MRTAV PIJAN

Vozač (36) na otoku Cresu jurio s 3,44 promila alkohola u krvi: Nije imao ni vozačku ni osobnu

Protiv vozača je podnesen optužni prijedlog, a prijeti mu "paprena" kazna od dvadeset tisuća kuna

Policijska kontrola, ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Primorsko-goranska policija imala je prošlog tjedna pune ruke posla s prometnim prekršajima i nesrećama, kojih se na njihovom području dogodilo 75, a u kojima je šest osoba teško, a 69 lakše ozlijeđeno.

Uz tri strana državljana, u prometnim nesrećama je sudjelovalo i sedam pješaka, kao i sedam alkoholiziranih vozača. Ukupno je alkotestirano 246 vozača, kod njih 13 utvrđena je koncentracija alkohola veća od 0,50 g/kg, a kod tri vozača do 0,50 g/kg. Dva su vozača odbila alkotestiranje.

Najviše alkoholiziranih vozača, njih sedmero, je bilo u dobi iznad 35. godine života, šestero ih je u kategoriji između 25. i 35. godina života, dok ih je petero između 18. i 25. godina života.

- Najveća koncentracija alkohola od 3,44 promila izmjerena je u petak, 16. prosinca, 36-godišnjem hrvatskom državljaninu u Cresu. Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici zaustavili u petak, 16. prosinca oko 23.50 sati u Cresu, u ulici Peškera, gdje je pri utjecaju alkohola upravljao teretnim vozilom marke Volkswagen Transporter, riječkih registracijskih oznaka. Provjerom je utvrđeno da vozilom upravlja bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava na upravljanje, a sa sobom nije imao ni osobnu iskaznicu. Odmah je izdvojen iz prometa te je priveden na postupanje u policijsku postaju gdje je smješten do prestanka djelovanja alkohola - javili su iz policije.

Zbog počinjenih prekršaja, protiv 36-godišnjaka je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od 20.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca. Također je prekršajno sankcioniran u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.

Policijski službenici su, pak,u Ogulinu u ponedjeljak utvrdili da osobnim automobilom ogulinskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,34 promila upravlja 48-godišnjak. Vozač je isključen iz prometa i do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten u posebne prostorije policije te će biti sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, priopćili su iz karlovačke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:23