OSUĐEN JE

Zaposlenik zagrebačke Plinare varao na kreditima: ‘Žao mi je, nisam imao novca za život‘

Preko internetske stranice www.brzikrediti.com, prijavio se za kredit i priložio svu potrebnu dokumentaciju, ali ne svoju već klijenata i kolega

Zgrada Gradske plinare Zagreb.
 

 Ranko Šuvar/Cropix

Inženjer strojarstva Kristian M. (49), kao zaposlenik Gradske plinare Zagreb, kako bi pokrpao osiromašeni kućni budžet, odlučio je zakoračiti s druge strane zakona. Tako je, u ulozi administratora u Plinari, počeo s dizanjem 12 brzih kratkoročnih kredita kod tvrtke Ferratum.

Preko internetske stranice www.brzikrediti.com, prijavio se za kredit i priložio svu potrebnu dokumentaciju, preslike osobne iskaznice, platne liste. Obveza je bila vraćanje kredita u roku od 30 dana, uz 200 kuna kamata za pozajmicu od 1000 kuna. No, dokumentacija koju je prilagao za kredite nije bila njegova, niti na njegovo ime, već je dokumente krivotvorio na osobnom računalu na poslu, tijekom radnog vremena, učinivši tu "uslugu" nizu kolega iz Gradske plinare Zagreb, kao i strankama Plinare do čijih je podataka došao iz evidencije informativnog sustava. I sve to bez ičijeg znanja.

Nije dugo trebalo da se u slučaj umiješaju kriminalisti, koji su otkrili da je administrator u Plinari na platnim listama naveo tvrtke u kojima osobe nisu zaposlene, kao i tekuće račune u bankama otvorene samo za taj plan, a ujedno je i skenirao njihove osobne iskaznice te otvorio lažne email adrese na njihova imena, preko kojih je, potom, Ferratumu slao zahtjeve za brzim kreditom.

Unatoč krivotvorenoj dokumentaciji koju je kreirao i slao od 12. siječnja do 13. veljače 2015. godine, Ferratum je ne sluteći u prevaru, kredite odobrio, provjeravajući tek uredno poslovanje trgovačkih društava u kojima su tobožnji tražitelji kredita bili "zaposleni". Tako je po 1000 kuna isplaćivano u 12 navrata na bankovne račune koje je posrnuli administrator otvarao, a novac je ponekad podizao osim njega, i prijatelj J. G., na čiji je račun, također, sjedala uplata od Ferratuma.

Policija ga je nakon svega kazneno prijavila za produljeno kazneno djelo prijevare te za krivotvorenje isprava, a Općinski kazneni sud u Zagrebu nedavno ga je nepravomoćno osudio na godinu dana s četverogodišnjim rokom kušnje, uz obvezu plaćanja 500 kuna sudskih troškova i uplatu 12.000 kuna u državni proračun.

- Žao mi je zbog svega. Bilo je to prije sedam godina. Supruga mi je bila bez posla, i imali smo dvoje male djece tada. Pokušavao sam si osigurati sredstva za život, a inače se ne bavim činjenjem kaznenih djela. Iako sam bio zaposlen, imao sam kredit u švicarcima, zbog kojeg mi se plijenio veći dio plaće, zapravo skoro cijela plaća, pa nismo imali dostatnih sredstava za život. U međuvremenu sam uspio srediti život i čeka me posao u Njemačkoj nakon okončanja ovog postupka. A što se tiče Ferratuma, nisam im nadoknadio štetu niti sam ih kontaktirao - branio se nedavno u sudnici Kristian M., prihvativši prijedlog uvjetne sankcije tužiteljstva.

Za sud je njegovo priznanje (ne)djela jedna od olakotnih okolnosti, dok mu je otegotna njegova kriminalna upornost i brojnost počinjenih radnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:10