HRVAT PROVALNIK

ZARADIO 50.000 EURA U 15 PROVALA PO ITALIJI 'Krao sam, ali uvijek sam bio vrlo etičan!'

Butko provaljuje i krade od svoje osme godine, a u Italiji su ga zbog lopovskog staža prozvali i ‘magistrom provala’

Hrvat Leonardo Butko (54) s prebivalištem u talijanskom mjestašcu Martinsicuro u regiji Abruzzo od lanjskog ljeta ponovno utjeruje strah u kosti ljudima po cijeloj Italiji.

Prozvan je serijskim lopovom koji je na tuđoj muci u 15 navrata od Monteleone di Spoleta do Sellana zaradio više od 50 tisuća nepripadajućih eura.

Uhićeni Butko raskrinkan je zbog niza provala u mjesne urede, trgovine, zdravstvene institucije, restorane i kafiće. Ulisičen je u srijedu popodne zbog, tvrdi talijanska policija, počinjenih (ne)djela od 13. kolovoza do 29. listopada prošle godine.

Obična krađa

Što je radio? Talijanski karabinjeri tvrde da Butko zadnja tri desetljeća radi isto. Takve su i posljednje optužbe - iz odabranih meta krao je apsolutno sve: od papirnatog novca i kovanica sve do okvira za slike i pršuta. U svemu je, uvjereni su karabinjeri, imao pomagače, a ono što im je priznao pritisnut dokazima šokiralo je sve.

- Nikad nisam provaljivao u kuće i stanove. Zašto? Zato što to ne dopušta moj etički kodeks. Ali i da se izbjegne rizik pretvaranja obične krađe u razbojništvo - objasnio je okorjeli recidivist Leonardo Butko istražiteljima. Do njega su došli nakon višemjesečnog pregleda snimki nadzornih kamera postavljenih na lokacijama gdje je provaljivao. Jedna od kamera u jednom restoranu uhvatila ga je nemaskiranog i to je uvelike olakšalo istražiteljima da ga u konačnici povežu s nizom provala. Nakon lopovske “zarade” u restoranu, natočio je gorivo u Fiat Stilo u vlasništvu njegove kćeri na obližnjoj crpki. I tu su ga snimile nadzorne kamere.

Pretragom auta na temelju sudskog naloga nađena je cijela oprema za “rad” - od čekića, odvijača do kliješta i škara. Sve je oduzeto i poslano na vještačenje.

Rupe u zakonu

Cijelu operaciju vodio je poručnik Enrico Alfano. Nakon višemjesečne neprekidne potrage, spremio je iza rešetaka Butka kojeg su zbog lopovskog staža prozvali i “magistrom provala”. Posljednju provalničku krađu odradio je u siječnju ove godine, nakon čega je uzeo kratki predah i uživao u plodovima svoga rada. Provaljuje i krade od svoje osme godine i upravo zato je temeljito proučio sve rupe zakona koje, kao stranac, umješno koristi. Do kraja listopada počinio je 15 provala, a do zadnjih dana siječnja brojka se popela na 19.

Čak devet puta okomio se na žitelje mjestašca Monteleone di Spoleto koji su se za pomoć obratili gradonačelniku. Trzali su danonoćno na svaki korak, na svaki nepoznat auto i zatrpavali pozivima centar 112. Istražitelji vjeruju da je Butko na čelu uhodane organizacije koju je obučio na balkanski način. A jesu li u pravu, doznat će se po dovršetku obrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:11