TRAGEDIJA U SLAVONIJI

Vozačica otvorila vrata auta i usmrtila biciklisticu, stigla je presuda: Obitelji 136.000 eura odštete

U pravomoćnoj presudi vozačica (64) je osuđena na zatvorsku kaznu

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Vozačica (64) proglašena je krivom i pravomoćno osuđena jer je vratima automobila srušila biciklisticu (54) koja je naknadno preminula, piše Danica.hr. Teška nesreća dogodila se još u prosincu 2019. godine oko 10.30 sati u Slavonskom Brodu. Vozačica je automobil Seat Altea zaustavila na kolniku te neoprezno otvorila vozačeva vrata.

“Tom prilikom došlo je do udara vrata vozila u desnu potkoljenicu biciklistice, uslijed čega je pala na kolnik i pri tome zadobila natučenje glave, nagnječenje desne potkoljenice, prijelom svoda lubanje, nagnječenje mozga s krvarenjem.

Nije gledala

Ozlijeđena biciklistica preminula je osam dana kasnije na odjelu za intenzivnu njegu Opće bolnice u Slavonskom Brodu”, ističe se u pravomoćnoj presudi kojom je vozačica osuđena na zatvorsku kaznu.

Tijekom istrage vozačica je priznala da nije gledala u retrovizor dok je otvarala vrata, ali na suđenju je promijenila iskaz i rekla da je ipak gledala i da nije vidjela nikoga.

“Kaže kako se parkirala u ulici koja nema obilježeno parkirno mjesto uz kolnik, a kad je stala, ugasila je auto, pogledala u lijevi bočni retrovizor, vidjela da nema nikoga, uzela stvari sa suvozačkog mjesta.

Potom se okrenula, otvorila vrata, izvadila noge, u tom trenutku čula je tresak bicikla i vidjela ženu da leži. Tada nije uočila osobu kako vozi bicikl u retrovizoru”, piše u pravomoćnoj presudi.

Vozilo zaustavljeno

No, nakon provedenih vještačenja i iskaza svih svjedoka, nedvojbeno je utvrđeno kako je vozačica kriva za smrt biciklistice koja se bila pridigla nakon pada i činilo se kako nije teže ozlijeđena. Odvezli su je kući, ali nekoliko sati kasnije naglo joj je pozlilo te je hitno prebačena u bolnicu.

Liječnici su se osam dana borili za njezin život, ali na kraju nisu uspjeli. Ozljede glave bile su preteške, piše Danica.hr.

Sud je ovaj tjedan odlučivao i o odšteti za smrt žene te je njezinoj obitelji dosudio ukupno 108.000 eura plus 28.000 eura troškova postupka. Ta je presuda nepravomoćna i osiguravateljska tvrtka se može na nju žaliti.

Osiguravatelji, naime, “osporavaju sve navode iz tužbe te ističu kako obitelj u konkretnom slučaju nema pravo na naknadu štete od njih na temelju police osiguranja od automobilske odgovornosti jer se vozilo nije nalazilo u upotrebi, nego je bilo zaustavljeno”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:12