BUBA U SOBI 114

‘Zašto mi kuverte ne dolaze?‘: Istražitelji su ozvučili Ćirin ured i mjesecima snimali baš sve

Iz jednoga od razgovora snimljenih u Blaževićevom uredu Blažević de facto tvrdi da je ona provizija od 10% za "njega i Joška‘
Neven Blažević Ćiro
 Darko Tomaš/Cropix

Činjenica da je cijele dane provodio radeći u uredu, kako bar tvrdi, mogla bi se šefu hitne službe GSKG-a Nevenu Blaževiću, prekjučer uhićenom zbog namještanja poslova, obiti o glavu. Naime, najmanje nekoliko mjeseci upravo njegov ured u Savskoj bio je ozvučen. Policija i USKOK su uz nalog istražnoga suca, osim tajnoga snimanja Blaževićevih telefonskih razgovora, mjesecima snimali sve što se događalo u Blaževićevu uredu - s kim se sastajao, o čemu su razgovarali... sve.

Nakon što počeli snimati Blaževićeve telefonske razgovore, istražitelji su zaključili da se često koristi internetskim porukama koje nisu mogli slušati te su zbog toga od nadležnoga istražnoga suca zatražili da se tzv. posebne dokazne radnje prošire i na mjeru "ulaska u prostorije radi provođenja nadzora i tehničkoga snimanja prostorija", što je sudac odobrio. Naravno, nije poznato kako su to istražitelji tehnički izveli, međutim, izveli su.

image
Zgrada u Gundulićevoj 23
Neja Markičević/Cropix

Soba 114 u Savskoj

Od tada pa sve do nedavnog uhićenja, soba 114 u kojoj je Blažević imao svoj ured bila je otvorena knjiga. Među stotinama sati snimljenih razgovora, čiji dio PNUSKOK i USKOK tek trebaju analizirati, snimljeni su tako razgovori između Blaževića i trojice poduzetnika osumnjičenih da im je pogodovao pri dodjeljivanju poslova obnove zgrada uglavnom vezanih uz oštećenja nastala dvama potresima.

U nekim od tih razgovora Blažević se čak pozivao na direktora GSGK-a Joška Jakelića, stavljajući ga u prilično neugodan položaj. Naime, iz jednoga od razgovora snimljenih u Blaževićevom uredu Blažević de facto tvrdi da je ona provizija od 10% za "njega i Joška". Radilo se o jednome događaju gdje je predstavnik stanara otkrio kako su s računa pričuve njihove zgrade tvrtki Kum-grading Marija Jurinića plaćeni radovi na nekom privatnom stanu te je zaprijetio podnošenjem kaznene prijave ili tužbe.

Kako bi obeštetili stanare i izbjegli tužbu, Blažević je pozvao Jurinića te mu predložio da se svakoga mjeseca s plaćanja Kum-gradingu skine određeni iznos kako bi se namirila šteta stanarima, a na što je Jurinić negodovao. U tome trenutku Blažević se šapatom obraća Juriniću:

"Zaboravi na mene i Joška. To ti je već 10%". Međutim, osim ovih insinuacija iz snimljenih razgovora, nikakvi dokazi ne ukazuju da bi u Blaževićeve privatne dealove bio uključen i Jakelić koji će u ovome postupku biti samo svjedok. Upitan za čitavu situaciju nakon uhićenja, Jakelić je novinarima izjavio kako ne zna o čemu se radi te je i sam iznenađen.

image
Zgrada u Mesničkoj 8
Neja Markičević/Cropix

Istražitelji su također snimili i kako su se u listopadu prošle godine upoznali Blažević i vlasnik tvrtke Exact Slaviša Veljković, još jedan poduzetnik koji će s Blaževićem završiti u pritvoru. Veljkovića je Blaževiću preporučio bivši šef komunalnoga redarstva Robert Ljutić.

Pri upoznavanju koje je u Blaževićevom uredu tajno snimio USKOK, Veljković je otvoreno pitao Blaževića: "Kako stojite s postocima?". Na to je Blažević odgovorio da Veljković treba biti dobar s referentima jer oni odlučuju o poslovima. Međutim, sudeći barem po inkriminacijama, Blažević i Veljković su kasnije uspostavili dobru suradnju, a GSGK je Veljkovićevim tvrtkama u sedam mjeseci uplatio više od pola milijuna kuna.

