DOZNAJEMO

Vozač Hitne, koji je pregazio maloljetnike na Bundeku, 2019. je autom pokosio ženu na pješačkom

‘Nije bilo TikTok izazova, djeca su zvala Hitnu koja ih je zatim pregazila‘, kaže otac ozlijeđene djevojke (17)

Arhivska fotografija

 Željko Puhovski/CROPIX

Vozač Hitne pomoći koji je na Bundeku pregazio troje maoljetnika, M. M. (62), predan je u ruke Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu, gdje će ga ponovno ispitati te odlučiti hoće li protiv njega zatražiti određivanje istražnoga zatvora. Policija mu je, međutim, u evidencijama pronašla da je već kazneno osuđen zbog izazivanja prometne nesreće 2019. u kojoj je osoba zadobila teške tjelesne ozlijede.

Kako neslužbeno doznajemo, M. M. je 22. veljače 2019. oko 18 sati, vozeći osobni automobil Ilicom, kod Britanskoga trga skrenuo ulijevo udarivši ženu koja je prelazila preko pješačkoga prijelaza te je žena od udarca pala i slomila potkoljenicu. M. M. je na suđenju priznao djelo te izrazio kajanje, a izrečena mu je novčana kazna od 1244 eura.

Podsjetimo, otac 17-godišnjakinje koja je nakon nesreće na Bundeku zadržana na liječenju u Klaićevoj, opisao je ranije danas, u izjavi za Jutarnji, što se dogodilo na Bundeku. - Nije bilo nikakvog bacanja pod kombi Hitne, nije bilo TikTok izazova, ni pijanstva, kojim se sada pokušava staviti odgovornost na našu ozlijeđenu djecu. Upravo oni su pozvali Hitnu koja ih je pregazila - izjavio je za Jutarnji Damir Kovačević, otac 17-godišnjakinje.

Kaže da upravo zbog svoje kćeri i njezinih prijatelja ima potrebu ispričati ono što su djevojke kazale o kobnoj večeri.

Troje najboljih prijatelja slavilo je zadnji dan škole na Bundeku i sjedilo na dekici. A onda su vidjeli alkoholiziranu djevojčicu koju je napustilo društvo.

‘Zapomagale od bolova‘

- Djevojčica, osmašica, bila je u polusvjesnom stanju pa su pozvali Hitnu, a do dolaska su bili uz nju i pomagali joj. Kad je tim stigao, signalizirali su im gdje da dođu. Nisu došli iz smjera gdje je bila njihova deka, gdje su sjedili - prepričava Kovačević riječi kćeri i njezine prijateljice koja je na kućnoj njezi.

Timu Hitne su, dodaje, rekli da će ostati u blizini ako im budu zatrebali. Nakon toga su se vratili na mjesto gdje su prethodno sjedili i pokušavali stupiti u kontakt s roditeljima djevojčice zbog koje su i pozvali hitnu pomoć.

image

Mjesto uz jezero Bundek gdje se dogodila prometna nesreća

Željko Puhovski/CROPIX

- Njih dvije su sjedile okrenute leđima kombiju, a njihov prijatelj je ležao pored njih. Nije im na kraj pameti bilo da će Hitna krenuti prema njima jer nisu došli iz tog smjera - govori Kovačević Njegovu kćer kombi je udario u leđa, zbog čega je napravila neprirodan kolut unaprijed i našla se pod vozilom, a teško ozlijeđenom mladiću prešao je preko vrata.

- Njih dvije su bile u kontaktu s mamama i cijelo vrijeme zapomagale od bolova, ali i molile liječnike da im spase prijatelja - prepričava dalje.

To su društveno odgovorna djeca, kaže, pomagali su i nastradali. - Tijelo ih fizički boli, pod stresom su zbog prijatelja, ali i neistina o nekakvim izazovima s tik-toka. Nevjerojatna mi je izjava gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je banalizirao cijeli slučaj i govorio brojke koliko je djece taj dan odvezla Hitna. Kakve to veze ima s ovim događajem - pita otac ozlijeđene djevojke i kaže da ne krivi vozača Hitne.

image

Mjesto uz jezero Bundek gdje se dogodila prometna nesreća

Željko Puhovski/CROPIX

Svjestan je da to nije napravio namjerno, da se nesreće, nažalost, događaju, da je možda bio u dugoj smjeni, smanjene koncentracije i da je djevojčicu trebalo čim prije dovesti u bolnicu.

Oporavak od šoka

Ipak, izjave nadležnih su ga razočarale.

- Inače, njih je četvero najboljih prijatelja. Još jedna njihova prijateljica nije bila s njima jer je trenutno na učeničkom rasmusu u Americi. Svi oni su često po učeničkim rasmusima. To su dobra i marljiva djeca - govori.

Posljedice su strašne, dodaje, pogotovo za mladića na Rebru.

- Nadamo se oporavku. Upravo su mi javili da su, uz slomljenu zdjelicu, kćeri, ustanovili i napuknut kralježak. Oporavak će trajati, ali mislim da će teži biti oporavak od šoka - drži Kovačević.

image

Mjesto uz jezero Bundek gdje se dogodila prometna nesreća

Željko Puhovski/CROPIX

Naime, u trenutku nesreće bio je u inozemstvu. No, majka njegove kćeri od šoka mu nije stigla javiti što se dogodilo.

- Bilo je 1.30 kada sam se probudio jer sam sanjao kćer. Bio sam uznemiren iz nekog razloga i poslalo joj poruku ‘je li sve ok‘, a onda je ona odgovorila, ‘što ti mama nije javila‘ - kaže Kovačević koji je odmah krenuo za Zagreb. Za kraj ponavlja da ne osuđuje vozača, ali da činjenice moraju biti jasne i sve okolnosti moraju biti utvrđene

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:51