NAKNADA ŠTETE

Zbog 845 dana provedenih iza rešetaka BBB-u država mora platiti znatan iznos

Sud je na kraju nepravomoćno odlučio da je 316.500 kuna pravična naknada zbog povreda prava osobnosti na slobodu
 Damjan Tadic/Cropix

Pripadniku BBB-a, tzv. Mamićeve frakcije, kojemu se sudilo zbog trostrukoga pokušaja ubojstva, pripadnika suprotne frakcije Boysa, "antimamićevaca", u listopadu 2014., i koji je za to djelo pravomoćno bio oslobođen, od države će dobiti 316.500 kuna zbog 845 dana koje je neosnovano proveo u pritvoru.

Nepravomoćna je to presuda zagrebačkoga Općinskoga građanskoga suda, koji je Marku Tunjiću dosudio odštetu zbog neimovinske štete. Sam postupak protiv Tunjića, zbog čega je sada dobio odštetu, bio je svojevremeno detaljno praćen u medijima, pogotovo zato što je Tunjić na prvome suđenju najprije bio nepravomoćno proglašen krivim te osuđen na 12 godina zatvora. Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu, pravomoćno je oslobođen.

Upucani pripadnik suprotne frakcije na suđenju je rekao kako Tunjić, koji je čitavo vrijeme poricao djelo, uopće nije osoba koja ga je ranila. Policija pak nije uopće bila provela Tunjićevo prepoznavanje. Tunjić je u tužbi, koju su za njega podnijeli odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, od države tražio 422.500 kuna, dok mu je Državno odvjetništvu u pokušaju nagodbe nudilo samo 101.400 kuna.

Sud je na kraju nepravomoćno odlučio da je 316.500 kuna pravična naknada zbog povreda prava osobnosti na slobodu, a u što spada i povreda prava na čast, ugled, dostojanstvo, te osobni i obiteljski život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:59