PODIGNUTA OPTUŽNICA

Zagrebački umirovljenik (91) maltretirao suprugu, nesretna žena detaljno opisala desetljeća užasa

Tereti ga se za prijetnje smrću i nasilje u obitelji, a tužiteljstvo za njega traži godinu i pol zatvora s petogodišnjim rokom kušnje
Ilustrativna fotografija
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački 91-godišnji umirovljenik vlastitoj je supruzi, nakon što je s njim 61 godinu dijelila bračnu sreću i tugu, pokazao koliko ju zapravo ne poštuje ni ne cijeni. Zbog svog neprimjerenog ponašanja koje je kulminiralo proteklih pet godina, a tijekom kojih je partnericu svakodnevno gotovo vrijeđao, tukao, ponižavao, zastrašivao i prijetio joj smrću, vremešni 91-godišnjak je postao predmetom istraživanja a potom i je završio i u optužnici zagrebačkog tužiteljstva.

Tereti ga se za prijetnje smrću i nasilje u obitelji, a tužiteljstvo za njega traži godinu i pol zatvora s petogodišnjim rokom kušnje, ali i da mu se izrekne mjera udaljenja iz zajedničkog kućanstva. Nesretna žena detaljno je opisala desetljeća užasa koja su iza nje, jer kaže da je suprug s kojim nema djecu, od početka braka bio nasilan prema njoj te da je često pio.

Odlasci na posao u mlađim danima, točnije povratak kući s posla, također su joj prisjeli jer je, kako je ispričala tužiteljima, on u nju zatrčavao kad bi ju vidio na ulici. Nasrtao je na nju, udarao ju rukama po glavi i po leđima te bacao na nju sve što mu je došlo pod ruku. Kad je odlazila od kuće da se skloni na sigurno, on ju je pronalazio i ponovno razbijao sve oko sebe.

- Od 2015. svakodnevno me vrijeđao i psovao, udarao po glavi i leđima rukama, bokalom, daljinskim upravljačem, knjigama... Po stanu me ganjao nožem koji je držao u čarapi, a da me ponizi, pravio je po stanu nered i gledao me kako čistim i pritom tražio da ga poslužujem. Unatoč svemu brinula sam o njemu misleći da će biti bolje ali nije. A kad je u listopadu 2020. pročitao rješenje u kojem svoju polovicu stana ostavljam nećakinjinoj kćeri, naljutio se toliko da me uhvatio rukama za ramena i odgurnuo na vrata pa sam pala na pod i izgubila svijest. Kad sam došla k sebi, on je bio iznad mene a to rješenje mi je ugurao u usta dok sam bila u nesvijesti – otkrila je istražiteljima nesretna žena.

A dan iz noćne more 22. lipnja ove godine, za kojeg nije znala hoće li ga preživjeti, nikada neće zaboraviti. Po ulasku u kupaonicu 91-godišnjak ju je potiho slijedio. Uhvatio ju je za ramena i bacio na WC školjku.

- Pala sam i udarila u trtičnu kost, a onda i glavom u umivaonik. Onda me je ponovno bacio na WC školjku i počeo vikati da će me ubiti, da je ovo zadnje, da će zapaliti stan pa neće biti niti moj niti njegov, govorio je da sam kurva... Jedva sam se uspjela pridići, a kako je on ponovno krenuo prema meni, uplašila sam se za život kao nikada do tad jer sam strahovala da ću ostati trajno nepokretna ako me zbog bolesne kralježnice još jednom gurne pa padnem. Dohvatila sam džezvu i lupila ga po glavi pa mu je potekla krv. Dala sam mu gazu i kad se počeo brisati, pobjegla sam do telefona i pozvala pomoć – dodala je još prestravljena žena kojoj je 91-godišnji suprug cijelo vrijeme ponavljao da će ju ubiti. Ono što ju je dodatno zaprepastilo jest činjenica da je nasilnik pušten na slobodu i živi u zajedničkom stanu u koji se ona zbog straha za vlastiti život ne može vratiti. Umirovljenik se na optužbe branio šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:03