NEPRAVOMOĆNA ODLUKA

Zagrebački konobar nakon više suđenja oslobođen optužbi da je u WC-u restorana silovao ženu policajca

U optužnici stoji da ju je konobar na domjenku jedne tvrtke odvukao u toalet, strgnuo joj najlonke te ju silovao

Ilustacija

 Michaela Pucher/Panthermedia/Profimedia

Nakon dvije ukinute osuđujuće presude, u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zagrebu, nepravomoćno je oslobođen krivnje za silovanje mlade trgovkinje, inače supruge policajca, 42-godišnji zagrebački konobar. Sud ga je ujedno oslobodio i plaćanja sudskih troškova.

Krimen, prema optužbi, datira od veljače 2011. godine u restoranu Cavallino, točnije u toaletu restorana tijekom domjenka jedne tvrtke. Nakon što je optuženi gošću, dok je plesala na podiju, pozvao da dođe do šanka jer da joj je tamo ostao fotoaparat, odvukao ju je sve do toaleta gdje ju je pritisnuo uza zid, digao haljinu, rastrgao najlonke i silovao. Ona ga je, stoji još u optužnici temeljenoj na osnovu njezina iskaza, pritom glasno molila da prestane.

Treće po redu sudsko vijeće žrtvi nije povjerovalo nakon ispitanih svih svjedoka počevši od vlasnika cateringa preko organizatora i voditelja, kolega konobara optuženog, ali i supruga žrtve te žrtvinog, petog po redu, iskaza.

Sud je važući sve dokaze zaključio kako nije dokazano da je optuženi počinio kazneno djelo na način kako mu se stavlja na teret. Do sad su bile donesene dvije presude. Prvom je konobar, inače otac troje djece, bio osuđen nepravomoćno za silovanje, pa se kvalifikacija djela potom promijenila u pokušaj silovanja uz dobrovoljni odustanak optuženika, da bi mu se potom opet sudilo za silovanje.

- Imamo dva svjedoka glavnog događaja u prostoru toaleta. Bitan je iskaz žrtve koji mora biti dosljedan, uvjerljiv i identičan, a on je suprotan iskazu optuženog kao i nekih svjedoka te se sam u pet navrata u bitnim dijelovima mijenjao. Svjedoci nisu vidjeli što je bilo u WC-u. On tvrdi da je bio s njom u toaletu, ali da ništa nije bilo na silu i da je ona cijelo vrijeme s njim razgovarala, vrtjela se oko šanka, sjedila na sanducima, zezala se. Nakon što je otišao do nje na podij da joj kaže za fotoaparat da joj je ostao na šanku, od toga momenta njihove priče se razlikuju. Ona kaže da ju je on od podija do šanka vukao za ruku i onda odvukao dalje do toaleta u kojem je bio mrak i ništa se vidjelo nije. Svjedoci su pak rekli da se u toaletu pali centralna sklopka i da mrak nije te da su do toaleta njih dvoje hodali jedan iza drugog - rekla je obrazlažući presudu sutkinja.

Žrtva je također, dodala je još predsjednica sudskog vijeća, mijenjala opis samog čina u toaletu, pa je na kraju sud zaključio kako "nema dovoljno čvrstih dokaza da se optuženi proglasi krivim jer da poderane čarape ne govore ništa s obzirom na to da je oštećena sjedila na sanducima, ali i jer je uskratila niz odgovora na druga pitanja te događaj iz toaleta ne opisuje dosljedno". Ginekološkim pregledom obavljenim dan nakon prijave kaznenog djela, na djevojci nisu uočene ozljede koje bi upućivale na silovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:33