AKCIJA KOBRI

Vozači busa kosovske firme čiji je zaposlenik skrivio nesreću kod Sl. Broda na obljetnicu tragedije kažnjeni zbog muljanja s tahografom

Naredbama o određivanju mjere opreza oba vozača su isključena iz prometa na prisilan dnevni odmor od 11 sati

Ilustracija, policijski presretač

 Jure Miskovic/Cropix

Točno godinu dana od jedne od najstrašnijih prometnih nesreća u Hrvatskoj, u kojoj je u izlijetanju autobusa kod Slavonskoga Broda poginulo 10, a ozlijeđena su 44 putnika, pripadnici mobilne jedinice MUP-a "Kobre" bili su u akciji nadzora vozača autobusa na ulazu u Hrvatsku. Pritom su kod četiri prijevozničke tvrtke, dvije s Kosova, te po jedne iz Turske i Austrije, otkrili prekršaje u vezi s neadekvatnim odmorom vozača, te su vozačima naplaćene kazne od 5.200 do 11.200 kuna.

Kod kosovskih tvrtki su također otkrivene manipulacije s tahografom, a kako neslužbeno doznajemo, jedna od dvije kosovske tvrtke kod koje su pronađene nepravilnosti upravo je "Deva tours" čiji je vozač prije godinu dana skrivio nesreću kod Slavonskoga Broda. Napomenimo, u postupku koji je pokrenut protiv vozača autobusa, i u kojemu je on na kraju osuđen na 6 godina zatvora, utvrđeno je pak da nije bilo propusta prijevoznika, već je vozač izgubio nadzor nad autobusom.

Nastavak akcija

U svojoj obrani je tvrdio kako je u jednom trenutku začuo lupanje, okrenuo se nazad te izgubio smjer kretanja i više nije mogao balansirati autobusom, te se tada dogodila nesreća. Nije se osjećao umornim i bio je svjestan svega, rekao je vozač koji je priznao sve navode iz optužnice te se izrazio sućut svim obiteljima stradalih. Međutim, sada im je policija kaznila oba vozača, svakoga sa 11.200 kuna, te su im odredili prisilan odmor po 11 sati prije nego su im dozvolili da nastave put. Nazvali smo tvrtku "Deva Tours", te su nam rekli kako su upoznati s događajem na Macelju, da su njihovi vozači podmirili kazne no da ne mogu ništa više komentirati.

O akciji je izvijestilo Ravnateljstvo policije, koje je najavilo nastavak ovakvih akcija.

"S početkom turističke sezone područjem Republike Hrvatske tranzitira veći broj autobusa. Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici su tijekom vikenda na ulasku u Republiku Hrvatsku kod graničnog prijelaza Macelj proveli preventivno-represivnu akciju nadzora autobusa, odnosno njihovih vozača.

Tijekom pojačanog nadzora autobusnog prometa, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije (Ravnateljstvo policije) u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture) utvrdili su prekršaje vozača u slučaju dva kosovska prijevoznika te po jednog austrijskog i turskog prijevoznika.

Lista prekršaja

Utvrđeni su i sljedeći sankcionirani prekršaji:

Kosovski prijevoznik - manipulacija tahografa, listića ili kartice vozača koja rezultira krivotvorenjem podataka i/ili ispisa - izdavanje potvrde da nije radio, dok je kod sebe posjedovao listić koji dokazuje da je u to vrijeme upravljao autobusom. Vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu od 11.200,00 kuna.

Austrijski prijevoznik - vozač u više navrata (tri puta) nije koristio tjedno razdoblje odmora. Vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu od 5.200,00 kuna;

Turski prijevoznik - nedovoljno dnevno razdoblje odmora u slučaju višečlane posade (ukupno 14 puta za tročlanu posadu. Vozačima su naplaćene novčane kazne u ukupnom iznosu od 12.800,00 kuna i

Kosovski prijevoznik - nadzorom su utvrđeni prekršaji za oba vozača u vidu manipulacije tahografa, listića ili kartice vozača koja rezultira krivotvorenjem podataka i/ili ispisa. Vozačima je izrečena novčana kazna, svakome po 11.200,00 kuna, odnosno ukupno 22.400,00 kuna.

Također, naredbama o određivanju mjere opreza oba vozača su isključena iz prometa na prisilan dnevni odmor od 11 sati.

S obzirom na to da su se u Republici Hrvatskoj događale prometne nesreće u kojima su sudjelovali autobusi te su posljedice bile smrtna stradavanja, pa i više osoba u jednoj prometnoj nesreći, policija će i u narednim vikendima pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost. ", izvijestila je policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10