NESAVJESNI VOZAČ

Zaradio dvije kaznene prijave: Uhvaćen u prekršaju pa policiji dao podatke mrtve osobe

‘Zlonamjerno je koristio osobne podatke umrle osobe i dao lažni iskaz kako bi izbjegao odgovornost i sankciju‘
 Robert Fajt/Cropix

Ljudska besramnost ponekad ostavi bez daha. Glavni akter je 39-godišnji muškarac koji je, s ciljem da sakrije vlastiti prometni grijeh i izbjegne prekršajnu prijavu, policiji dostavio podatke da je njegovim autom u vrijeme prekršaja upravljala mrtva osoba! Njegove namjere su ipak raskrinkane pa je zaradio dvije kaznene prijave - za davanje lažnog iskaza i za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka.

A sve je počelo početkom kolovoza prošle godine kada je 39-godišnjak vozio auto Ulicom bana Josipa Jelačića po Zaprešiću. Dolaskom do kućnog broja 102 uređaj za mjerenje brzine uhvatio ga je u prebrzoj vožnji. Slijedom toga mu je proslijeđena obavijest i izvješće o počinjenom prekršaju zajedno sa prikazom slike njegova auta i slike uređaja za mjerenje brzine. U zaprimljenoj obavijesti je također bilo navedeno da kao vlasnik automobila kojim je prekršaj počinjen, u obrascu ispuni podatke je li on ili netko drugi upravljao autom toga dana.

Vidjevši tu mogućnost, došao je na ideju da sa sebe spere krivnju pa je policiji poslao podatke poznanika koji je u vrijeme počinjenja prekršaja bio pokojni. Sve je to i vlastoručno potpisao te putem emaila odaslao na naznačenu adresu. Nije dugo trebalo da policija uoči da nešto ne štima.

- Zlonamjerno je koristio osobne podatke umrle osobe i tako svjesno dao lažni iskaz kako bi izbjegao odgovornost i sankciju prekršajnog postupka znajući da navedena osoba nije upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Policijski službenici iz Zaprešića posumnjali su u istinitost prijavljenog te provjerom podataka potvrdili da se radi o lažnom iskazu - kažu iz PU zagrebačke koja je protiv nesavjesnog vozača nečasnih namjera, podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:31