NOĆNA AKCIJA LOPOVA

Zbog blaga zlatara Rodića izbušio dva zida Nadbiskupije

 Damir Krajač/CROPIX

Nepoznati, vrlo uporni, lopov profesionalac probio je dva zida i provalio teška dvorišna vrata kurije na Kaptolu kako bi se domogao blaga poznate zlatarske tvrtke Rodić d.o.o. Provala se dogodila tijekom vikenda, u točno nepoznato vrijeme, no prema svemu sudeći u noći sa subote na nedjelju. Službenici kriminalističke policije pronašli su na mjestu događaja više tragova koji će poslužiti u postupku identifikacije počinitelja.

U svojem pohodu u dvorištu prekoputa redakcije Glasa koncila i nedaleko kazališta Komedija, noćni je lopov provalio u prostorije Nadbiskupije i oštetio crkvu i dvije tvrtke. Nesvakidašnji način izvršenja zainteresirao je inspektore Sektora kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici. Provalna krađa nakita tvrtke Rodić d.o.o. planirana je i strogo ciljana, što dokazuje činjanica da iz prostorija Nadbiskupije i “Komedije” ništa nije nestalo. Ostale su samo rupe u zidovima. Prema rekonstrukciji koju su izradili članovi ekipe za očevide, provalnik je prvo obio dvorišna vrata kaptolske kurijem nakon čega se se popeo na ogradu i ušao u zgradu. Tu je provalio u službene prostorije kazališta 'Komedija' i nastavio provalnički pohod. Podesnim alatom, vjerojatno čekićem i dlijetom, probio je rupu u zidu dovoljno veliku da se kroz nju provuče u sljedeću prostoriju.

Odmor, pa drugi otvor

Nakon kraćeg odmora, kriminalac je nastavio bušiti, te je i u drugom zidu napravio novi dovoljno veliki otvor kroz kojeg se provukao u radionicu plementih metala i nakita tvrtke 'Rodić d.o.o'. Kada je došao do konačnog odredišta, ispreturao je ormare i ladice i ukrao veću količinu nakita.

O visini štete i detaljima kao što su eventualno obijanje sefa, u zagrebačkoj se policiji jučer nije moglo doznati precizan službeni podatak. Neslužbeno, provalnik je pokazao izuzetnu vještinu i vjerojatno je specijaliziran za kompleksne ciljane provale. Što se plijena tiče, radi se zlatnim nakitu velike vrijednosti.

Toma Rodić, vlasnik tvrtke Rodić d.o.o. jučer nije htio odgovoriti na pitanje u kojoj ga je mjeri pogodila ova provalna krađa. Nije čak htio niti potvrditi da se dogodila provala.

Dolaskom na mjesto događaja na Kaptolu 31 zatekli smo zaposlenika tvrtke Rodić d.o.o. koji je kratko rekao da su policajci uzeli sve podatke. -Više bih volio da novinari nisu doznali za ovo, nevoljko je protisnuo.

Vrijedni mikrotragovi

U tijeku je intenzivna potraga za provalnikom, a istražitelji uspoređuju pronađene mikrotragove s tragovima pronađenima pri forenzičkim obradama lokacija prehodnih sličnih “zidarskih” provala u Hrvatskoj.

Najpoznatija iz te skupine provala je upad u prostorije Europatradea u Sesvetama u lipnju 2003., kada je organizirana ekipa probila armiranobetonsku krovnu deku i iz tri sefa ukrala plijen vrijedan 200 tisuća eura. Prošle godine u srpnju nepoznati lopovi provalili su u poslovnicu Samoborske banke u Svetoj Nedjelji i ukrali oko 150.000 tisuća kuna.

U banku ušli tako kroz rupu u debelom zidu, a do danasnije razjašnjeno kako nitko iz zbrade tik do banke nije čuo lupanje batova kojima su lopovi mrvili zid.

Slične pljačke

Godinu dana ranije na sličan je način izveden pokušaj krađe novca iz mjenjačnice Eurotrezor u Kustošiji, blizu zgrade Ravnateljstva policije. I ovdje su lopovi bušili zid, ali nakon ulaska u mjenjačnicu shvatili su da je trezor prazan.

Poznat je i slučaj iz 2009., kada su u Donjoj Stubici lopovi kroz prozor ušli u kafić odmah do mjenjačnice Golf. Tu su probili rupu u zidu, ušli u mjenjačnicu i odnijeli sef težak 250 kilograma u kojem je bilo oko 700.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:35