POTRAGA OBUSTAVLJENA, TURUDIĆ NE ODUSTAJE

Za šefa MOL-a Hernadija opet izdajemo europski uhidbeni nalog

Potez Njemačke me iznenađuje jer ne odlučuje policija o uhidbenom nalogu
 CROPIX

Nakon što je ured Interpola u Beču izvijestio MUP RH o obustavi potrage za prvim čovjekom mađarskog MOL-a Zsoltom Tamasom Hernadijem, sada je stigla identična obavijest iz Interpola u njemačkom Wiesbadenu. I to unatoč činjenici da je za Hernadijem na snazi međunarodna tjeralica Interpola, kao i europski uhidbeni nalog koji je USKOK protiv njega izdao vezano za postupak koji se protiv njega vodi pod optužbom da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera u aferi Ina - MOL.

Nijemci su MUP RH izvijestili da je Njemačka donijela odluku da neće tragati za Hernadijem, jer su izjave pribavljene od Hrvatske i Mađarske putem Europske pravosudne mreže “ostavile dojam da postoji opasnost od vođenja postupka za isto djelo dva puta (pravilo dvostrukog kažnjavanja)”. Zbog toga bi, napominju, uhićenje u Njemačkoj predstavljalo nezakonito postupanje vezano za pravni položaj zaštićen temeljnim pravima. Pritom se napominje da zahtjev Hrvatske nije odbijen te se između redova sugerira da bi zahtjev, kako bi nadležni sud o njemu odlučivao, morao biti dopunjen dodatnim “dokazima u vezi s činjenicama slučaja na kojima se temelji traganje”.

Sudac Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda na kojemu se vodi kazneni postupak protiv Hernadija, potvrdio nam je da je dobio obavijest od ravnateljstva policije o postupanju nadležnih tijela Njemačke da neće tragati za Hernadijem zbog moguće povrede načela zabrane dvostrukog kažnjavanja.

- Županijski sud u Zagrebu izdat će ponovno europski uhidbeni nalog. Nemamo nikakvih saznanja da bi optuženi Hernadi u Mađarskoj bio suđen za kazneno djelo davanja mita, a pronevjera za koju je navodno oslobođen ne može se ni činjenično ni pravno svrstati pod davanje mita. S obzirom na činjenicu da je optužnica protiv njega potvrđena i očekuje se početak suđenja u odsutnosti, radi se o novoj procesnoj situaciji. Zato i treba izdati 'novi' EUN - izjavio je sudac Turudić, podsjetivši da je “prvi” EUN izdan u fazi dok se protiv Hernadija vodila državnoodvjetnička istraga.

Na pitanje zašto suđenje već nije počelo, s obzirom na to da je optužnica već odavno potvrđena, sudac Turudić je rekao kako se već gotovo godinu dana čeka da Vrhovni sud odluči o prijedlogu obrane za prevođenje spisa na mađarski jezik. Osvrnuo se i na odluku njemačkih vlasti.

- O europskom uhidbenom nalogu ne može odlučivati policija zemlje članice EU nego pravosudno tijelo, pa me iznenađuje postupak Njemačke - rekao je Turudić i dodao kako moguću reakciju s hrvatske strane prepušta nadležnima.

Pritom je odlučno odbacio bilo kakvu mogućnost opstrukcije naših sudova u pogledu sličnih zahtjeva iz Njemačke i Austrije, bilo da se radi o izvršenju EUN-a ili zamolnicama za pružanje međunarodne pravne pomoći oko dostave dokazne dokumentacije, primjerice u slučaju Perković i Mustač.

- Mi ćemo nastaviti raditi kao i dosad. Dostavljat ćemo svaki dokument koji budu tražili, a što se tiče izvršenja EUN-a, kako u slučaju Perković, tako i u drugim slučajevima, mi smo postupali po propisima EU i time se ponosimo - ističe Turudić.

O Bruni Bušiću: Imam volju za iskrenu suradnju

Suca Ivana Turudića zamolili smo i da komentira dokument Službe državne sigurnosti bivše države iz 1977. godine, u kojem načelnici i operativci tadašnje službe zapravo predlažu likvidaciju, odnosno neutralizaciju godinu dana kasnije ubijenog Brune Bušića. Taj je dokument, naime, “iskrsnuo” u obimnim arhivskim spisima koje je upravo on, po zamolnici iz Njemačke, dostavio sudu u Münchenu, gdje je ovoga tjedna i prezentiran.

- Drago mi je da je taj dokument koristan i da će pripomoći da se utvrdi jesu li optuženici krivi ili ne - rekao je Turduić, a na pitanje kako to da ranije nije bio dostupan, primjerice kada se prije 15 godina Vinku Sindičiću u Zagrebu sudilo za ubojstvo Bušića, odgovorio je da je to pitanje volje za iskrenom suradnjom.

- Ja tu volju imam - zaključio je Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:48