Dobra šala za PNUSKOK

Optužbe oko namještanja poslova su slične i za poduzetnika Davora Režeka, vlasnika tvrtke Daglop, no zauzvrat nije davao postotke od posla već je Blaževiću obnovio stan. Navodni radovi na Blaževićevom stanu na Srebrnjaku također su bili tema snimljenih razgovora iz "sobe 114". U jednome od razgovora koji su Režek i Blažević imali s trećim, nepoznatim, muškarcem Režeku je, smatra USKOK, pobjeglo da "radi trenutno na Srebrnjaku".

Na što ga je Blažević presjekao: "Nisi na Srebrnjaku. Na Srebrnjaku GSKG nema otvorenih radova", podsjetio je Režeka Blažević. Kada je jedan od Blaževićev poznanika došao pogledati radove na stanu na Srebrnjaku, jedan od Režekovih radnika se požalio da oni tu rade besplatno. "Imaju oni ugovor od 300.000 kuna da ne rade besplatno, a j..e se meni je li njega njegov gazda plaća ili ne", rekao je Blažević.

image

Uređeni stan uhićenog djelatnika GSKG-a na vrhu zgrade na zagrebačkom Srebrnjaku 34
Goran Mehkek/Cropix

Na drugome sastanku koji su Blažević, Režek i nepoznati muškarac, kojega su zvali Jozo, imali u Blaževićevom uredu tema je ponovno bio stan, ali i kuverte. "Blažević Režeka drži za sebe jer od njega uzima najviše love. Žali se Blažević da više ne nosiš kuverte", rekao je "Jozo" Režeku, očigledno se našalivši.

Toj šali vjerojatno su se tada obradovali i policajci iz PNUSKOK-a koji su to druženje tajno snimali. Prema optužbama, Blažević je u zamjenu za novac sređivao poslove trojici poduzetnika, ali ne samo to. Trudio se da se njima prioritetno plati, a ponekad je čak, tvrdi USKOK, sabotirao druge ponuđače kako bi navedena trojica dobila posao.

image

U maricama su na Županijski sud dovedeni i ostali osumnjičenici za koje je USKOK tražio istražni zatvor. Zgrade u Gundulićevoj 23 i Mesničkoj 8, pod istragom je dodjela posla njihove sanacije nakon potresa
Darko Tomaš/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix

Npr. u slučaju judo kluba Lika u Strohalovom prilazu, nakon što su de facto već dogovoreni radovi s Režekovom tvrtkom, Blaževića je kontaktirao jedan drugi zainteresirani građevinar. "Uopće se ne zna hoće li Stroharov prilaz ići ili ne. Moram to provjeriti s voditeljom ispostave u Novom Zagrebu", "otpilio" je Blažević konkurenta.

Na ovim adresama su poslovi sanacije dodjeljeni uz mito

Davor Režek, Skela gradnja

- Nova Ves 62 - sanacija potkrovlja, dimnjaka i zabatnih zidova - 181.578 kuna
- Mesnička 8 - sanacija zabatnih zidova, dimnjaka i izvedba krova - 647.727 kuna
- Strohalov prilaz b.b. - sanacije judo kluba Lika - 161.668 kuna

Davor Režek, Daglop

- Visoka 6 - popravak krova - 17.153 kuna
- Trg Vlatka Mačeka 5 -
127.500 kuna

Mario Jurinić, Kum-Grading

- Vodoinstalaterski radovi, izvođenje hitnih radova i sanacija na zgradama pod upravljanjem GSKG -
835.681 kuna

Slaviša Veljković, Exact d.o.o. građevinski obrt R.T.S.

- Boškovićeva 22 - sanacija dimnjaka i svjetlarnika - 125.389 kuna
- Ilica 12 - sanacija skidanja cigle i visećih dijelova -
17.100 kuna
- Nazorova 8 - sanacija dimnjaka - 19.955 kuna
- Kneza Mislava 13 - hitne intervencije - 94.373 kuna
- Gundulićeva 23 - sanacija nosivog zida 17.993 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:58