DOBIO 5 I POL GODINA

Vrhovni sud povisio kaznu nasilniku koji je zatočio suprugu, tukao je i tjerao na prostituciju

Vrhovni sud ocijenio je da su intenzitet uporabe sile i bezobzirnost prema supruzi nisu uzete dovoljno u obzir kod odmjeravanja kazne
Ilustracija, žrtva nasilja
 Artit Oubkaew/Alamy/Alamy/Profimedia

Vrhovni sud povisio je za dvije godine zatvorsku kaznu muškarcu koji je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na tri godine i sedam mjeseci zbog protupravnog oduzimanja slobode, premlaćivanja, ponižavanja i podvođenja izvanbračne supruge.

Vrhovni sud je precizirao da je D. V. osuđen jer je najprije psihički i fizički nasrnuo na žrtvu kako bi kod nje slomio bilo kakav eventualni otpor. Nakon toga je prema žrtvi postupao ponižavajuće, što je uključivalo i uriniranje, dodao je sud.

''Optuženik je u više navrata objavljivao oglase o pružanju seksualnih usluga i tjerao žrtvu da ima spolne odnose s drugim muškarcima za novac. S neutvrđenim brojem osobama dogovoreno je pružanje seksualnih usluga, a optuženik je prisvajao novce koje je njegova izvanbračna supruga dobila od klijenata'', dodao je sud.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio preblagu kaznu i "propustio ocijeniti kao otegotnu okolnost činjenicu intenziteta uporabe sile kod teškog kaznenog djela protiv spolne slobode kao i bahatost i bezobzirnost prema žrtvi".

Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje, naglasio je Vrhovni sud dodajući da je optuženik, kao narcistički strukturirana ličnost, kod žrtve želio stvoriti osjećaj svoje nadmoći, a njene bespomoćnosti i ovisnosti. Vrhovni sud je ocijenio da je optuženik na eklatantan način manifestirao i realizirao svoju agresivnu moć prema žrtvi i demonstrirao fizičku, psihološku te emocionalnu nadmoć i time je kao osobu još dodatno i na drastičan način ponizio i omalovažio.

Vrhovni sud smatra da je postrožena kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenim djelima te da će na djelotvoran način utjecati na optuženika da ne čini kaznena djela te da više poštuje i uvažava želje drugih, navodi se na kraju priopćenja Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 04:05