NEVJEROJATNO...

Voditelji popularnog zagrebačkog kafića uklonili žute naljepnice sa objekta, radili kao da se ništa nije dogodilo

Tužiteljstvo tereti dvojicu zagrebačkih direktora da su nakon potresa neovlašteno prikrili znakove opće opasnosti
 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon razornog zagrebačkog potresa na mnoge objekte metropole, već i ranije nagrizene zubom vremena i nebrigom, s razlogom su stavljene naljepnice za opasnost. No nekima su one smetale pa su ih prekrivali ili skidali. Dogodilo se to sa žutom naljepnicom "privremeno neuporabljivo, PN1 - potreban detaljan pregled" na objektu kućnog broja 9 u Dežmanovoj ulici gdje se nalazi lokal Velvet i koji je neometano nastavio raditi kao da te naljepnice nikada nije niti bilo. A s objekta je skinuta i ona koja upozorava na opću opasnost.

Zbog toga se zagrebačko tužiteljstvo pozabavilo potezima dvojice zagrebačkih direktora Brune B. (61) i Nikole H. (51), a pod lupu su stavili i njihovu tvrtku Nomen Solis Hvar. Razlog? Od 4. do 17. prosinca 2021. dvojica osumnjičenih su se, uvjereni su tužitelji, dogovorili osigurati nesmetani rad Velveta po svaku cijenu pa su 4. prosinca 2021. Bruno B. kao direktor i Nikola H. kao djelatnik osumnjičene tvrtke prvo neovlašteno prekrili znakove opće opasnosti naljepnicama, a koje su zatim 17. prosinca u potpunosti uklonili s pročelja zgrade.

Dvojac se ujedno tereti i da je tijekom 2020. s istim ciljem sa zgrade skinuo žutu oznaku "privremeno neuporabljivo, PN1 - potreban detaljan pregled". A zanimljivo je, smatra tužiteljstvo, da su se tijekom 2021. domogli lažne zelene oznake "uporabljivo, U1 - bez ograničenja" s natpisom Dežmanova 9 poslovni prostor u prizemlju te potpisom nepoznatog potpisnika, a koje su priložili izvješću o detaljnom inženjerskom pregledu građevine i mišljenju o stanju konstrukcije tvrtke Gark konzalting od 10. svibnja 2021. godine.

Traže uvjetne kazne

Sukus je niz kaznenih prijava s kojima su se suočili ugostitelji. Prijavljeni su za kaznena djela protiv opće sigurnosti odnosno uništenja, oštećenja i zlouporabe znakova za opasnost i krivotvorenje isprava. Tužiteljstvo za njih traži uvjetne kazne, a za tvrtku novčanu kaznu od 2000 eura.

Sve je počelo 19. listopada 2021. kada je komunalni redar očevidom ustanovio stanje na terenu pa je sačinjen zapisnik prema kojem je nužno otkloniti oštećenja pročelja zgrade. Naveo je i da su se dijelovi pročelja, koja nisu nosiva konstrukcija, odvojili od zida te da prijete padom na nogostup zgrade i da predstavljaju opasnost za prolaznike.

Stoga je doneseno rješenje nadležnog gradskog ureda kojim je naređeno Wolfgangu S., većinskom suvlasniku stambene zgrade, te tvrtkama suvlasnicima Nomen Solis Hvar i Satura, da otklone oštećenja pročelja u roku od 30 dana, ali i da po primitku rješenja zgradu označe opasnom do otklanjanja spornih oštećenja.

A riječ je o zgradi na koju se primjenjuje Zakon o zaštiti i čuvanju kulturnih dobara pa je 19. studenoga 2021. izvršen očevid i vizualni je pregled pokazao manja oštećenja žbuke. Na oba pročelja postavljena je konzolna drvena skela na razini 1. kata te zaštitna mreža do krovnog vijenca.

Ujedno je izdano više akata vezanih uz rekonstrukciju i obnovu zgrade. Tijekom tog očevida zaključeno je i da je prvenstveno trebalo osigurati javnu površinu ispred zgrade od mogućeg pada dijelova pročelja postavljanjem zaštitne ograde. S obzirom na to da je već bila postavljena skela sa zaštitnom mrežom, stručnjaci su morali ustanoviti zadovoljava li ista sigurnosne uvjete.

O svemu obaviješteni

Zanimljivo je i da je elaboratom procjene statičke stabilnosti konstrukcije iz prosinca 2019., koji je izradila tvrtka UPI-2M, još tada ustanovljeno da stanje zgrade nije sigurno, da je ista opasna za korištenje te da je neophodna rekonstrukcija. Zbog toga je tijekom 2021. i tvrtka Nomen Solis Hvar obaviještena da će zgrada biti označena opasnom, da su znakovi oblijepljeni i sve fotografirano te da će u slučaju uklanjanja istih obavijestiti nadležna tijela.

Za tužiteljstvo je situacija jasna. Kažu da su Bruno B. i Nikola H., ako su smatrali da dobivena oznaka ne odgovara stvarnom stanju zgrade, trebali angažirati statičara ili sudskog vještaka iz područja građevinarstva radi detaljnog pregleda nosive konstrukcije i na temelju novog mišljenja podnijeti novi zahtjev. I to u odnosu na cijelu zgradu, a ne samo za njezin dio. Dali su si za pravo, odlučno je tužiteljstvo, prekriti i skinuti znakove i naljepnice te uporabiti nove, ignorirajući odluke nadležnih tijela Grada Zagreba.

Angažirali stručnjake i provjerili statiku

Okrivljenici se ne smatraju krivima.

- Ja sam direktor tvrtke Nomen Solis Hvar, a internim aktom Nikola H. određen je za razvojnog direktora i odgovoran je za operativno poslovanje. Nemam nikakve veze s događajem.

Na toj lokaciji postoje dva lokala koja egzistiraju desetljećima i o kojima ovisi egzistencija 15 ljudi. A tvrtki i Nikoli važna je zaštita svih ljudi, poslovanja i gostiju i zato je dobio podršku uprave u tom dijelu kada je trebao provjeriti je li objekt ispravan i zadovoljava li sve kategorije te postoji li rizik.

Zato je on angažirao stručnjake koji su napravili očevide i uvid u statiku zgrade, a kad smo dobili stručnu podršku i mišljenje odlučili smo normalno raditi - pojasnio je Bruno B. koji smatra da se ovom prijavom u djelo provode prijetnje predstavnika stanara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:12