SILIO JU NA PROSTITUCIJU

Vrhovni sud umanjio kaznu čovjeku koji je zlostavljao djevojčicu (16), pročitajte obrazloženje

Prvostupanjska jedinstvena kazna zatvora od 3 godine i 6 mjeseci preinačena je u jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 4 mjeseca
Ilustracija, zlostavljanje
 Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je osobi osuđenoj za seksualno zlostavljanje i prisiljavanje maloljetnice na prostituciju smanjuje kazna, piše Novi list.

Preciznije, Vrhovni sud prihvatio je žalbu optuženika B. B. i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru u pravnoj oznaci jednog djela i u odluci o kazni. Time je B. B. ( rođen 1962.godine ) pravomoćno proglašen krivim za jedno kazneno djelo trgovanja ljudima i jedno kazneno djelo bludne radnje.

Prvostupanjsku jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 6 mjeseci Vrhovni sud preinačio je i optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 4 mjeseca. U kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik još uvijek nalazi, navodi Novi list.

Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, piše Novi list.

Događaj iz 2019.

Proces je pokrenut zbog događaja iz 2019. kad je optuženi B.B. 16-godišnju djevojčicu obmanom uvjerio da preko ljeta dođe iz susjedne države u Republiku Austriju kako bi radila u njegovom kafiću. Planirao ju je tamo odvesti i potom prisiliti na prostituciju.

Dovezao je djevojčicu u Republiku Hrvatsku pa joj oduzeo putovnicu i novac, onesposobio joj mobitel i zabranio joj je da ikome javi gdje je. Povrh svega joj je i prijetio.

Nesretnu djevojčicu B.B. je potom zaključao u apartmansku sobu, a navodi se i da ju je tu noć dirao dok se ona opirala, to jest odgurivala ga i vrištala. Pritom joj je prijetio da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati.

U jednom trenutku djevojčica je iskoristila njegovu nepažnju i pobjegla, piše Novi list.

Vrhovni je sud zaključio da je u odnosu na kazneno djelo bludne radnje prvostupanjski sud postupanje optuženika pogrešno pravno označio kao teži oblik kaznenog djela bludnih radnji. Premda je djevojčica imala 16 godina to ne znači po automatizmu da je bila posebno ranjiva zbog svoje dobi, zaključuje Vrhovni sud.

Niti optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve (tzv. kvalifikatorne okolnosti). Dakle, riječ je o osnovnom obliku kaznenog djela bludne radnje, a ne o težem obliku toga kaznenog djela. Zato je preinačena prvostupanjska presuda u oznaci kaznenog djela bludne radnje, navodi se dalje u obrazloženju.

Olakotne i otegotne okolnosti

Prema Vrhovnom sudu, prvostupanjski je sud pravilno utvrdio sve okolnosti odlučne za izbor kazne.

Olakotnim su ocijenili primjereno držanje optuženika pred sudom te njegovu bitno smanjenu ubrojivost. Dijagnosticiran mu je miješani poremećaj osobnosti te štetna zlouporaba kokaina i alkohola.

Otegotnim je ocijenjena njegova dosadašnja osuđivanost i to zbog kaznenog djela protiv spolne slobode i kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud navodi i kako smatra da je pravilno prvostupanjski sud utvrdio kaznu za kazneno djelo trgovanja ljudima (kazna zatvora 3 godine i 3 mjeseca).

No, zbog preinake prvostupanjske presude u pravnoj oznaci djela optuženik je sada osuđen za blaži, odnosno za osnovni oblik kaznenog djela bludne radnje. Ocijenjeno je da je kazna zatvora od 3 mjeseca primjerena svim utvrđenim olakotnim i otegotnim okolnostima.

Vrhovni je sud potom primjenom odredba o izricanju jedinstvene kazne za kaznena djela počinjena u stjecaju optuženika osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 4 mjeseca, piše Novi list.

Ta je kazna primjerena težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika kao počinitelja, zaključuje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:45