NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Za brutalno ubojstvo omiljene splitske liječnice osuđen njezin bivši suprug, dobio je 14 godina zatvora

Željko Tukić ide u zatvor, a morat će platiti i veliki novčani iznos. Nikome nije jasno kako, s obzirom da je beskućnik

Željko Tukić (lijevo); u krugu: Asja Tukić

 Bozidar Vukicevic/Cropix; Mario Todorić/cropix

Nakon godinu i pol dana suđenja na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak je zbog ubojstva svoje bivše supruge, splitske liječnice dr. Asje Tukić (61) nepravomoćno na 14 godina zatvora osuđen Željko Tukić, 68-godišnji umirovljeni ekonomist rodom iz Vukovara, piše Slobodna Dalmacija.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost nakon što je na prvom ročištu okrivljeni kazao da nije kriv i da mu je sve namješteno, a njegov odvjetnik Toni Vukičević je pojasnio da njegov klijent "traži da se isključi javnost zbog nekorektnih medijskih izvještaja o ovom slučaju u kojima ga se označava kao odgovornu osobu za ovo djelo pa se time podrivaju njegova ustavna prava na presumpciju nevinosti".

image

Željko Tukić (prvi slijeva)

Bozidar Vukicevic/Cropix

Javnost je ostala uskraćena i za obrazloženje presude sutkinje Višnje Strinić, no prema izreci jasno je da je u cijelosti prihvaćena optužnica splitskog ŽDO-a koja je Tukića teretila za tzv. "obično ubojstvo" omiljene splitske fizijatrice, a za što je propisna kazna od pet do 20 godina zatvora.

Tukić što će morati, ako presuda postane pravomoćna, platiti i više od 180 tisuća kuna sudskih troškova iako nije jasno kako će to platiti obzirom da je praktični beskućnik. Obzirom da mu je izrečena kazna viša od pet godina, sutkinja mu je odredila i obvezan istražni zatvor u koji su ga pravosudni policajci sproveli odmah nakon izricanja presude na koje je došao sa slobode.

Tukića se optužnicom splitskog ŽDO-a teretilo da je 6. kolovoza 2018. godine od 10.35 do 10.50 sati u Trogiru, na trećem katu stambene zgrade u Ulici kneza Trpimira 7 došao u stan znajući da je njegova bivša supruga Asja sama u njemu. Došao je s namjerom da je ubije te joj je nožem zadao više ubodnih rana – jednu s leđa te tri u prsa, i to jakog i vrlo jakog intenziteta.

image

Željko Tukić (lijevo)

Bozidar Vukicevic/Cropix

U istrazi je Tukić tvrdio da je cijelo vrijeme tog jutra bio u Slatinama, da je odlazio do mora, vrta, trgovine i da je išao baciti smeće. Kazao je da ga je Asja zvala oko 10 sati, vjerojatno dok je bio na WC-u, te da je zato propustio poziv. Čim je vidio propušteni poziv, rekao je, zvao je i nju i njihovu kćer, koja mu se javila dok Asja nije jer joj je telefon bio isključen. Tek kad ga je oko 13.30 nazvala kći i rekla mu da su turisti ispred stana i da ode tamo jer nema nikoga, otišao je. Kad je došao i otvorio stan, našao je beživotno tijelo svoje bivše supruge.

Tužiteljstvo je smatralo, a to je i utvrđeno, da je Tukić lagao tvrdeći da je cijelo to jutro bio u Slatinama budući da snimke videonadzora pokazuju da je Tukić na biciklu došao u Trogir već u 8.05. Snimka nastala u 10.33 pokazuje ga kako u ruci nosi crvenu vrećicu i ide prema zgradi u kojoj je stan. Dva su svjedoka potvrdila da su ga vidjeli od 10.50 do 11.10 kako biciklom ide iz Trogira prema Slatinama.

image

Dr. Asja Tukić ubijena je 6. kolovoza 2018.

Mario Todorić/cropix

Istraga je nadalje pokazala da je pokojna liječnica zadnjeg nazvala baš Tukića u 10.32, upravo kad je on snimljen da ide prema zgradi. Kako je njihova kći rekla da su samo majka i otac imali ključ stana te da na vratima nije bilo tragova provale, tužiteljstvo je zaključilo da je u stan mogla ući samo osoba koju je Asja poznavala i koju je pustila u stan ili netko tko ima ključ.

Na suđenju je, uz ostale, svjedočila i Fani Čapalija, nekadašnja miss Hrvatske, koja je nakon ubojstva istražiteljima ispričala da poznaje i Tukića i pokojnu liječnicu te da je Tukića viđala na biciklu tamne boje. Tog je dana, kad je Asja ubijena, između 12.30 i 13 sati vidjela Tukića na ulici u Slatinama. Dva dana poslije na plaži ispod kuće u kojoj je pokojna liječnica imala apartmane vidjela je vrećicu i u njoj tenisice i bijele čarape koje su tu stajale danima. Nakon sprovoda razgovarala je s jednim susjedom i doznala da se govori o nekakvim tenisicama, te mu je rekla da na plaži već danima viđa tenisice i čarape. Nakon toga je došao netko od susjeda, uzeo ih i predao policiji, koja je utvrdila da su u vrećici bila i tri kamena. I upravo su se tenisice pokazale kao jedan od važnijih dokaza u istrazi jer je u stanu nađen krvavi otisak za kojeg se utvrdilo da je otisak baš pronađenih tenisica, a po snimci na videonadzoru utvrđeno je da ih je taj dan nosio ubojica.

image

Željko Tukić (lijevo)

Bozidar Vukicevic/Cropix

Tužiteljstvo je u optužnici opširno opisalo koji bi bio mogući motiv ubojstva. Naime, iz razgovora sa svjedocima proizlazi da se žrtva žalila kako Željko traži više novca te kako mu je nedugo prije ubojstva rekla da se mora iseliti iz kuće. Smatrala je da može naći drugi posao i sam se brinuti o sebi. A baš zbog toga što mu je bila ugrožena egzistencija Tukić je reagirao ubojstvom.

U optužnici je stajalo i da je on ubojstvo planirao, među ostalim i zbog toga što on već oko 11.40, kad ga je nazvala kći i rekla da ju je zvala agencija zbog smještaja gostiju, zna da pokojna Asja ne odgovara na pozive, te je bilo logično i životno da ide vidjeti zašto se ne javlja. No, tek u 13.30, nakon poziva kćeri, odlazi u Trogir. Znao je, smatraju tužitelji, da nitko osim njega nema ključ stana i da ga moraju zvati u vezi sa smještajem gostiju. Zbog toga je htio da netko svjedoči ulasku u stan i da tako sa sebe skine sumnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:47