ZEMUNSKI KLAN

VIDEO U stanu Luke Bojovića španjolski policajci pronašli POLA MILIJUNA EURA i arsenal oružja

Klan je osnovao Zemunac, a vodili su ga Arkan, Legija, Budala, pa Luka Bojović

Zemunski kriminalni klan od četvrtka navečer više ne postoji. Ta izjava srpskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića ući će, pokaže li se istinitom, u povijest priče o balkanskoj mafiji.

Srpska camorra

Jedan od najzloglasnijih, najokorjelijih i najopasnijih kriminalnih klanova s prostora bivše Jugoslavije, navodno je dokrajčen uhićenjem prvog čovjeka, Luke Bojovića, u četvrtak u Valenciji. Uhićen je s Vladimirom Milisavljevićem, zvanim Vlada Budala, te Sinišom Petrićem Zenicom i Vladimirom Mijanovićem Zubom. Luka Bojović u Srbiji je optužen za više ubojstava i pokušaja ubojstava.

Nestao je 2010. nakon što su uhićeni Miloš Simović i Sretko Kalinić Zver. Priča o zemunskom klanu priča je o srpskoj camorri, a koja svoje porijeklo vuče još iz 90-ih, kada gangstera Ljubomira Magaša - Ljubu Zemunca, nasljeđuje zloglasni Željko Ražnatović Arkan. Arkanova smrt na čelo klana dovela je Milorada Lukovića Legiju . U to vrijeme Beogradom i Srbijom nižu se mafijaški obračuni, otmice s velikim otkupninama, a organizatori tih zbivanja uživaju status nalik na estradne zvijezde. Mafija je, zahvaljujući “zemuncima”, na vrhuncu moći.

Legijino ljudstvo u MUP-u predstavljalo je obavještajnu logistiku za budući atentat na premijera Đinđića, koji se dogodio ni dvije godine kasnije.

Budala vozio Zvekija

Toga 12. ožujka 2003., kada je ranjen, a potom i preminuo Đinđić, Srbija je lansirala najveću akciju protiv organiziranog kriminala.

U zemlji je uvedeno 40-dnevno izvanredno stanje. U operaciji Sablja u kratkom roku uhitili su nevjerojatnih 11.665 osoba. Privedeno ih je pet tisuća, a na kraju optuženo svega 40-ak. Samo tri dana nakon atentata srušeno je sjedište vođe klana Dušana Spasojevića Šiptara u Šilerovoj ulici u Zemunu.

Bio je to početak kraja “zemunaca”. Vladimir Milisavljević ili Vlada Budala, kojeg su “zemunci” tako prozvali jer je jedini među njima imao završen fakultet, a koji je sada uhićen u Valenciji, predstavlja simboličan kraj klana jer je jedini preostao među osumnjičenima za ubojstvo Đinđića koji još nije zatvoren. Vjeruje se da je Budala, nakon atentata na Đinđića, automobilom s mjesta ubojstva odvezao hitmana Zvezdana Jovanovića.

Poslove “zemunaca” preuzeo je tada Vlada Budala, a s vremenom je na čelo zasjeo sada uhićeni Luka Bojović. Prilikom uhićenja kod njega je pronađeno 553.000 eura, a u stanu u kojem je živio nađena su dva “škorpiona”, sačmarica, puške te veća količina streljiva.

Na nekoliko lokacija u Španjolskoj živjela mu je i rodbina, a sumnja se da su prali novac.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:16