvođača radova, Kamgrad.

No problemi su počeli prije nego što je gradnja mogla početi. Utvrdilo se da je netko previdio, iako je građevinska dozvola uredno izdana i potvrđena, da u dokumentima za gradnju nema projekta temeljenja zgrade i pilotiranja, projekta grijanja odnosno hlađenja, kao ni uređenja okoliša. Štoviše, dužnosnici i stručnjaci previdjeli su da je za lokaciju gradnje dvorane izabrana lokacija nekadašnjeg smetlišta. Tako je prije početka radova trebalo ne samo doprojektirati dvoranu nego i odvesti tisuće tona smeća, za što je trebalo osigurati gotovo stotinu novih nepredviđenih milijuna kuna, upravo iznos za koji DORH tereti Pintarića.

Uslijedila je ekonomska kriza, danas je dvorana tek betonski kostur u čije dovršenje treba uložiti još najmanje stotinu milijuna kuna, a najmanje toliko treba platiti za do sada izvedene radove. Grad tih kuna nema, a nema ni mogućnosti toliko se zadužiti.

Hypo banka odustala

Hypo banka iznenada je izgubila volju da dovrši započeto, iako je gradska vlast zbog gradnje dvorane prije tri godine na opće zaprepaštenje Siščana, ali i cijele Hrvatske odlučila staviti hipoteku na dobar dio gradske imovine, sve da bi se odobrovoljila Hypo banka da dovrši dvoranu koju bi potom četvrt stoljeća plaćali budući naraštaji Siščana. No i taj se plan izjalovio. Gradilište je i dalje prazno; ogromni betonski kostur propada, korov je na sve strane, voda prekriva pod, legu se žabe, komarci, zmije, beton se runi.

Hypo i Sisak su na sudu, a ni prijava protiv Pintarića neće promijeniti budućnost dvorane. Siščani se nadaju da će država s dovršetkom Obrtničke škole, što se očekuje iduće godine, dovršiti i sportsku dvoranu. Sve je počelo u veljači 2008., kada je tadašnji gradonačelnik Dinko Pintarić s Tomislavom Topićem, predstavnikom Epsilon gradnje, potpisao ugovor vrijedan oko 198 milijuna kuna. Osim gradske sportske dvorane vrijedne 158 milijuna kuna, trebala se graditi školska dvorana OŠ Budaševo i vrtić na Zelenom brijegu. Dovršena je školska dvorana, vrtić je nedavno završila aktualna gradska vlast, a gradska sportska dvorana samo je ruglo na obilaznici. Da stvar bude gora, dvorana je najprije trebala biti školska sportska dvorana nove Obrtničke škole, čiju gradnju financira država. No tadašnji gradski čelnici nisu mogli čekati da država započne gradnju škole i dvorane, a njima je osim toga predviđena školska sportska dvorana bila mala te su sklopili ugovor s Hypo bankom.

Pintarićeva prijava

Tim su ugovorom zapravo uveli Sisak u dužničko ropstvo prema Hypo banci, kako tvrde dužnici tadašnje oporbe, a danas vlasti u Sisku. Mnogo je pitanja na koja mora odgovoriti istraga. Prvo je kako su ukupni troškovi gradnje s početnih 158 narasli na više od 400 milijuna kuna. Drugo je kako su mogući toliki propusti u projektiranju i određivanju lokacije i kako to da nikada nitko nije zbog toga odgovarao. Istina, Pintarić je svojedobno objavio da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba za te propuste, no što je s tom prijavom bilo dalje nismo uspjeli doznati. Bivši gradonačelnik Siska, a sada zaposlenik Zagrebačkog holdinga, nije želio komentirati slučaj, nego nas je uputio na odvjetnika Milenka Jakšića. Jakšić je istaknuo da za sada može reći da su proučili rješenje o pokretanju istrage, da su uložili žalbu te da će sudac istrage odlučiti hoće li istraga biti nastavljena ili obustavljena.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček: ‘Krivci mirno sjede u oporbenim klupama’

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je da je raduje što je DORH podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv bivšeg gradonačelnika u slučaju dvorana i da se nada da će se time konačno raspetljati zamršeno klupko, kako kaže, mutnih poslova i kriminala bivše gradske vlasti. Rekla je da je ona podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Pintarića te da joj je žao što DORH-ovom istragom nisu obuhvaćeni svi sudionici “ovih mutnih poslova oko izgradnje sportske dvorane, koja će nažalost propasti jer nije dovršena, a ti sudionici mirno sjede u oporbenim klupama Gradskog vijeća”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:19